Home » regionieuws » Dit wordt het nieuws op maandag 5 maart

Dit wordt het nieuws op maandag 5 maart

Gepubliceerd op 5 maart 2018 18:30

Sirenes luchtalarm gaan in delen van Nederland niet af door storing

Landelijk - In sommige regio\'s in Nederland is het maandelijks luchtalarm vanwege een technische storing niet afgegaan. De oorzaak is op dit moment niet bekend. Mocht er een incident zijn, dan wordt een NL-Alert ingezet. De melding van het niet afgaan van de sirenes komen uit Friesland, Zeeland en delen van Gelderland.bron:https://anpfoto.nl/home

Shell en de Italiaanse branchegenoot Eni staan maandag in Italië voor derechter. Bestuurders van de bedrijven moeten zich verantwoorden in een rechtszaak over omkoping. De concerns hebben in 2011 ongeveer 1 miljard euro betaald om een olieveld voor de Nigeriaanse kust te mogen exploiteren. De Nigeriaanse overheid zou de opbrengst hebben doorgesluisd naar een bedrijf van een omstreden oud-minister.

Shell rekent op vrijspraak.

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie gaan weer verder met de onderhandelingen over de Brexit. Afgelopen week liet de Britse premier Theresa May al weten dat ze graag een sterke band met de EU wil houden. Zo ziet ze graag een douanesamenwerking ontstaan en hoopt ze dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland hetzelfde blijft.

May wil graag blijven samenwerken met Europa.

Dit gebeurde er vannacht

De Oscar voor beste film is gewonnen door The Shape of Water. Dat is de belangrijkste Oscar die wordt uitgereikt. Tijdens het hele programma ging het veel over gelijkheid, TimesUp en MeToo. Ook besloot presentator Jimmy Kimmel met een aantal sterren naar de bioscoop tegenover de zaal te gaan om de kijkers te bedanken.

Een overzicht van de Oscarwinnaars

De Vijfsterrenbeweging heeft de Italiaanse verkiezingen gewonnen. Lijsttrekker Luigi di Maio zou met zijn partij graag het fundament van de nieuwe regering vormen. Geen partij of verbond tussen partijen heeft een meerderheid gehaald, waardoor het maken van een coalitie moelijk wordt, maar noodzakelijk is.

Het politieke landschap is nog meer versplinterd dan voor de verkiezingen.

In navolging van de Verenigde Staten verhuist de ambassade van Guatemala in Israël op 16 mei naar Jeruzalem. Dat is twee dagen na de Amerikaanse ambassade. Guatemala is een van de weinige landen die het besluit van president Donald Trump steunt.

Guatemala is het enige land dat dezelfde beslissing nam.

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers doet cursussen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Opvallend is dat hoogopgeleide mensen twee keer zo vaak een cursus doen als laagopgeleiden. In Europa gaan alleen Zwitsers vaker op cursus.

Waarom mensen hun kennis willen bijspijkeren.

Dit schrijven andere media vandaag

Stef Blok keert terug in de politiek als minister van Buitenlandse Zaken. De Telegraaf (€) meldt dat hij de opvolger moet worden van de vertrokken Halbe Zijlstra. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, aangezien Blok in november nog aangaf wel even klaar te zijn met de politiek. Naar verluidt speelde zijn vrouw daar een belangrijke factor in. Volgens de krant wordt hij vrijdag beëdigd.

De steun voor het uitbreiden van het statiegeldsysteem groeit steeds meer, schrijft Trouw. Nadat veel supermarkten zich al uitspraken voor statiegeld op blikjes en kleine flesjes, doen honderden gemeenten dat nu ook. De Tweede Kamer debatteert 15 maart over statiegeld.

Taxichauffeurs in Amsterdam plannen een aanval op het kantoor van taxidienst Uber in de stad, volgens het AD (€). De oproep zou rondgaan op berichtendienst Telegram. De aanval moet op 20 maart om 16.00 uur plaatsvinden. "Alles en iedereen is welkom. Neem je bakstenen, vuurwerk en molotovs mee", staat er volgens de krant in de oproep. De politie in Amsterdam en Uber zijn op de hoogte van de dreiging.

Dit gebeurde op deze dag in 1946

De Koude Oorlog begint met een toespraak van Winston Churchill in Missouri, ook wel de Fultonspeech genaamd. Hij is de eerste westerse leider die zich uitspreekt tegen het IJzeren Gordijn van de Sovet-Unie. De toenmalige Britse premier haalt uit naar de macht die de communisten en Russen hebben in Centraal- en Oost-Europa, terwijl de communistische partijen volgens hem maar weinig aanhangers hebben.
 

En dan nog dit

Ziggo heeft geen goede beurt gemaakt vannacht door tijdens de Oscars de Ziggo Go app offline te halen wegens onderhoud. Veel kijkers lieten op Twitter weten verbijsterd en boos te zijn dat Ziggo dit precies tijdens de Oscars deed. De uitzending op Net5 was overigens wel te volgen via digitale en analoge televisie.

Deze nieuwsbrief is geschreven door Casper van Es

Gelderlander

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van Gelderlander >
 

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Blik op Nieuws >

 


«   »