Home » regionieuws » Dit wordt het nieuws op vrijdag 23 februari

Dit wordt het nieuws op vrijdag 23 februari

Gepubliceerd op 23 februari 2018 08:53

Dit gaat er vandaag, vrijdag 23 februari, in ieder geval gebeuren.

Op de Olympische Winterspelen in Pyeongchang staat de 1000 meter voor mannen op het programma. Namens Nederland is Kjeld Nuis, vorige week al winnaar van de 1500 meter, dé favoriet. Grootste concurrent van de Zuid-Hollander is de Noor Havard Lorentzen en die is in bloedvorm, getuige zijn gouden plak dinsdag op de 500 meter. Ook de Nederlanders Kai Verbij en Koen Verweij maken kans op een medaille.

Dit is het hele olympische programma van vandaag.

De regeringsleiders van de 27 Europese lidstaten buigen zich vrijdag tijdens een speciale top over de vraag hoe de samenstelling van het Europees Parlement er na de Brexit in 2019 uit gaat zien. Ook wordt er gekeken naar de EU-begroting voor de periode 2021-2027 en wordt er bepaald wie de volgende voorzitter van de Europese Commissie wordt.

Mark Rutte wil snel meer duidelijkheid over de koers die het Verenigd Koninkrijk na Brexit gaat varen.

De rechtbank in Amsterdam beslist of Sonja Holleeder, de zus van Willem Holleeder, openheid van zaken moet geven over afspraken die zij in 2017 heeft gemaakt met de Staat met betrekking tot haar getuigenis. Holleeders advocaten hebben hierom verzocht. Hierdoor is de geplande zitting komen te vervallen en vindt er een korte zitting van tien minuten plaats.

Gisteren schetste het Openbaar Ministerie een beeld van Willem Holleeder als scheldende woesteling.

De rechter doet vandaag uitspraak in een kort geding over vliegveld Maastricht Aachen Airport. De Stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek probeert via dit kort geding een besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) terug te draaien. Zij besloot eind vorig jaar het gebruik van de hele startbaan van het vliegveld te gedogen, terwijl de inspraakprocedure nog loopt en de vergunningsprocedure nog een jaar duurt.

De man die ervan wordt verdacht op 15 september vorig jaar een zelfgemaakte bom in het metrostation Parsons Green in Londen te hebben neergelegd, moet voor de rechter verschijnen. Door de ontploffing van het explosief raakten dertig mensen gewond. Volgens de Londense politie werd er een "geïmproviseerd explosief" gebruikt, dat eenvoudig en goedkoop was.

Dit gebeurde er vannacht

Tijdens voetbalrellen rondom het Europa League-duel tussen het Spaanse Athletic Bilbao en het Russische Spartak Moskou is gisteravond een politieagent omgekomen. De agent was onderdeel van de mobiele eenheid van de Ertzaintza, de Baskische politie. Hij werd naar het ziekenhuis vervoerd met zware verwondingen aan zijn gezicht. Hij zou in het ziekenhuis zijn overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

Speciaal aanklager Robert Mueller, die belast is met het grote Ruslandonderzoek, heeft een aanklacht ingediend tegen twee oud-medewerkers van de Trump-campagne. Paul Manafort en Rick Gates worden beschuldigd van belasting- en bankfraude. In de aanklacht staat onder meer dat oud-campagneleider Manafort met de hulp van zijn zakenpartner Gates, voormalig adviseur van Donald Trump, 30 miljoen dollar heeft witgewassen.

De gewapende bewaker die aanwezig was bij het schietincident op de school in Florida, stond buiten het gebouw en bleef buiten toen de schutter Nikolas Cruz binnen een bloedbad aanrichtte. De bewaker op de Marjory Stoneman Douglas High School in Parkland heeft als gevolg daarvan ontslag genomen bij het departement. Hij was al op non-actief gesteld.

Voormalig Save the Children-directeur Justin Forsyth heeft zijn ontslagaangeboden bij Unicef, nadat hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie. Tijdens zijn tijd als directeur van Save the Children zou Forsyth ongepaste dingen hebben gezegd tegen vrouwelijke medewerkers. Ook zou hij opmerkingen hebben gemaakt over de kleding die ze aanhadden.

De Australische vicepremier Barnaby Joyce heeft zijn aftredenaangekondigd. Reden is dat hij een buitenechtelijke affaire had met een medewerkster. De woordvoerster is zwanger van Barnaby, die leider is van de conservatieve National Party. Maandag stopt hij ook als partijleider.

Dit schrijven andere media vandaag

Ziekenhuizen in Apeldoorn, Uden en Den Bosch hebben vanwege de griepepidemie een patiëntenstop ingevoerd. Alleen spoedeisende operaties worden nog uitgevoerd, staat in de Volkskrant. Patiënten die niet met spoed moeten worden geopereerd worden doorverwezen naar ziekenhuizen in de regio. Ook veel personeel van de ziekenhuizen zit ziek thuis.

Een nieuw 'masterplan' van ProRail moet de overlast die de werkzaamhedenaan het spoor veroorzaken zoveel mogelijk beperken. Veel grote werkprojecten aan het spoor gaan komend weekend beginnen. Dat zorgt vooral in de vakanties voor extra hinder, schrijft De Telegraaf (€). Ondanks het masterplan neemt de overlast volgens ProRail dit jaar toch nog met tien procent toe.

Aannemers zijn soms al twee maanden klaar met de bouw van een nieuw huis, maar moeten dan nog wachten tot het huis kan worden opgeleverd. Reden daarvoor is dat het huis dan nog niet is aangesloten op gas en elektriciteit. Daarvoor waarschuwen netbeheerders, projectontwikkelaars en Vereniging Eigen Huis, meldt De Telegraaf (€). Zonder die aansluitingen kan een huis niet worden opgeleverd.

 

En dan nog dit

Patricia Paay is niet blij met een sekspop, die Johan Vlemmix van haar wil laten maken. Paay vindt het idee "te belachelijk voor woorden" en gaat een aanklacht indienen tegen Vlemmix. Hij zegt dat hij Paay zou laten meedelen in de winst van de verkochte poppen. "Als er honderd worden verkocht, dan heeft ze al 50.000 euro binnen", aldus Vlemmix.

Deze nieuwsbrief is geschreven door Job van der Plicht.

Gelderlander

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 8u45
Lees meer van Gelderlander >

 

29-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf voor een overval op een supermarkt en een vakantiepark in Overloon https://www.overloonnieuws.nl/nieuws/234802_tot-twaalf-jaar-cel-voor-een-overval-op-een-supermarkt-en-een-vakantiepark-in-overloon

 


«   »