Grote tak van monumentale boom breekt af 

Gepubliceerd op 24 mei 2021 om 13:46

Rond half twaalf maandagmorgen sloeg het noodlot toe. Een zware tak van de boom begaf het door de storm en viel bovenop een auto. Gelukkig zat er niemand in de wagen, maar de schade was flink.

Profielfoto van Hans JanssenGeschreven door Hans Janssen

De bijna twee eeuwen oude linde in het hart van Overloon is binnen een paar uur veranderd van een weelderige boom in een ontzield exemplaar. De inwoners van het dorp moeten nog bijkomen van de noodzakelijke, maar rigoureuze snoeibeurt. Ze vragen zich af of dit het begin van het einde is of dat de boom er hopelijk weer als vanouds uit gaat zien.Rond half twaalf maandagmorgen sloeg het noodlot toe. Een zware tak van de boom begaf het door de storm en viel bovenop een auto. Gelukkig zat er niemand in de wagen, maar de schade was flink.

De boom stond al op een lijst van de gemeente Boxmeer, waar Overloon onder valt, om aangepakt te worden. Maar toen de wind was gaan liggen en bij een inspectie bleek dat behalve die ene tak nog meer delen van de boom door zwammen waren aangetast, werd besloten het ‘plaatselijke monument’ te kortwieken. De Nationale Bomenbank in Mill werd ingeschakeld om, ondersteund door kraanbedrijf Jenniskens in Beugen, de snoeibeurt uit te voeren.Binnen anderhalf uur was de klus geklaard. Overloon zal nooit meer zijn wat het was, zullen vooral de oudere inwoners nu denken.Zij zijn opgegroeid met een boom die, zo gaat het verhaal, in 1860 is geplant en die als een ijkpunt van het vooroorlogse dorp werd beschouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd bijna heel Overloon met de grond gelijk gemaakt. De linde bleef echter overeind en sindsdien werd de boom meer dan ooit als een onmisbaar herkenningspunt beschouwd.

 

Je kon er letterlijk en figuurlijk niet omheen, ook omdat het vlakbij de enige supermarkt staat, op het 14 Oktoberplein, genoemd naar de datum waarop Overloon werd bevrijd. “Het is jammer dat er zo gekapt is, maar het was nodig, met name voor de veiligheid”, zegt een van de dorpelingen. Bovendien had het veel erger kunnen aflopen wanneer de tak bovenop iemand was gevallen.

 

Bal ligt nu bij B en W
De Nationale Bomenbank laat desgevraagd weten dat Burgemeester en Wethouders van Boxmeer zich juist deze dinsdag over een voorstel voor een onderhoudsbeurt van de boom zouden buigen. "Het was al bekend dat de boom door zwammen is aangetast. Maar nog voordat B en W een besluit konden nemen, heeft de boom een beslissing genomen, waarbij een tak op een auto viel", aldus een woordvoerder van het bedrijf in Mill.

 

Volgens hem was de kaalslag onvermijdelijk gezien het onstuimige weer en de toestand van de boom. Ook gelet op de veiligheid van de omgeving. Hij kan zich goed voorstellen dat het dorp de boom zo lang mogelijk wil behouden. Het is nu aan het Boxmeerse college om te bepalen hoe het verder moet met de boom.

 

De gemeente laat weten dat het snoeien al op de planning stond, 'maar het weer ons voor was.' Ze had ook goed nieuws voor de bevolking van Overloon: Voor zover bekend is de boom nog toekomstbestendig. Bron tekst Omroep Brabant  bron foto's overloon nieuws

Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-1.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-2.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-3.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-4.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-5.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-6-1.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-7.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-8.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-9.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-10.jpg
Grotetakvanmonumentaleboombreektaf24-05-2021-11.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--1-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--2-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--3-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--4-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--5-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--6-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--7-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--8-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--9-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--10-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--11-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--12-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--13-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--14-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--15-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--16-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--17-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--18-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--19-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--20-1.jpg
NoodkapmonumentaleboomnaGrotetakbreektaf24-05-2021--21-2.jpg
BrandweerblustbrandjeinholleLindeboom10-08-2019--6-2.jpg

Noodkap monumentale boom na Grote tak breekt af 

De monumentale  Lindeboom op het 14 Oktoberplein moest om veiligheidsredenen drastisch worden teruggesnoeid. Nadat er vanmorgen een grote tak is uitgebroken. Dit gebeurde op last van de gemeente Boxmeer. 

Straat in beeld

De betekenis van straatnamen is vaak zeer verrassend.Veel straatnamen duiden op een bepaalde periode in de geschiedenis of zijn de namen van mensen die een belangrijke rol hebben gespeeld.In de rubriek ‘Straatnaam in Beeld’ ben ik  op zoek naar de verhalen die achter het blauwe straatnaambordje verscholen gaat. Deze week: Achter de Linde 

Betekenis van de straatnaam Achter de Linde

De linde van Overloon

Binnen de gemeentegrenzen van Boxmeer staat natuurlijk Nederlands meest monumentale boom: de linde van Sambeek. Maar ook in het onder Boxmeer vallende Overloon is meer te zien dan het Oorlogs- en verzetsmuseum: een oude Hollandse linde. Hij staat langs de Venrayseweg. 

FotoDelindevanOverloon-4-2.jpg

Aan de vele punaises in de bast is te zien dat de boom ook in dit dorp een middelpunt is. Hier wordt regelmatig het een en ander vastgepind. De boom heeft aan de onderzijde een holte die waarschijnlijk verder omhoog zal lopen in de stam. In de late middagzon toen ik de boom bezocht wierp hij een enorme schaduw over het kruispunt. Een mooi gezicht. De boom schijnt overigens geplant te zijn rond 1860.
Leuk is ook dat de straatnaam van de weg achter de linde 'Achter de Linde' is. U ziet het, een linde staat nooit onopgemerkt in een dorp.

Bron :http://www.cubra.nl/bomen/boomvandeweek/overloonlinde/overloonlinde.htm 

De Lindeboom

U staat bij de Lindeboom, een van de weinige ijkpunten van het vooroorlogse Overloon. Na de slag zal Overloon nooit meer zijn als in de tijd daarvoor. Er komen nieuwe huizen en een nieuw stratenplan. Overloon is als een feniks uit zijn as herrezen.

Dit zou u gezien hebben als u in oktober 1944 op deze plek zou hebben gestaan: Engelse militairen zijn bezig met de bevrijding van de kern van Overloon. De zwaar beschadigde huizen van Janssen (met daarvoor een mijnenveger) en Van Wanroij zullen, net als de meeste andere huizen, niet meer worden opgebouwd.

 Meer informatie op bron:https://www.tracesofwar.nl/sights/73686/Sporen-van-de-Oorlog-Overloon-1-De-Lindeboom.htm  

Stel eens een vraag aan een boom: Overloon 75 jaar bevrijd

Stel dat bomen konden praten, wat zou de Lindeboom dan zeggen? Nogal een zweverige uitspraak, niet? Maar serieus: die boom moet zoveel te vertellen en te roddelen hebben, heeft zoveel zien veranderen. Ooit trokken er op rustige wijze karren voorbij met een paard ervoor gespannen, die het stof van de onverharde weg zachtjes deden opstuiven. Nu rijden er iedere dag (soms met grote snelheid) auto’s voorbij. 

Lindeboomfoto-1.jpg

En zouden er vroeger ook mensen hun namen in de boom hebben gekrast en er zo vergroeid mee zijn geraakt? De, nu oude kolos, zag de dorpelingen rondlopen in kleding die de meesten van ons alleen nog maar kennen van zwartwit foto’s. Dat werden op een gegeven moment minirokken en Beatle haar (bedankt Sonneveld) en nu… kijkt de boom misschien wel afkeurend of glimlachend toe naar hoe we er vandaag de dag bijlopen, een beetje zoals je opa en oma. De Linde is van zoveel getuige geweest en heeft het dorp zien groeien, veranderen en verdwijnen..

Het is dit jaar alweer 75 jaar geleden dat het het zuiden van het land werd bevrijd, een bevrijding die voor ons dorp een bittere nasmaak had; er stond nagenoeg geen steen meer op de andere: hoera, bevrijd..! lees ook concept Programma feestelijkheden t.g.v.75 jaar vrijheid klik hier op

 

Zo verdween Overloon voor even van de kaart, het dorp bestond niet meer. Dit weerhield de Lônse minse er niet van het dorp weer op te bouwen; het dorp was fysiek misschien verdwenen, maar de gemeenschap was springlevend. Zo verrees vanuit de puin van het oude Overloon een gloednieuw dorp, een dorp dat groeide en zou blijven veranderen. Als ik terugkijk naar toen ik klein was -en dat is nog niet zo lang geleden- dan is het aangezicht alweer flink veranderd en dat zal zo blijven doorgaan. De tijd staat niet stil.

 

Voor mij is het ook nog een vanzelfsprekendheid dat er mensen zijn die de oorlog hebben meegemaakt. Met open mond kon ik luisteren naar de verhalen van mijn opa en oma, die hier ook uit de regio komen. De oorlog klonk als iets uit een boek, maar in hun ogen zag ik wat de herinnering aan die tijd nog steeds met hen deed. Dat zal gelden voor veel mensen van die generatie. Ik hoop dat ze er nog lang zijn om die verhalen te delen, ze herinneren me er iedere keer aan hoe fijn het is dat ik die dagen niet heb meegemaakt. Maar ja, hoe zeer ik daar ook niet aan wil toegeven: ooit zijn mijn grootouders er niet meer. Dat geldt natuurlijk voor die hele generatie. We zijn op een punt gekomen dat we kunnen zeggen: dit lustrum van de bevrijding is misschien wel het laatste waarbij er nog mensen aanwezig zijn die de oorlog hebben meegemaakt en erover kunnen vertellen.

 

De 75-jarige bevrijding is een feestje waard! Niet alleen omdat we de vrijheid nu nog kunnen vieren met de ooggetuigen van toen, maar ook omdat die vrijheid zo duur bevochten en waardevol is en men het destijds waard vond om dit dorp weer op te bouwen. Het leek misschien ‘ne diepe pot mit niks der ien (een regel uit een oud versje over Overloon), maar voor veel mensen was het een plek van thuiskomen, ook toen er niets meer was. Mede dankzij hun volharding en gemeenschapszin ligt deze parel nu nog steeds te glimmen aan de rand van de Peel. Dit saamhorigheidsgevoel tekent het dorp.

 

Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon werd bevrijd. Op 13 oktober vieren we -in het centrum van een prachtig en bloeiend dorp- dat wij deze vrijheid al zo lang mogen genieten op zo’n fijne plek. En vieren, dat doe je samen. Houd deze dag dus vast vrij in jullie agenda’s!

 

Achter de schermen wordt er druk gewerkt aan een mooi en feestelijk programma voor jong en oud, want op een feest als dit moet iedereen zich thuisvoelen. Samen maken we er een prachtige dag van!

 

De plannen zijn groots, mooi en vragen ook een financiële bereidwilligheid van een ieder voor wie dit mogelijk is. Sow, kondig ik daarmee even heel subtiel aan dat er de komende tijd op zoek zal worden gegaan naar sponsoren om het programma mede mogelijk te maken? Ja, dat doe ik.

 

De lindeboom blijft hopelijk nog wel even staan, beladen met geschiedenis. Soms verdrietig, dan weer mooi. Laten we op 13 oktober met zijn allen, op figuurlijke wijze, een mooie, nieuwe herinnering in de boom krassen.

Overloon: De Dorpstraat met links van de lindeboom de dorpspomp, achter de lindeboom 

download-5.png

het huis van Peter-Johannes Janssen (oud kassier boerenleenbank), rechts van de lindeboom de boerderij van Peter-Johannes v. Wanroij met de kastanjebomen voor het huis. In het midden de kapperzaak van Theo van Glabbeek. Nog net achter de bomen zichtbaar de boerderij van Toon Cornelissen ( gebouwd in 1860), daarnaast het huis van Jan Baken en uiterst rechts de winkel van Herman Driessen (in de volksmond Mienneke Kloassen) lees meer op bron:https://www.stichtingdeoudeschoenendoos.nl