Akkoord met marktpartij voor aanleg Breedband Land van Cuijk

Gepubliceerd op 3 november 2017 om 20:42

Met veel plezier informeren wij u dat de vijf Colleges van B&W van de gemeenten in het Land van Cuijk hebben besloten een Samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen met marktpartij E-Fiber. De formele ondertekening vindt later in november plaats. Daarmee is aanleg van het glasvezelnetwerk dichtbij.

E-Fiber

De Stuurgroep Breedband Land van Cuijk en de coöperatie LVCNET hebben gezamenlijk concrete afspraken gemaakt met het bedrijf E-Fiber over de aanleg van een 100% dekkend glasvezelnetwerk in het Land van Cuijk. E-Fiber is een jong bedrijf, gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel. Onlangs heeft EFiber in de gemeenten Boekel en Landerd een glasvezelnetwerk aangelegd. In Bernheze wordt momenteel de aanlegfase afgerond. De betreffende gemeenten zijn zeer tevreden over de manier waarop E-Fiber daar het netwerk heeft aangelegd. E-Fiber heeft daarmee aangetoond een deskundig en betrouwbaar bedrijf te zijn, dat ook in het Land van Cuijk begin 2018 wil starten met de aanleg van het netwerk.

Besluit van de colleges

De afspraken die de gemeenten hebben gemaakt met E-Fiber, zijn vastgelegd in één samenwerkingsovereenkomst tussen E-Fiber en de vijf gemeenten Land van Cuijk. De colleges hebben op 31 oktober 2017 besloten deze samenwerkingsovereenkomst met E-Fiber aan te gaan.

Samenwerkingsovereenkomst

De afspraken die de Stuurgroep Breedband heeft gemaakt met E-Fiber, doen recht aan de ambitie en voorwaarden zoals die zijn vastgelegd in de Strategische Visie Land van Cuijk.
2
Maar ze voldoen ook aan de aanvullende voorwaarden en wensen van de Stuurgroep Land van Cuijk, de coöperatie LVCNET en eerdere besluiten zoals die in de verschillende gemeenteraden zijn genomen: 100% dekkend, open netwerk E-Fiber legt een open netwerk aan, waarbij alle adressen in het Land van Cuijk tot in de meterkast toegang krijgen tot het glasvezelnetwerk. Indien de consument een abonnement afneemt bij één van de providers wordt deze aansluiting ook daadwerkelijk geactiveerd. Marktconform tarief De providers die tijdens de campagne verbonden waren aan LVCNET, zijn ook verbonden aan E-Fiber. Ruim 12.500 inwoners en/ of bedrijven hebben vorig jaar een abonnement afgesloten. De condities die bij dit abonnement horen blijven voor de consument gelijk. Géén eigen bijdrage Tijdens de vraagbundelingscampagne was er sprake van een eenmalige eigen bijdrage van € 495,- voor bewoners in het buitengebied en bedrijven. E-Fiber heeft het beleid dat ieder bedrijf en iedere inwoner zonder eenmalige eigen bijdrage gebruik moet kunnen maken van het glasvezelnetwerk. De consument die nu al een abonnement heeft afgesloten, of dit voor de aanleg doet, betaalt geen eigen bijdrage, ook niet als deze in het buitengebied woont. Is het netwerk eenmaal aangelegd en wil de consument nadien alsnog een abonnement? Dan betaalt de consument eenmalig activatiekosten. Vergoedingen De gemeenten zijn met E-Fiber een vergoeding overeengekomen voor leges- en degeneratiekosten. LVCNET is daarnaast met E-Fiber een vergoeding overeengekomen die hen in staat stelt om aan gemaakte verplichtingen te kunnen voldoen. Hieronder valt onder andere het terugbetalen van de lening aan de gemeenten en het uitkeren van de clubkasactie. Toekomst LVCNET E-Fiber waardeert de inspanningen die LVCNET tijdens de vraagbundelingscampagne heeft geleverd en erkent de inzet van de vele vrijwilligers. E-Fiber heeft LVCNET heeft gevraagd ook tijdens de aanlegfase een rol te blijven spelen om meer abonnees te werven en de bewoners te voorzien van informatie over de aanlegfase. Gemeentegarantie E-Fiber heeft voor de financiering géén gemeentelijke garantstelling nodig. Aan de samenwerkingsovereenkomst zitten dan ook geen financiële risico’s.

De deal is nog niet definitief

E-Fiber heeft de financiering voor het Land van Cuijk bijna rond. Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst laten de gemeenten in het Land van Cuijk, de coöperatie LVCNET en E-Fiber zien dat zij een samenwerking willen aangaan. Daarnaast worden alle afspraken die in een intensief traject van de afgelopen maanden tot stand zijn gekomen, in deze overeenkomst geformaliseerd. 

Voorbereidingen

E-Fiber heeft – samen met de beoogd aannemer - het leidingtracé van ongeveer 1.000 kilometer inmiddels uitgedacht. De bedoeling is om dit in een tijdsbestek van anderhalf jaar gerealiseerd te hebben. Het overleg tussen gemeenten, E-Fiber en deze aannemer is gestart. Zo is onder andere over de locaties voor de zogeheten POP stations, feitelijk wijkcentrales, al overeenstemming. Zodra de financiering definitief rond is, zal bekend worden gemaakt wanneer de aanleg start. De verwachting is dat dit in het 1e kwartaal van 2018 gaat gebeuren.

Vervolg

Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte over de voortgang. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we voor het einde van 2017 definitief kunnen aangeven wanneer E-Fiber de schop in de grond kan steken!

meer info op www.lvcnet.nl  www.facebook.com/LvCnet