Home » regionieuws » Dit is het nieuws op vrijdag 16 maart

Dit is het nieuws op vrijdag 16 maart

Gepubliceerd op 16 maart 2018 11:33

Emile Roemer wordt de waarnemend burgemeester van Heerlen.

EmileRoemerOVRVondernemerscaffotoalberthendriks27-3-1.jpgL1 kwam gistermiddag met de primeur van dat nieuws. Roemer wordt de eerste SP-burgemeester van Nederland. We hebben hem aan de lijn.Werd Roemer persoonlijk door Heerlenaar en SP-partijvoorzitter en SP-raadslid Ron Meyer benaderd om in Heerlen waarnemer te worden? lees verder>>

Sneeuw op komst: ‘Zaterdag wakker in witte wereld’
Sneeuw op komst: ‘Zaterdag wakker in witte wereld’
De kans dat Nederland zaterdagochtend wakker wordt in een witte wereld is aanzienlijk.
> Lees verder
De wolf staat voor de deur: tijd voor gezond verstand
De LimburgerDe wolf staat voor de deur: tijd voor gezond verstand
De laatste wolf in ons land werd waarschijnlijk in 1869 gedood in Schinveld. Ruim anderhalve eeuw later klopt het roofdi...

> Lees verder

Gemeenteraad tikt Sint Anthonis keihard op vingers voor illegale stort

Gemeenteraad tikt Sint Anthonis keihard op vingers voor illegale stort

7:51 SINT ANTHONIS - De kans is groot dat de gemeente Sint Anthonis door Justitie en door de Inspectie Leefomgeving en Transport beboet wordt. Sint Anthonis stortte twintig jaar lang groenafval en grond op een terrein in Wanroij waar dat per se niet mocht
 

Astrid Holleeder zal voor de tweede keer worden verhoord in de rechtbank van Amsterdam. Dit keer is het de beurt aan de verdediging van Willem Holleeder om haar vragen te stellen. Ook zal de kwestie rond de overeenkomst die het Openbaar Ministerie (OM) eind 2016 sloot met Sonja Holleeder aan bod komen. De advocaten van Holleeder willen weten welke afspraken het OM precies heeft gemaakt zodat Sonja vrijuit kan praten over de criminele erfenis van haar man Cor van Hout. En vooral, waar heeft zij in eerste instantie over gelogen.

Het VUmc in Amsterdam beslist of het de opnamestop beëindigt. Eerder deze week was die opnamestop ingesteld voor de intensive care en de medium care omdat de ziekenhuisbacterie Acinetobacter baumannii opnieuw was aangetroffen. Spoedpatiënten moesten uitwijken naar andere ziekenhuizen. Donderdag kon de ic wel beperkt weer open, dit om 'de doorstroming iets te verhogen'. De medium care bleef nog dicht. Het VUmc kampt al ruim twee weken met de bacterie die resistent is tegen antibiotica.

Het Gerechtshof in Amsterdam houdt een openbare hoorzitting over de onlangs aangepaste Fortis-schikking. Die is bedoeld voor beleggers die in aanloop naar het omvallen van de bank en verzekeraar zijn misleid. Vanwege nieuwe afspraken met claimorganisaties heeft de Belgische bank Ageas, de rechtsopvolger van Fortis, 100 miljoen euro extra uitgetrokken voor de schikking. Bij de zitting wordt het nieuwe voorstel van in totaal 1,3 miljard euro beoordeeld. Het eerdere voorstel werd nog niet-bindend verklaard. Dat gebeurde onder meer omdat bij belangenorganisaties aangesloten gedupeerden een andere vergoeding zouden ontvangen dan de rest van de gedupeerden.

De nieuwe bondscoach Ronald Koeman maakt de selectie van het Nederlands elftal bekend voor de oefeninterlands tegen WK-gangers Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). Justin Kluivert (Ajax), Steven Bergwijn (PSV), Ruud Vormer (Club Brugge), Guus Til (AZ), Wout Weghorst (AZ), Marco Bizot (AZ) en Hans Hateboer (Atalanta Bergamo) mogen hopen op hun eerste uitverkiezing, nadat ze vorige week al een plekje kregen in de 33-koppige voorselectie. Wesley Sneijder zal er zeker niet meer bij zijn. Begin deze maand beëindigde de 33-jarige middenvelder in goed overleg met Koeman zijn interlandloopbaan.

In de Eredivisie staat vrijdagavond één wedstrijd op het programma. Nummer tien Excelsior speelt om 20.00 uur thuis tegen ADO Den Haag, dat twee plaatsen hoger staat. Voorafgaand aan het seizoen werd zowel de Haagse als de Rotterdamse club nog gezien als degradatiekandidaat, maar nu mogen ze hopen op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

Dit gebeurde er vannacht

In de Amerikaanse staat Florida zijn donderdagavond zeker vier dodengevallen en tientallen mensen gewond geraakt doordat een voetgangersbrugover een drukke weg is ingestort. Acht auto’s en een onbekend aantal personen zijn bedolven geraakt door het puin. De brandweer meldt verder dat negen mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Bij een tramongeluk in het centrum van Keulen zijn donderdagavond meer dan veertig gewonden gevallen. Volgens een woordvoerder van de politie is één persoon er slecht aan toe. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk.

20 procent van de Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft in 2017 last gehad van slaapproblemen. Dat blijkt uit cijfers afkomstig uit de Gezondsheidsenquête van het CBS.  Een op de tien personen gaf aan veel, of heel veel last te hebben van slaapproblemen.

Snowboardster Bibian Mentel heeft bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang haar tweede olympische titel gegrepen. Nadat de 45-jarige sportvrouw uit Loosdrecht eerder haar olympische titel op de snowboardcross had geprolongeerd, was ze ook de snelste op de banked slalom.

In de nieuwe rechtszaak tegen Bill Cosby mag de aanklager vijf andere getuigen oproepen. De aanklager vroeg de rechter vorig week toestemming om meer beschuldigers op te roepen. Hij wil daarmee aantonen dat Cosby systematisch vrouwen drogeerde om seks met ze te hebben. Volgens Deadline ging de rechter daar donderdag mee akkoord. Hij beargumenteerde zijn beslissing niet.

Olympique Lyon is in de achtste finales van de Europa Leagueuitgeschakeld. Met Memphis Depay en Kenny Tete in de basis werd donderdag thuis met 2-3 verloren van CSKA Moskou. Arsenal won opnieuw van AC Milan, Red Bull Salzburg verraste Borussia Dortmund.

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie wil de komende jaren meer agenten naar het buitenland sturen. Dat is volgens hem nodig om grensoverschrijdende criminaliteit tegen te gaan. “Of het nu gaat om georganiseerde misdaad, terrorisme of cybercriminaliteit – deze problemen kun je alleen internationaal aanpakken”, zegt Akerboom in gesprek met NRC.

Dit schrijven andere media vandaag

Gemeentepartijen trekken de trukkendoos open om een indrukwekkende kandidatenlijst op te stellen, meldt De Volkskrant. Uit een inventarisatie gedaan door de krant blijkt dat 632 kandidaat-raadsleden niet in de gemeentewonen waarvoor ze op de lijst staan. Als ze raadslid worden zijn ze hiertoe wel verplicht. Verder blijkt dat 25 kandidaten niet in eens in Nederland wonen. 

In de aanloop naar het proces tegen Willem Holleeder blijken meer dealsgesloten te zijn dan nu bekend is. De deals betreffen zes met Heineken-losgeld gefinancierde prostitutiepanden uit Alkmaar die in 2017 in handen van de staat gekomen. Dat blijkt uit onderzoek van het AD (€). Advocaten van Holleeder verwijten het Openbaar Ministerie ervan de deals niet gemeld te hebben.

Trump heeft besloten om zijn Nationaal Veiligheidsadviseur Herbert McMaster het Witte Huis uit te sturen, maar zal dit niet op zeer korte termijn doen, meldt The Washington Post. De Amerikaanse krant haalt vijf bronnenaan. Trump overweegt McMaster te vervangen door voormalig VS Ambassadeur voor de Verenigde Naties John Bolton. Ook zou hij Keith Kellogg, de stafchef van de Nationale Veiligheidsraad als mogelijke opvolger zien.

En dan nog dit

Een man uit Arnhem moet alle goudvissen die hij in januari heeft losgelatenin de Sint Jansbeek in die stad, weer (laten) vangen. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bepaald. De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen. Het vangen moet zo snel mogelijk gebeuren, omdat het voortplantingsseizoen op punt van beginnen staat.

 1. Zachte G-prijs voor Mientje Wever

  Zachte G-prijs voor Mientje Wever

  11:42 BOXMEER/VEGHEL Mientje Wever heeft de Zachte G-prijs van Noord-Brabant gekregen. De Boxmeerse krijgt daarmee erkenning voor het vele werd dat zij steekt in de promotie van de streektaal. Wevers is een van de organisatoren van het Brabantse Kerstgedicht (in dialect) dat ieder jaar in Boxmeer wordt gehouden.
 2.  
 3.  
  Op wie moet je stemmen in Mill en Sint Hubert?

  Op wie moet je stemmen in Mill en Sint Hubert?

  11:22 MILL EN SINT HUBERT - Drie partijen zijn er die in de gemeente Mill en Sint Hubert aan de gemeenteraadsverkiezingen mee doen. Maar op welke van de drie moeten de inwoners van die gemeente nu stemmen, volgende week woensdag? Vanavond kunnen ze kijken en luisteren naar wat de drie lijsttrekkers te vertellen hebben. In de hal van het gemeentehuis kruisen Mark Janssen (CDA), Jos van der Boogaart (AB'90) en Anne Derks (VKP) de degens.
   
   
  Stickerrel: toch geen boete 
voor Land van Cuijkse jongeren

  Stickerrel: toch geen boete voor Land van Cuijkse jongeren

  11:04 CUIJK/GRAVE - The Young Talent Group krijgt toch geen gepeperde rekening van de gemeenten Cuijk, Grave en Mill voor het illegaal bestickeren van plaatsnaamborden met 'gem. Land van Cuijk'.
   
  Na de grote brand: Boxmeers Tapijthuis
gaat weer open

  Na de grote brand: Boxmeers Tapijthuis gaat weer open

  8:31 BOXMEER - Bijna drie maanden na de grote brand op de vroege ochtend van nieuwjaarsdag opent het Boxmeers Tapijthuis weer zijn deuren. Op dinsdag 27 maart gaat de winkel van de familie Guntlisbergen weer open. De hele winkelinrichting is op de schop genomen.
   
  Cuijkse lobby voor een veiligere A73
  PREMIUM

  Cuijkse lobby voor een veiligere A73

  8:06 CUIJK - Er lijkt vanuit Cuijk een breedgedragen lobby op gang te komen voor een veiligere Brabantse A73. Het  lees verder>>

«   »