Home » regionieuws » Dit wordt het nieuws op woensdag 28 februari

Dit wordt het nieuws op woensdag 28 februari

Gepubliceerd op 28 februari 2018 om 18:17

   
   

   

   

  In Haaksbergen wordt de eerste marathon op natuurijs van deze winter verreden. De ijzers kunnen daar ondergebonden worden omdat het ijs er de vereiste dikte van 3 centimeter heeft. De ijsvloer op sportpark 't Cranevelt in Arnhem is ook dik genoeg, maar de kwaliteit van het ijs in Haaksbergen is beter. Het is de zesde keer sinds 2000 dat de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen wordt gehouden.

  Eén bocht van het Arnhemse ijs was nog niet goed genoeg, maar morgen vindt daar wel de tweede marathon plaats.
   
  De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) zal de situatie in Syrië nogmaals bespreken. António Guterres, de secretaris-generaal van de VN, noemde de omstandigheden in de Syrische enclave Oost-Ghouta onlangs "de hel op aarde" en riep de strijdende partijen op de afgekondigde wapenstilstand te respecteren.

  Wat is er nu precies aan de hand in Oost-Ghouta? 

  Ahold Delhaize maakt de vierdekwartaalcijfers en de resultaten over heel 2017 bekend. Vorige maand publiceerde het supermarktconcern al voorlopige cijfers. Hieruit bleek dat het bedrijf in het laatste kwartaal van vorig jaar vooral in Nederland goed gepresteerd heeft, onder meer dankzij sterke verkopen rond de feestdagen. 
   

  Vandaag is de eerste dag van de wereldkampioenschappen baanwielrennen in sportcentrum Omnisport in Apeldoorn. Er komen veel Nederlanders in actie en uiteraard zijn er ook medaillekansen. Op de eerste dag zullen de ogen vooral gericht zijn op de Nederlandse ploeg op de teamsprint, die met onder meer de zeer talentvolle Harry Lavreysen voor de wereldtitel gaat. De WK duren nog tot en met zondag.

  Lavreysen wil nieuwe eremetaal na het verrassende zilver op de sprint bij de WK in Hongkong vorig jaar. 

  Feyenoord speelt vanavond om 20.45 uur de halve finale van het KNVB-bekertoernooi thuis tegen Willem II. De supporters zullen het met een gevoelstemperatuur van tegen de min 15 graden koud krijgen in De Kuip, maar de Rotterdamse club zorgt voor warme choco en handwarmers. De andere halve finale gaat tussen AZ en FC Twente. Die wedstrijd begint al om 18.30 uur in Alkmaar. De finale van het bekertoernooi, dat vorig jaar werd gewonnen door Vitesse, is op 22 april in De Kuip.

  Feyenoordtrainer Giovanni van Bronckhorst maakt zich niet druk om de kou.

  Dit gebeurde er vannacht 
   

  Sneeuwval en resten van sneeuw kunnen woensdagochtend zorgen voor gladheid, waarschuwen het KNMI en Rijkswaterstaat. Verkeer in het midden en oosten van het land moet opletten, aldus Rijkswaterstaat, dat de strooiwagens daar laat rijden om ongelukken door gladheid te voorkomen. De waarschuwing van het KNMI geldt niet voor de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Op de Waddeneilanden kunnen stuifsneeuw en sneeuwresten voor overlast zorgen.

  Jared Kushner, de schoonzoon van Donald Trump, heeft geen toegang meer tot de meest vertrouwelijke rapportage van de Amerikaanse inlichtingendienst, de zogeheten President's Daily Brief.  Kushner werkte al een jaar als Trumps naaste adviseur met slechts een voorlopige goedkeuring op zak. Voor een permanente verklaring van goed gedrag is een heel grondig antecedentenonderzoek nodig, dat bij Kushner nog niet is afgerond. 

  Het aantal personen dat een bijstandsuitkering ontvangt, is in 2017 met 35.000 gedaald. Het is de eerste daling sinds 2008. Eind vorig jaar kwam het aantal bijstandsgerechtigden tot de AOW-leeftijd op 461.000 te staan, blijkt uit cijfers van het CBS. De terugloop is te danken aan een afname van ruimachtduizend bijstandsontvangers in de leeftijdsgroep van 27 tot 49 jaar. 

  Arantxa Rus heeft op het WTA-toernooi van Acapulco de tweede ronde bereikt. De 27-jarige Westlandse was op het Mexicaanse hardcourt te sterk voor de 18-jarige Amerikaanse Kayla Day: 4-6, 6-1 en 6-0. De Nederlandse tennisster, nummer 123 van de wereld, had zich via de kwalificaties naar het hoofdtoernooi in Acapulco geslagen. Rus mag het nu in de tweede ronde opnemen tegen Sloane Stephens, de winnares van de laatste US Open. De 24-jarige Amerikaanse is als eerste geplaatst in Mexico.

  In het mannentoernooi van Acapulco heeft Rafael Nadal zich op het laatste moment teruggetrokken. De Spaanse tennisser heeft weer last gekregen van een oude bovenbeenblessure, die hem ook al parten speelde op de Australian Open.  

  De radiozenders van de Nederlandse Publieke Omroep waren in een groot deel van het land tijdelijk niet te beluisteren via de FM-frequentie.Aan de antenne-installaties van verschillende zendmasten werd onderhoud gepleegd.


  Dit schrijven andere media vandaag 

  Het Openbaar Ministerie is, zo schrijft De Telegraaf (€), geschrokken van de 'moordlijst' die vorige week is verspreid onder inwoners van Utrecht en journalisten. Op de lijst wordt Redouan T. (40) uit Nieuwegein gekoppeld aan 17 afrekeningen of pogingen daartoe. De man zou een kopstuk zijn binnen de zogenoemde 'Mocro-maffia'. Het OM vindt de lijst interessant en stelt dat delen daarvan kunnen berusten op waarheid. Justitie is dan ook op zoek naar de anonieme maker van de lijst.   

  De Syriër die opdook in debatcentrum De Balie in Amsterdam en door aanwezigen werd herkend als een oud-IS-strijder, is in 2014 met een gestolen blanco paspoort naar Nederland gekomen, meldt de Volkskrant. Deze blanco paspoorten zijn door Islamitische Staat en andere jihadistische groepen gestolen en gebruikt om mensen naar Europa te smokkelen. Het gebruiken van de gestolen blanco paspoort zou een mogelijke verklaring kunnen zijn waarom de AIVD de Syriër al langere tijd in de gaten hield.  

   

  En dan nog dit

  Als een consument de keuze heeft tussen een portie kweekvlees, een bordje artificial meat of een maal künstliches Fleisch, dan is de kans groot dat optie twee of drie wordt gekozen. Volgens een onderzoek blijkt dat duurzame producten aantrekkelijker zijn in een andere taal dan de moedertaal. We eten dus liever insect based cookies of Mehlwürmern dan insectenkoekjes of meelwormen. "De moedertaal is een krachtige emotie, maar een tweede taal blijkt minder emotie en dus ook minder weerzin op te roepen", aldus een onderzoeker van de, hoe kan het ook anders, Rotterdam School of Management. 
   

  Deze nieuwsbrief is geschreven door Eimert Pruis

  Gelderlander

  Verbergen Tonen
   
   
  >
   
   

  «   »