Home » regionieuws » Dit wordt het nieuws op donderdag 1 maart

Dit wordt het nieuws op donderdag 1 maart

Gepubliceerd op 1 maart 2018 om 19:19

01-03-2018 om 17:19 

BREDA - Op de A16 bij Hazeldonk is donderdagmiddag een vrachtwagen met honderden kalveren gekanteld. Dat gebeurde rond 16.00 uur na een aanrijding met…Vrachtwagen met 300 kalveren gekanteld op A16 bij Hazeldonk

 

De rechtbank in Arnhem behandelt de eerdere zaak van Michael P., die verdacht wordt van het verkrachten en doden van de 25-jarige Anne Faber. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat hij zijn straf (twaalf jaar) uitzit voor het verkrachten van twee minderjarige meisjes in Nijkerk in 2010. De man heeft volgens justitie geen recht op voorwaardelijke invrijheidsstelling in die zaak, omdat hij zich ondertussen ernstig heeft misdragen.

Hoe kon Michael P. zo vrij rondlopen?

De Russische president Vladimir Poetin houdt zijn jaarlijkse State of the Union in het Russische parlement. De toespraak stond eigenlijk al op 6 februari gepland, maar werd uitgesteld. Tijdens de toespraak zal Poetin zijn plannen voor zijn vierde termijn als president uiteenzetten. Op 18 maart gaat Rusland naar de stembus om een nieuwe president te kiezen en de kans is groot dat Poetin de verkiezingen opnieuw zal winnen. 

Poetin heeft een vrouwelijke concurrent bij de presidentsverkiezingen.

Op de laatste dag van de eerste testweek van de Formule 1 in Barcelona gaat Max Verstappen weer de baan op. Dinsdag kende de Nederlander met 67 rondes al een productieve eerste testdag en was hij tevreden over zijn nieuwe wagen van Red Bull Racing, de zogeheten RB14. Volgende week gaan de teams opnieuw testen op het Circuit de Catalunya, waarna op 25 maart in Australië de eerste Grand Prix is van het nieuwe seizoen. 

NU.nl blikt terug op de testdagen van de Formule 1 in Barcelona. 

De rechter doet uitspraak in een door Stage Entertainment aangespannen zaak tegen een toetsenist die al 22 jaar voor het bedrijf werkt. Het bedrijf, bekend van musicals als The Lion King en On your feet, vroeg bij het UWV ontslag aan omdat de muzikant bij een auditie 'groove' miste. Toen het UWV dit weigerde, stapte Stage Entertainment naar de rechter. De Kunstenbond, die de toetsenist begeleidt, zegt dat het theaterbedrijf zijn positie als monopolist misbruikt en doorlopend vaste medewerkers zonder reden ontslaat.

Volgens sommige medewerkers zou Stage Entertainment alleen bekende acteurs goed betalen. 

Het is de eerste dag van de WK indoor atletiek in Birmingham, waar tot en met zondag in totaal acht Nederlandse atleten in actie komen. Namens ons land is Sifan Hassan vandaag kanshebster op een medaille op de 3000 meter. Twee jaar geleden in Portland werd de Arnhemse wereldkampioen op de 1500 meter en op die afstand zal ze later in de week ook in Birmingham in actie komen.

Hassan krijgt op de WK te maken met geduchte concurrentie op beide afstanden.

Dit gebeurde er vannacht 

Humberto Tan stopt per 1 juli met de presentatie van RTL Late Night. Hij wordt in het nieuwe tv-seizoen vervangen door Nieuwsuur-presentator Twan Huys. Tan vertelde het nieuws over zijn gedwongen vertrek in de live-uitzending. Hij zei dat RTL gelooft in een andere toekomst van het programma en is het niet eens met de beslissing, zo benadrukte de presentator die zijn tranen nauwelijks kon bedwingen. De 52-jarige Tan presenteerde de show sinds 2013. Na goede jaren had RTL Late Night de laatste seizoenen niet meer de kijkcijfers die het ooit had. 

De regering Trump werkt aan een decreet om de zogenoemde 'bump stocks' te verbieden. Met deze apparatuur kunnen Amerikanen semi-automatische wapens legaal ombouwen tot een verboden volautomatische variant. De Amerikaanse lobbyorganisatie National Rifle Association is tegen een dergelijk verbod. De regels op het gebied van wapenverkoop in de VS liggen onder vuur sinds de schietpartij op een school in Parkland, nu twee weken geleden, waar zeventien mensen om het leven kwamen. 

Een van de ideeën van Donald Trump voor strengere wapenwetgeving is het verhogen van de leeftijd waarop iemand wapens mag kopen naar 21 jaar. De Amerikaanse supermarktketen Walmart is in ieder geval al gestopt met het verkopen van wapens en munitie voor personen onder de 21 jaar. De keten is daarnaast bezig met het verwijderen van producten van hun webshop die lijken op aanvalswapens, waaronder niet-dodelijke airsoft-geweren en speelgoedgeweren. 

Gaat de wapenwetgeving in de VS ooit veranderen?

De Nederlandse Spoorwegen trekken 502 miljoen euro uit om nog eens 45 oude dubbeldekkers te vernieuwen. Het gaat om treinen die tussen 2002 en 2005 in gebruik zijn genomen. Ze lopen tegen de helft van hun levensduur aan en zijn daarom aan een opknapbeurt toe. "Werkelijk ieder moertje wordt door onze monteurs vervangen", stelt NS-topman Roger van Boxtel.

Hope Hicks, de directeur communicatie van het Witte Huis en vooraanstaand adviseur van president Donald Trump, heeft laten weten dat ze ontslag neemt. Volgens collega's stopt ze omdat ze in haar functie alles heeft bereikt wat ze wilde. Het 29-jarige oud-model werd afgelopen zomer, zonder enige ervaring, benoemd tot hoofd communicatie van de regering Trump. Net als andere medewerkers van de president is ze verhoord in het Ruslandonderzoek. Of dat verhoor met haar vertrek te maken heeft is niet bekend.

Arantxa Rus heeft net niet voor een verrassing kunnen zorgen in haar tennispartij tegen Sloane Stephens op het WTA-toernooi van Acapulco.De 27-jarige Westlandse was op weg om de als eerste geplaatste Amerikaanse uit te gaan schakelen in de tweede ronde. De nummer 123 van de wereldranglijst kreeg zelfs een matchpoint, maar moest na een verloren tiebreak in de tweede set alsnog buigen: 5-7, 7-6 (6) en 6-0.

Dit schrijven andere media vandaag 

De criminaliteit in Nederland daalt gestaag, schrijft de Volkskrant die zich baseert op cijfers van de Nationale Politie die vandaag verschijnen. Het aantal gevallen van straatroof en de handel in soft- en harddrugs lag in 2017 in veel gemeenten lager dan in 2015. In Amsterdam daalde het aantal misdrijven vorig jaar met 5 procent ten opzichte van 2016. Er waren minder gevallen van zakkenrollerij, straatroof, geweld en bedreiging. Het aantal woninginbraken en overvallen steeg wel. 

Ook het AD heeft een analyse van cijfers gemaakt. Op basis van een publicatie van de Woonbond, die vandaag verschijnt, concludeert het dagblad dat woningcorporaties jaarlijks gemiddeld 1.500 euro winst maken op een sociale huurwoning. Volgens de Woonbond worden huurders uitgeknepen en kampen ze met achterstallig onderhoud. De corporaties boekten de afgelopen jaren gemiddeld 23 procent winst op hun sociale huurwoningen. Tegelijkertijd lopen de huurprijzen sterk op, waardoor steeds meer huurders financieel in problemen komen. 

Dit gebeurde op deze dag in 1983

De cent wordt afgeschaft in Nederland. De cent, eenhonderdste van een gulden, wordt nauwelijks meer gebruikt. Het afronden op een stuiver bij contante betalingen sinds 1980 droeg daar zeker aan bij. Bovenal is het maken van een cent te duur geworden. De productie van een cent kost drie centen. 

 

En dan nog dit

Een duif heeft er gisteravond voor gezorgd dat de straatverlichting in vrijwel alle straten in Friesland het een tijd lang niet deed. De vogel was een installatiehuisje in het plaatsje Oudehaske binnengevlogen vanwaaruit de straatverlichting in de provincie wordt aangestuurd. Hierdoor is kortsluiting ontstaan en viel zelfs op Terschelling en Ameland de openbare verlichting uit.Het is niet bekend hoe de duif in het normaal gesproken afgesloten installatiehuisje terecht is gekomen. De duif zelf kan het niet meer navertellen, het dier heeft zijn actie moeten bekopen met zijn leven. 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Eimert Pruis

 

Gelderlander

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 19u15
Lees meer van Gelderlander >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Blik op Nieuws >

«   »