Nest hoornaar gevonden op het kerkhof

Gepubliceerd op 1 augustus 2020 om 16:43

OVERLOON - In een boom op het kerkhof achter De Theobalduskerk in overloon zit een nest hoornaars.

Hoornaars zijn van nature niet agressief, ze zien er gevaarlijker uit dan ze zijn. Ze zijn zelfs vriendelijker van aard dan de ‘limonadewesp. Zolang je maar met rust laat en uit de buurt van het nest blijft. En dat ze met één steek een paard kunnen doden, is niet meer dan een fabeltje.

Nieuwsgierigheid won het van mijn angst.Voorzichtig kwam ik dichterbij.Ik zag prachtige insecten, ontzagwekkend groot, met een roodbruine kop en borststuk.Ik wilde een foto maken, maar de afstand was nog te groot.Op m’n knieën kroop ik naar het nest dat op ooghoogte in de boom zit.

Zenuwachtig schoot ik een paar plaatjes en maakte me daarna weer snel uit de voeten. Zo vriendelijk zagen ze er echt niet uit.een afstand van minstens vijf meter wordt geadviseerd!

Ter info: voor mensen die niet  allergisch zijn voor wespengif, zijn er zo’n 500 tot 1000 steken nodig om fataal te zijn, net als bij gewone wespen.Zo groot zijn de kolonies meestal niet, dus het risico op een dodelijke afloop is heel klein.

Het gif van hoornaars is zelfs minder sterk, maar door een grotere angel en een andere samenstelling (het bevat een relatief grote hoeveelheid van de neurotransmitter acetylcholine) zijn de steken wel veel pijnlijker, zoals Erik de Jonge inmiddels uit eigen ervaring weet.

De naam ‘moordenaarswesp' dankt de hoornaar overigens aan zijn jacht op andere insecten, zoals bijen en libellen. Niet op mensen.

De Europese hoornaar of paardenwesp (Vespa crabro) is een vliesvleugelig insect uit de familie plooivleugelwespen (Vespidae). De hoornaar behoort tot de echte wespen of papierwespen (Vespinae) en is een van de bekendere soorten wespen in Europa. De soort komt ook voor in delen van Azië en is door de mens uitgezet in Noord-Amerika.

De Europese hoornaar kan tot 3,5 centimeter lang worden en is hiermee de grootste wespachtige van België en Nederland. De soort komt er niet in grote aantallen voor, maar is, behalve in de kuststreek en Friesland en Groningen, niet heel zeldzaam. De hoornaar wordt meer dan twee keer zo groot als de meeste andere wespen zoals die uit het geslacht Vespula. Ondanks de indrukwekkende lichaamsgrootte en het luide gezoem is de hoornaar niet agressief behalve als men te dicht bij het nest komt of het nest verstoort.

De steek van de Europese hoornaar is pijnlijker dan de steek van een honingbij, maar het gif is minder krachtig. Hoornaars gebruiken het gif om insecten te doden die zij vervolgens met de kaken vermalen tot een papje en aan de larven voeren. De larven geven op hun beurt een zoete vloeistof af aan de werksters die de suikers gebruiken als brandstof om te kunnen vliegen en zo nog meer insecten te vangen.

Het nest wordt gemaakt van cellulosevezels die van bomen worden geknaagd. Het nest is bolvormig en bestaat uit meerdere raten. Anders dan bij de ver verwante honingbij het geval is, is in het nest van de hoornaar geen honing aanwezig.meer informatie vindt u op bron:https://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_hoornaar

Nest hoornaar gevonden op het kerkhof

OVERLOON - In een boom op het kerkhof achter De Theobalduskerk in overloon zit een nest hoornaars. https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/484576_nest-hoornaar-gevonden-op-het-kerkhof

Posted by Overloon nieuws on Saturday, August 1, 2020