Dakota arriveert Oorlogsmuseum Overloon 07-12-2017

De collectie van het Oorlogsmuseum in Overloon is afgelopen nacht spectaculair uitgebreid, door de komst van een Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog.

In het holst van de nacht werd de ruim 7 meter brede vliegtuigromp vanuit Duitsland naar Nederland gebracht. Hiervoor was speciaal transport nodig, dat zoveel plaats innam, dat het vervoer alleen ’s nachts was toegestaan. De vleugels waren gisteren al aangekomen.

Het vliegtuig is tijdens de oorlog onder andere ingezet geweest bij het Rijnoffensief, voor de luchtlandingen van Operation Varsity. Daardoor konden geallieerde troepen in maart 1945 succesvol de Rijn oversteken en zo de opmars naar Berlijn voortzetten. Uit het toestel zijn in die tijd Amerikaanse parachutisten gesprongen. Het museum doet nog onderzoek naar de verdere oorlogsgeschiedenis van het vliegtuig.

Tot 2008 heeft dit toestel nog gevlogen. Sindsdien is het geparkeerd geweest, eerst in Nederland en later in een militaire hangar op vliegveld Weeze. Het kwam vanmorgen om vier uur aan in Overloon. De restauratie van dit toestel is een vrijwilligersproject van het museum. De werkzaamheden gaan daarom dan ook in het museum zelf plaatsvinden, zodat het publiek kan meekijken naar de voortgang.

Het restauratieproject zal naar verwachting een jaar gaan duren en moet ertoe leiden dat het toestel er weer helemaal uit komt te zien zoals het er in maart 1945 uitzag.www.oorlogsmuseum.nl

               Leuk als je even het gastenboek tekent scroll naar beneden voor het filmpje