Grenscafe 15-06-2017

op 15 juni 2017 was de eerstvolgende grenscafe als voorbereiding op ons cultureel evenement Schijt aan de Grens.Dit vond plaats op donderdag 15 juni in ’t Helder, Helderseweg 31 in Overloon.

Tijdens dit grenscafés kunnen de deelnemers van ‘Schijt aan de Grens ’inspiratie opdoen bij de andere deelnemers,netwerken en ideeën uitwisselen.Je kunt ook onze sfeervolle locatie beter bekijken en dat inspireert mogelijk ook nog.

Op deze avond geven de kartrekkers van de dorpen Venray, Geijsteren,Overloon en Holthees een update over het programma in wording.Op dit moment is er al een redelijk goed overzicht over hoe ons evenement zal worden ingevuld! Ook is duidelijk waar we nog naar op zoek zijn en hoe we elkaar kunnen versterken. maar we blijven op zoek naar mensen die op spraakmakende en/of grensoverschrijdende wijze een bijdrage willen leveren. Leuk als je even het gastenboek tekent 


Zaterdag 26 en zondag 27 augustus, van 12.00 tot 18.00 uur is locatie ’t Helder in Overloon omgetoverd tot culturele trekpleister. Er zijn vele artiesten en kunstenaars te bewonderen, waaronder

Rondvlucht met een Helikopter boven overloon
Overtuig jezelf, ga helikopter vliegen.Wij doen onze uiterste best om jou de helikoptervlucht van je leven te laten maken hoe mooi is het om vanuit de lucht overloon te zien

Thursday’s Coming

Thursday’s Coming, een band uit het zuidoosten van het land bestaande uit zes super-enthousiaste muzikanten. Thursday’s Coming is in 2016 opgericht en sindsdien gedreven om op te treden met eigen repertoire.De naam Thursday’s Coming is ontstaan tijdens de wekelijkse repetities op donderdag. Het eigen repertoire kun je omschrijven als pop/rock, kijk maar eens op de website

Karin Juwett

Zij heeft van keramiek botten gemaakt die vervormen, pijn uitstralen, poreusheid laten zien. Eerst heeft ze van echte botten mallen gemaakt van gips en deze vol gegoten met gietklei. Dit alles om een kledingstuk van te maken. Zij wil hiermee de dood nieuw leven geven. Zie hieronder haar bottenjurk.

Dorrisbeez – Sixties en seventies muziek

Dorrisbeez maakt muziek uit de sixties en de seventies. Allemaal herkenbare Rock & Roll nummers uit de top 2000. Muziek uit de tijd waarin de muzikanten zijn begonnen met spelen. De vijfkoppige band zorgt voor een strakke beat bij hun grensoverschrijdende nummers en de bezetting bestaat uit zangeres, drums, bas en gitaren. Dorrisbeez wil laten horen dat je nooit te oud bent om samen muziek te maken!

Piet Marcellis – De oude steenfabriek

Piet Marcellis (van stichting De Oude Schoenendoos) vertelt de geschiedenis van de steenfabriek van Overloon die vlakbij boerderij ‘t Helder lag. In deze steenfabriek zijn de stenen gemaakt waarmee de gebouwen van het St. Anna  zijn gemetseld. Met een treintje werden ze vanuit Overloon vervoerd naar Venray. Ook toen al grensoverschrijdend.

Monique Crooijmans

Monique maakt olieverfschilderijen die zowel letterlijk als figuurlijk grensoverschrijdend zin. In letterlijke zin het overschrijden van landsgrenzen door vluchtelingen, in figuurlijke zin het overschrijden van de grens van de menselijke moraal, een grens in het leven door bv. ziekte of leeftijd. Dit wordt verbeeld in diverse schilderijen.

Released

Released is een Pop & Rock Formatie bestaande uit vijf (jonge) mannen uit de regio Venray. Ontstaan begin 2016 uit verschillende andere muziekformaties leek het deze gasten eens leuk om met elkaar muziek te gaan maken. Dat beviel uiteindelijk zo goed waardoor de formatie was gevormd. Door een energieke performance neer te zetten met een uitgebreid scala aan knallende covers van verschillende tijdperken uit de rijke pop en rock historie, is de missie van Released om een basis te leggen voor een onvergetelijke avond. Door het uitgebreide repertoire is Released in staat om voor allerlei verschillende soorten feesten een goede set samen te stellen.

De Kleurdoos

Dat De Kleurdoos iets met grenzen heeft weten we van de vorige keer. Maar nu nemen ze het wel heel letterlijk. Ze trekken een grens, maar overschrijden deze op meerdere manieren. Ze gaan namelijk per locatie halve gezichten schminken. Op zaterdag rijden ze over de provinciegrens van Geijsteren naar Overloon, op zondag van Holthees naar Venray. Bezoek je allebei de locaties dan heb je met twee halve, toch één heel geschminkt gezicht.

Rever-B

Deze 4 muzikanten brengen naast de eigen nummers ook covers van bekende songs en geven deze een eigen draai. Uniek is het samenspel met 2 akoestische gitaren en de 3 stemmige zang. Rever-b laat zich niet in een hokje plaatsen door hun eigen vertaling van de songs.

De interactieve leesplank

Hoewel er heel veel overeenkomsten zijn in het dialect dat aan beide zijden van de grens wordt gesproken, zijn er toch ook verschillen te ontdekken. Dialectwerkgroep Wie wá bewaart uit het Brabantse Overloon en ’t Veldeke uit het Limburgse Venray hebben een interactieve leesplank ontwikkeld. Begeleid door onvervalst Lóns en Venrods sprekende mensen kan het publiek zijn kennis van het dialect testen. Speel mee en ontdek!

4e Hoedanigheid

Al tijdens de eerste editie van SADG te bewonderen was de Boxmeerse 4e Hoedanigheid. De “voormalige fanfare” speelt een  grenzeloze mix van Balkanmuziek, Italiaanse tranentrekkers, vocale evergreens en alles daar tussenin ! Voor SADG 2017 in Overloon gaan ze op zondag ook nog eens de straattheatercombinatie aan met een Nijmeegs clownscollectief.

Tushi Nicolasen

Een veelzijdige kunstenares. Tushi maakt zowel schilderijen als objecten. Haar uitgangspunt is dat schilderen niet alleen een proces is van kijken, kiezen en uitproberen, maar ook van weglaten, opnieuw beginnen of afkeuren. In het filmpje vertelt ze op welke manier de grens in haar werk tot uiting komt. Nieuwsgierig geworden naar andere werken, kijk dan eens op haar site.

Gerrie Severens

Gerrie maakt schilderijen waarbij ze altijd vertrekt vanuit de realiteit. Vanuit een realistisch beeld maakt ze een eerste opzet waarna ze de realiteit los laat en schildert vanuit emotie. Ze laat diverse werken zien tijdens schijt aan de Grens waaronder ‘naked truth’. Hierin verbeeldt ze het contrast tussen het levende dier en de in supermarkt verpakte etenswaren. Meer werken van Gerrie zien? Neem een kijkje op haar site.

Djembé groep DoFola

Afrikaanse ritmes in eigen composities, daarmee brengt DoFola een beetje buitenland hierheen. De basislocatie is Vierlingsbeek, maar DoFola speelt ook buiten deze grenzen om zo op allerlei locaties sfeer te brengen. Samen djemmen is samen plezier hebben, muziek verbindt mensen over grenzen heen.

Mia Dekkers

De gitaar en Mia is een twee-eenheid, daar zit geen grens tussen. Mia vertolkt oude Brabantse liedjes, luisterliedjes, liedjes van vroeger met een knipoog naar nu.

Mondharmonica-spelers

Jaren geleden is er in Helmond een meet-up groep opgericht. Hier komen maandelijks Mond Harmonica spelers uit Limburg maar vooral Brabant bij elkaar om van elkaar te leren. Dus ideeën, muziek en oefeningen uitwisselen maar vooral samen muziek maken. Iedereen is welkom, van beginner tot doorgewinterde mondharmonica speler. Naast de maandelijkse Meet-up hebben ze ook een paar keer per jaar een kampvuur Meet-up. Gewoon bij iemand in de tuin met een kampvuurtje erbij. Het einde van het jaar sluiten ze af met de Silvester Meet-up waar ook andere muzikanten uitgenodigd worden om samen muziek te maken. Al met al staat gezelligheid en muziek maken voorop. Dit jaar stappen ze uit hun comfort zone, want tijdens een meet-up is iedereen welkom maar het blijft een besloten club, bij “schijt aan de grens” echter is ook het publiek welkom. De meeste hebben wel eens voor publiek gespeeld maar als club deden ze dit nog niet eerder. Uiteindelijk telt er maar een ding en dat is “samen muziek maken”…..

Trees Philipsen – vilster

De overwegend drie dimensionale viltwerken van Trees beginnen vaak intuïtief en door het maken van patronen en structuren wordt het vilten een ware ontdekkingstocht. Het grensoverschrijdende van het werk van Trees is het ambachtelijk werken met schapenwol en dit natuurlijke materiaal te vormen tot een kunstzinnig object. Met dank aan de schapen voor hun jaarlijkse, prachtige vacht!!

Kees van Cappellen

Kees is beeldbouwer en Momento-fotograaf. Hij boetseert en modelleert met klei, gips en cement en bouwt met metalen en afval. Hij fotografeert triviale zaken en tijdelijke objecten, waarbij momento’s ontstaan, oftewel foto’s van tijdelijke objecten. Symboliek, humor, vergankelijkheid, maatschappelijke orde en wanorde spelen in totaliteit een belangrijke rol in zijn werk. Of zoals Kees zelf zegt: “Kunst??…. bekijk het maar!” Meer weten? Kijk dan hier.

Pieter Simons band

SIMONS maakt een aantrekkelijke mix van afwisselend ontroerende, humoristische, ingetogen en uitbundige, meerstemmige Nederlandstalige en dialectliederen in Folkrock-Stijl. Deze teksten en ook grotendeels de muziek is van de hand van Pieter Simons. De band bestaat uit vier ervaren muzikanten, die spelen op (slide) gitaar, basgitaar, mondharmonica, toetsen, accordeon, doedelzak en percussie. SIMONS is grensoverschrijdend omdat ze geen covers maar puur eigen werk van Pieter spelen, ze zowel in het Limburgs dialect als in het Nederlands zingen en omdat ze door hun uitstraling de grens oversteken naar het publiek.

Neem een kijkje op de site  of bekijk de band in levende lijve.

Jan Driessen

Jan maakt plastieken gevormd uit granaatscherven en bomresten die in de bossen van Overloon zijn gevonden. De plastieken vormen een aanklacht tegen de oorlog. Zijn werken zijn o.a. de Phoenix in het Oorlogsmuseum, het oorlogsmonument in Holthees Smakt en de Abstractie in Venray in de Engelse tuin.

Flauticordi

Een ensemble dat bestaat uit 5 enthousiaste bespelers van verschillende blokfluiten (sopraan, alt, tenor en bas), een vedel en een gitaar. De naam is afgeleid van het Italiaans: flauti zijn fluiten en cordi betekent snaren. Op het repertoire staat volksmuziek uit verschillende landen, wereldmuziek, maar ook luchtige klassieke muziek. Speciaal voor Schijt aan de grens is Flauticordi op zoek gegaan naar een combinatie van muziek en poëzie. Peter Peters draagt gedichten voor en Flauticordi omlijst de gedichten met muziek.

Mieke Braamse

Een geboren Zeeuwse die over de provinciegrens naar Brabant is gegaan. Mieke is regio-schrijver bij de bibliotheek in Boxmeer maar vooral bekend van haar gedichten. Hierover zegt ze zelf: Gedichten kunnen je raken. En in iedere situatie en in elke fase van je leven verschilt dat. Er kan herkenning zijn en soms geven gedichten woorden aan het ́bijna onnoembare’. Een andere keer roept een gedicht een lach op of het geeft in een paar woorden weer hoe teer, mooi of kostbaar iets is.

King B Bluesband

De King B Bluesband is een band die een brok muzikale ervaring op het podium brengt. Ervaring die je terug hoort in het spelen: rockblues met een strakke ritmesectie, een jankende bluesharp en scheurend gitaarwerk. De roots van het repertoire van de band liggen in de jaren 60 en 70 met o.a. The Cream en de Nederlandse Livin Blues tot aan de heden populaire Jo Bonamassa. De band bestaat uit vier leden waar er twee uit het Brabantse komen (Cuijk en Son & Breughel) en twee uit Limburg (Horst en Afferden). Wekelijks overschrijden zij de provinciegrenzen om samen te spelen. Muzikaal geïnspireerd door de vroege Led Zeppelin blues verlegt de band af en toe de grens door hun eigen draai te geven aan bekend muzikaal werk .

Voor verdere info m.b.t. de deelnemers klik hier.

meer informatie vindt u op de website van www.schijtaandegrens.nl Om de actualiteit te blijven volgen kijk ook op Facebook: van Schijt-aan-de-grens

                                         Leuk als je even het gastenboek tekent