Gezocht: verhalen /Foto’s van gesneuvelde militairen War Cemetery

Gepubliceerd op 13 september 2020 om 10:27

Werkgroep Overloon War Cemetery zijn op zoek naar foto's en achterliggende verhalen van de 281 gesneuvelde militairen die begraven liggen op het CWGC kerkhof in Overloon, Vierlingsbeekseweg.

Rijen witte kruizen op de Oorlogsbegraafplaats in Overloon. Het zijn 281 gesneuvelde soldaten die streden voor onze vrijheid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een mooi sereen aanzicht. Maar wie zijn die mannen? Hoe zien ze eruit? Dat is niet bekend. Althans, nog niet. Zes inwoners van Overloon en omstreken startten een werkgroep om de militairen een gezicht te geven.
Voor Oscar Huisman (51) en Leo Janssen (66) is de herdenking een keer per jaar op hun oorlogsbegraafplaats niet voldoende. De gevallen soldaten in de Tweede Wereldoorlog verdienen meer. Huisman: ,,Als zij er niet waren geweest, spraken we nu allemaal Duits.” Afgelopen week werd daarom de werkgroep Overloon War Cemetery opgericht. Naast Huisman en Janssen werden ook enthousiastelingen en amateurarchivarissen Tonnie Ebben, Iwan van Dijk, Arno van Dijk en Piet Peters lid. Huisman: ,,Doel een is de foto, doel twee is het verhaal erachter.”
Trots
Als kind hadden Janssen en Huisman al een fascinatie voor de oorlog. Voor Janssen zijn het met name de vliegtuigen, voor Huisman de persoonlijke verhalen. Janssen: ,,Mijn vader was smid in Stevensbeek. Hij moest neergestorte vliegtuigen uit elkaar branden van de Duitsers, hij had geen keuze. De onderdelen gingen weer naar de fabriek om materieel te bouwen. Hij praatte er liever niet over, was er niet trots op.”
Net als de andere leden van de werkgroep, verdiept Huisman zich al jaren in de oorlog. ,,Er zijn dingen die wij wel weten, maar mensen in Overloon al niet meer.” De geschiedenis moet levend blijven, vindt hij. Hij nam kennis van het initiatief van de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Daar zochten vrijwilligers foto's bij 8.000 militairen. ,,Toen dacht ik: dan moeten de 281 in Overloon ook wel lukken. Het is ook de trots die ik heb op mijn eigen dorp.”
De Slag bij Overloon
In de Slag bij Overloon in oktober 1944 kwamen 2.500 Geallieerden en 600 burgers om. Het aantal slachtoffers onder de Duitsers is tot op heden niet bekend. Op de Oorlogsbegraafplaats Overloon liggen 281 mannen, met name Britten. Huisman: ,,Het blijkt dat een groot deel niet hier is gesneuveld, maar van wel 20 begraafplaatsen komt. Lichamen zijn soms diverse keren herbegraven.” Veel informatie is daardoor ook gesneuveld. Janssen: ,,Dog tags (identiteitsplaatjes, IvT) zijn vergaan in de grond. Of weggenomen. Het zijn gewilde relikwieën, er is een levendige handel in.”
Majoor Anthony Frith Smith
Toen Huisman met zijn zoektocht naar foto's begon, viel hij meteen met zijn neus in de boter. Van een militair vond hij meteen een overvloed aan informatie: Majoor Anthony Frith ‘Toby’ Smith. Deze stierf op 14 oktober 1944 op 36-jarige leeftijd in de Slag bij Overloon, in de buurt van de Loobeek, lokaal de ‘Bloedbeek’ genoemd. Huisman stuitte op een trailer van een film op YouTube over Smith, ‘In the Hour of Victory’: ,,Dat was puur toeval. Er is ook een boek, geschreven door zijn kleinzoon.” Huisman vond diens e-mailadres. ,,Drie weken lang kreeg ik elke dag berichten van hem met informatie.” Mooier kon hij het niet treffen.
De teller van de zoektocht naar foto's staat inmiddels op 24. ,,De eerste 24 gaan altijd makkelijker dan de laatste 24”, weet Huisman. Daarom willen de Overloners zoveel mogelijk mensen bereiken die meer informatie hebben. Janssen: ,,In 1947 adopteerden hooggeplaatste families graven, dat werd enigszins opgelegd, om dankbaarheid te tonen. Misschien dat zij nog iets hebben.” Hij wilde dat hij er al 50 jaar geleden mee was begonnen. ,,Getuigen van de oorlog zijn er al bijna niet meer.”
De foto's, en later de verhalen zouden een permanente plek moeten krijgen op de graven, vinden de mannen van de werkgroep. Dat blijkt niet zomaar te kunnen. Huisman: ,,De begraafplaats en de grond is in eigendom van de Commonwealth War Graves Commission. Er mogen geen permanente bordjes worden geplaatst. Ze willen de graven sober houden. Alle 43 oorlogskerkhoven van de CWGC zien er hetzelfde uit.” Ze denken nu aan medaillons met foto's op de kruizen. Janssen: ,,Ik ben er nog over in onderhandeling.”
Heeft u informatie voor de werkgroep? Mail Leo Janssen via leojanssen1954@ziggo.nl.

voor meer  informatie over de Werkgroep Overloon War Cemetery zie facebook www.facebook.com/OverloonWarCemetery

lees ook Lichtjes op oorlogsgraven

Het initiatief ‘Lichtjes op oorlogsgraven’ is niet nieuw in Nederland. Op meer dan 421 geallieerde begraafplaatsen in Nederland, worden ieder jaar op 24 december duizenden kaarsjes aangestoken.De gedachte is om jonge militairen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, te eren op kerstavond met aandacht in de vorm van een lichtje.In de gemeente Boxmeer is alleen in Overloon een (Engelse) begraafplaats, waar militairen begraven liggen die rechtstreeks betrokken waren bij de bevrijding 75 jaar geleden. lees meer en foto's op https://www.overloonnieuws.nl/foto-s/foto-s-2019/lichtjes-op-oorlogsgraven-1

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.