overloon nieuws

Home » Agenda » Schijt aan de Grens 2019

Schijt aan de Grens 2019

Gepubliceerd op 18 februari 2019 om 15:58

De derde editie van het culturele Schijt aan de Grens in Overloon  was een groot succes klik hier voor de foto’s

Het Lusthof in Overloon is zich aan het voorbereiden! De laatste puntjes worden nog op de i gezet maar hier alvast een klein voorproefje!! Een smartlappenkoor en erotisch gezongen poezie....een loslopende troubadour en een singer-song writer. Swingende pop, jazz, funk, soul, slasa en blues.....En wat denk je van De Biecht, De Waarheid of Schaamteloze Creaties? Een heuse peeepshow en natuurlijk het heater van de Zalige Zonde! Nieuwsgierig geworden? Neem alvast een kijkje op de  website, https://schijtaandegrens.nl/locaties-2019/ daar staat van iedere locatie informatie over de artiesten en kunstenaars.We zien je graag op 24 en 25 augustus!

Schijt aan de Grens is een gratis toegankelijk festival, waar het thema “Zalige Zonde” nu centraal staat. Verrassende acts graffitikunstenaars, dj’s, verhalenvertellers, bands, beeldend kunstenaars, dans, culinaire tentjes en nog veel meer.

Zalige Zonden, dat prikkelende thema dat we ook wel als guilty pleasures kennen, wordt het voertuig dat deelnemers en toeschouwers over hun eigen grenzen zal trekken in het weekend van 24 om13:00 uur en 25  Zo 13:00 uur augustus 2019. Zalige zonden, wordt dat zwaar en dramatisch? Om de dooie dood niet! Engel en duvel zullen beiden om aandacht schreeuwen, maar wel met de nodige humor.

Wat is Schijt aan de Grens?
- Schijt aan de grens is een gratis toegankelijk cultureel festival, waar het thema “grens” centraal staat. Verrassende acts zoals graffitikunstenaars, dj’s, verhalenvertellers, bands, beeldend kunstenaars, dans, culinaire tentjes en nog veel meer staan er voor bezoekers klaar.
• Waarom Schijt aan de Grens?
- Leuke evenementen blijven vaak binnen de provinciegrenzen. Venraynaren blijven in Limburg, Boxmeernaren blijven in Brabant. Tijdens Schijt aan de Grens steken zij de grens over om kennis te maken met elkaars talent die hun provincies rijk zijn.
• Waar is Schijt aan de Grens?
- Op verschillende locaties in de grensdorpen Venray, Overloon en Geijsteren is er van alles te doen.
• Wanneer is Schijt aan de Grens?
- Zaterdag 24 augustus en zondag 25 augustus.Voor meer informatie, neem een kijkje op: http://www.schijtaandegrens.nl/.https://www.facebook.com/Schijt-aan-de-grens

Kijk de foto's van Schijt aan de Grens 2017 in Overloon op https://www.overloonnieuws.nl/foto-s-2017/schijt-aan-de-grens

LINTJE DOORKNIPPEN?

Of er überhaupt iets geknipt of doorgeknipt gaat worden is de vraag, maar feit is dat het festival officieel geopend gaat worden. Op ZATERDAG 24 AUGUSTUS om 13.00 UUR bij locatie 't Helder in Overloon zullen Burgemeester van Soest van Boxmeer en Wethouder Thielen van Venray op ludieke wijze de aftrap geven voor twee dagen Zalige Zonde!

LOCATIE OVERLOON

De Zalige Zonde, de hemel en het vagevuur en voor enkelingen, de hel, staan op je te wachten in 't Helder. We willen het Theater van de Zalige Zonde laten verrijzen speciaal bedoeld voor de luisteraars.... Opzwepende muziek die je verleidt en uitdaagt om toe te geven aan jouw zonde. Heilige huisjes, peep peep shows, engelen, travestieten en alles wat De Zalige Zonde maakt tot een hels spektakel waar het vuur vanaf spat! Kunst met borsten, cabaret, rap, humor en nog veel meer krijgt een plaats op ons festival. 

PROGRAMMA

Het programma begint steeds meer vorm te krijgen. Hoe zalig of hoe zondig is nog niet tot in de puntjes uitgewerkt, maar hieronder ontdek je al een eerste opzet. Verdere informatie volgt de komende weken, dus check regelmatig deze web-site om te ontdekken of de act of kunstvorm waar jij rode oortjes van krijgt ook aanwezig is op locatie Overloon.

STRAATTHEATER

Doorlopend straattheater gebaseerd op de zeven hoofdzonden en in de meest uiteenlopende vormen en personen. Bij de ingang passeer je de poort van de Zalige Zonde waar grondig onderzocht wordt of je het festival aankunt. Verder bevragen drie kunstzinnig uitgedoste dames de bezoeker op zijn of haar zalige zonde en daar staat een zalige traktatie tegenover. Er is gelegenheid om te biecht te gaan en absolutie te krijgen, een peepshow te bezoeken en een waarzegster te raadplegen. In het kader van de hoofdzonde ijdelheid kun je tegen een spectaculaire achtergrond een selfie maken en ook het toiletbezoek krijgt een meer dan apart tintje door de schaamteloze toiletdames. Daarnaast zijn er nog diverse portiers die tekst en uitleg geven over de werking van het theater en wordt er een thriller opgevoerd.

SALIVETTE

Salivette is de naam van een straattheatergroep uit Horst aan de Maas (L) die met muziek en humor de zaak op stelten zet: 3 muzikanten spelen naar de (lange) pijpen van 3 marionettenspelers, die de touwtjes stevig in handen hebben. Tussendoor is er ruimte voor humor en mimiek, voor grappen en grollen, waarbij ook het publiek betrokken wordt. Salivette is de naam van de groep, een naam die is afgeleid van het Franse “salive”, dat speeksel betekent. Een toepasselijke naam voor deze groep, want koperblazers moeten regelmatig even het klepje openen om het speeksel te lozen. 
En dat het woord “salivette” niet echt bestaat, ach, daar moet u niet over zeveren.

SCHAAMTELOZE CREATIES

Agnes van Dijk besloot rond haar veertigste om naast werk en gezin een opleiding aan de Kunstacademie te volgen. Ze werd ModeKunstenaar en startte haar eigen onderneming: onderscheidend en professioneel. Agnes maakt in haar unieke modecreaties gebruik van ongebruikelijke materialen. In het kader van duurzaamheid onderzoekt zij hoe vergankelijke materialen houdbaar kunnen worden gemaakt. Dit resulteert in bijzondere creaties van bijvoorbeeld mandarijnschillen, eierschalen, koolbladeren, orchideeën, vissenhuid, zonnepitten en zeewier: ontwerpen waarvan de meeste jarenlang meegaan. De ontwerpen weerspiegelen mijn belangstelling voor kunst, cultuur, entertainment, natuur en duurzaamheid. Tijdens het festival lopen drie dames rond in hele speciale kleding ontworpen en gemaakt door Agnes van Dijk.

THEATER VAN DE ZALIGE ZONDE

Het Theater van de Zalige Zonden is te vinden op het podium met de naam’ Lusthof’. In dit theater vindt een unieke samenwerking plaats tussen schrijvers, muzikanten, zangers en fotografen.
De opdracht aan de schrijvers was een tekst te maken met als thema ‘ Zalige Zonden’. Uit de inzendingen is een negental teksten verdeeld onder diverse bands c.q. muzikanten die daar muziek bij gemaakt hebben waardoor een unieke bestuiving plaatsvindt. Leden van de fotoclub Kiekus uit Boxmeer kregen dezelfde opdracht. ‘Maak een foto van je eigen interpretatie van de tekst van het gedicht’. 
In het Theater van de Zalige Zonden wordt drie keer per dag het hele programma, dat ongeveer een uur duurt, opgevoerd. De foto’s worden tentoongesteld en de originele gedichten worden erbij geplakt. 
En om het nog leuker te maken: de foto’s worden na afloop geveild! 

Onderstaand het overzicht van de ‘kruisbestuivingen’. Het programma wordt gepresenteerd door Bart-Jan Baartmans die ook de regie in handen heeft. Zijn huisband The space Age Travellers zorgt voor de muzikale begeleiding.

 TITEL           SCHRIJVER            VERTOLKER
Minnespel   Ans van Kessel           Stefan Kollee
Mien Libidore        Jos Kuijpers           Jos Kuijpers
Zalig zijn zij        Anja Geurts           Zand & Grind
Mooie meisjes duren nooit lang   Maro van de Plasse           The Allyway
Bingwatcher        Geurt Franzen           4e Hoedanigheid
De liefde trekt voorbij        Frans Fleuren           Balou/Anne Baartmans
Zinderend Zalige Zonden        Björn de Leijer           Etan Huijs
Zalige zonden        Truus vd Berg           Miep Hofmans 

 

 


MUZIEK EN DANS

Op de diverse podia met namen als ijdelheid, lusthof, jaloezie en valse hoop zullen afwisselend op beide dagen diverse muzikanten, koren en bands optreden zoals de Sjanellekes, smartlappenkoor, Lemon, Slack Attack, Allyway & Huub Janssen, Luuk Lenders, Stephan Kollee & Balou, Jos Kuijpers & Etan Huijs, Jamsessie van de zalige zondes, Maarten van Praag, Adil, Dave, de 4e hoedanigheid, Trinxx, Pheasant Pluckers, Simonsband en Pieter Simons, Colney Hatch en Ars Musica.

ADIL

Adil (°1990) is een geboren en getogen Berchemnaar die als kleine jongen niets liever deed dan samen met zijn 3 broers The Jackson 5 imiteren. Zijn liefde voor muziek bracht hem op 17-jarige leeftijd een plek op in de top 10 van Idool 2007. Na enkele jaren van studeren, werken en gitaarlessen in Barcelona begon Adil met Abdel Kariem Asselman aan de groep: Adil & A.K.A. Hun muziek omschrijft Adil zelf als rhythm & soul. "What you see is what you get" is hun motto op het podium.
Adil vond zijn eigen stem en sound door in Barcelona met singer-songwriters aan de slag te gaan. In zijn teksten wil hij het graag hebben over de energie en kracht van mensen. Zijn nummers zijn dan ook soulfull, met een inslag van R&B en pop.
Hij houdt ervan om op het podium een dialoog aan te gaan met zijn publiek en om hen – en zichzelf – kippenvel te bezorgen.

MAARTEN VAN PRAAG

Maarten van Praag: een aangenaam hees, indringend en herkenbaar stemgeluid. Liedjes die je raken, recht naar het hart. Maarten is een zanger en een verhalenverteller, een muzikant en een performer.
De rode draad in zijn bestaan als liedjesschrijver vormen de ontmoetingen met tal van mensen die hij op zijn pad tegenkomt. Zijn palet wordt gevormd door de momenten dat zijn leven dat van een ander kruist. Maarten van Praag is een muzikant die met beide benen in de wereld van nu staat. Maarten van Praag speelt live alleen of met dynamische band. Telkens overtuigend, verrassend en verpakt met een flinke dosis humor.

PHEASANT PLUCKERS

The Pheasant Pluckers is een groep van vijf muzikanten. Samen hebben ze meer dan 150 jaar ervaring. Voor de Pluckers is variëteit het sleutelwoord en niet alleen omdat ze uit vijf verschillende landen komen. Ze schakelen tussen stijlen en geluiden in een mix van muziek, theater en komedie. Je kunt Zappa, Ellington, Sinatra, Spike Jones en Shostakovich allemaal binnen vijf minuten horen. Je blijft op het puntje van je stoel zitten en weet niet wat er gaat gebeuren. Er zijn vocalen in hechte harmonie, fluweelzachte koperachtige melodieën, een ritmesectie die het echt goed doet en zelfs wat grove grappen. Ook zij stonden in de finale van Holland’s Got Talent.

COLNEY HATCH

De leden van Colney Hatch houden niet van “doe maar gewoon”
Vandaar dat hun band al veertig jaar de titel draagt van het gelijknamig Engels gekkengesticht. Vandaar dat de muzikanten de lente van hun muzikale loopbaan beleven nu zij de zestig gepasseerd zijn. En vandaar dat zij buiten de lijnen kleuren van de geijkte muzikale genres. Op hun laatst verschenen album “Live at Grenswerk” brengen zij een swingende mix van jazz, funk, soul, salsa en blues ten gehore. Colney Hatch durft grenzen te overschrijden en rockt minstens net zo vurig als vroeger. Bewegingsloos luisteren naar “Live at Grenswerk”. Petje af als het je lukt.
Verzetten heeft geen zin als je het album door de speakers hoort schallen. De bandleden nemen je mee op een veelzijdig muzikaal avontuur. Onderweg word je weggeblazen door een stevige blazerssectie, tref je gierende gitaren en word je uitgenodigd door de aanstekelijke zang van voorman Ben Fikkert. Van de paden der jazzmuziek, via uitstapjes van funky bass lines, naar een waterval van swingende salsa: als luisteraar verveel je je geen moment.  De reis waartoe “Live at Grenswerk” uitnodigt overschrijdt heel wat muzikale grenzen. Stilzitten is voor zowel band als publiek geen optie.

TRINXX

Een Vlaamse dansact bestaande uit Mr. Gay Belgium: Raf Van Puymbroeck (24) uit Antwerpen, Bert Van Compernolle (23) uit Sint-Niklaas en Maxime Jottay (18) uit Antwerpen. Deze heren stonden dit jaar in de finale van de bekende talentenjacht Holland’s Got Talent, wat te zien was op RTL4. 
De jongens voeren op hoge hakken een ‘Urban Street Dance’-act op. Hun missie is om een signaal af te geven op High Heels: “Weg met taboes en hokjesdenken”. 
Een act dus die helemaal aansluit op het thema van het festival ‘Zalige Zonden”.

DE 4E HOEDANIGHEID

De 4e Hoedanigheid is een club muzikale vrienden. Geen fanfaremuziek, maar wel Spaanse en Italiaanse klanken en Balkanmuziek maar ook "gouwe ouwe" verenigd in een bonte bezetting met veel toeters en bellen. De 13 Hoedanigheden staan garant voor heerlijke, swingende muziek.

SIMONS BAND

De groep - gebouwd rondom zanger, muzikant, tekstschrijver en componist Pieter Simons – bestaat verder uit Charles van Dommelen (basgitaar, mond-harmonica, doedelzak, strijkpsalter, low-whistle, zang), Lambert Bongers (gitaar, piano, mandoline, steelgitaar, zang), Wim Kaufmann (percussie). SIMONS maakt een aantrekkelijke mix van afwisselend ont-roerende, humoristische, ingetogen en uitbundige liederen  in folkrock-idioom. De meerstemmige zang is kenmerkend. 
Multi-instrumentalist Pieter Simons (accordeon, gitaar, piano, doedelzak, fluit, vedel en draailier), die het schrijven en componeren van de meeste Nederlandstalige- en dialectteksten voor zijn rekening heeft genomen, is een “oude rot” in het folkcircuit. Denk daarbij aan groepen als “Parelmoer” en “Chapieter”, die met hem de verschillende podia bestormd hebben. De teksten van Pieter kenmerken zich als vooral gevoelige, maar ook meer satirische teksten. De band maakt passievolle en warme meeslepende muziek.

DE SJANELLEKES

Op zaterdag 24 augustus bijten de Sjanellekes het spits af. Het is tevens de officiële opening van het 2-daagse festival. Op geheel eigen wijze zal de opening gepaard gaan met een hilarische act. 
De Sjanellekes is een smartlappenkoor uit Venray dat is opgericht in 2001 n.a.v. een feestje bij de lokale tennisvereniging. Een aantal vrouwen beleefde daar veel plezier aan het meezingen van smartlappen: dit was de geboorte van “de Sjanellekes”. Geheel in stijl met deze naam dragen ze Chanelpakjes die door henzelf ontworpen en gemaakt zijn; een feest om te zien. Ze zingen echte smartlappen en levensliederen, sommige al generaties oud, maar ook gaan ze niet voorbij aan de nieuwste hits in dit genre. Voor iedere gelegenheid en publiek wordt een passende selectie uit ons uitvoerige repertoire gemaakt!
Smartlappenkoor “De Sjanellekes” bestaat momenteel uit een groep van 38 vrouwen van verschillende leeftijd en achtergrond maar met een gezamenlijke passie, namelijk het zingen van het Nederlandse levenslied. Gezelligheid staat daarbij hoog in het vaandel!

LEMON

Band die garant staat voor swingende originele popsongs met invloeden uit britpop, funk en new wave. Geworteld in Gennep, eerst deels als The Perfect Match maar alweer een hele tijd bekend onder de naam Lemon. Hun eigen werk staat hoog in het vaandel! De band bracht diverse albums uit en speelt door het hele land aanstekelijke muziek. 

LUUK LENDERS

Luuk Lenders staat bekend om zijn creatieve volksmuziek met bijzondere fluiten, accordeon, shruti box, percussie, mondharmonica, badeendjes, pingpongballen en zelfgemaakte instrumenten. Zijn optredens zijn avontuurlijk en virtuoos, ontroerend en grappig en toveren onwillekeurig een glimlach op je gezicht. Als verzamelaar van fluiten heeft hij van alles te fluiten en te vertellen. De Arabische herdersfluit ruist als een woestijnwind, de Ierse whistle zingt als een nachtegaal en de Zweedse boventoonfluit rockt als een Elvis. Een magische ervaring voor jong en oud!

SLACK ATTACK

Band geformeerd rond songschrijver en creatief brein Mart Boumans, voorheen actief in onder andere The Super Soakers. Absolute feel good muziek met fraaie accenten van blazers. Dansbaar en cool tegelijk. Ondanks de zeer jonge bandleden refererend aan veel 60's en 70's soul disco en funk maar ook bands als The Style Council, Kid Creole & The Coconuts. Feestje!

POËZIE EN VERHALEN

Op het podium met de zondige naam Vraatzucht worden sterke verhalen en verrassende & erotische poëzie ten gehore gebracht door Mia Dekkers, Ans van Kessel en Petra Berkers. 

BEELDENDE KUNST

De kunst is verweven in het festival en vind je op diverse plekken, zowel binnen als buiten. Het is niet alleen een tentoonstelling maar ook ter plekke wordt er nog aan zalige creaties gewerkt.

KARIN JUWETT

Ik ben creatief therapeut, keramist, de meeste kennen me van mijn eigen bedrijf: De Kleurdoos. Ik schmink op allerlei locaties met mijn camper. In januari ben ik begonnen met het thema Zalige zonden. Dit heb ik in mijn eigen gezicht ten uitvoer gebracht. Ik heb een
mal van mijn eigen gezicht gemaakt. In het begin waren het thema’s zoals zoetigheid en zo.
Echter mijn ideeën waren oneindig. Ik ben ze gaan maken en heb geprobeerd mijn schminken en de klei te combineren. Wat ik schmink uit te werken in klei. Uiteindelijk heb ik er 54 gemaakt.(Mijn leeftijd) Ik ben er inmiddels achter gekomen wat mijn zalige zonden zijn
geworden. Mijn klei en schminken. Ik heb er zo veel aan gewerkt dat ik geen tijd meer over heb om mijn huishouden te doen. Ik raak in euforie als ik bezig ben. Ik doe het thuis, op mijn werk, in atelier Cultura. Het is bijna een verslaving geworden.

JOLANDA MEDENBACH

Het is een moeilijk thema, alles kan ZONDIG zijn en ZALIG is voor iedereen anders.
Ik heb oud werk, schilderij - ik schilder al ongeveer 20 jaar - en nieuw werk, keramiek - dat doe ik ongeveer 1.5 jaar - samengevoegd. Voor mijn gevoel een mooi schouwspel, theaterstuk, feestje, noem het ZALIG, ZONDIG, VERLEIDING. Maak ervan wat zelf goed voelt !!!

MARTENS EN MARTENS

In het kader van het Schijt aan de Grens 2019 thema ‘Zalige Zonden’ presenteren
Martens&Martens: ‘Mrs. Copycat’.
Het is een kunstvoorstelling over de grens tussen plagiaat en inspiratie in de kunst, oftewel de grens tussen de artistieke doodzonde en de zalige ingeving. Traditiegetrouw worden woorden gekoppeld aan gecreëerde beelden. ‘Mrs. Copycat’ is het zusje van ‘Mrs. Doppelgänger’ dat tijdens het Schijt aan de Grens
festival in het Venrays Museum te zien is. De beelden en het schilderij zijn gemaakt door Tamara Martens. De poëzie is geschreven door Saskia Martens.

SASKIA WEEREPAS

Saskia studeerde 2 jaar aan de kunst academie van Enschede maar kon zich daar niet vinden in het gehanteerde keurslijf. Zij besloot om haar eigen weg te gaan om zo haar creativiteit de vrije loop te kunnen
geven. Ze is woonachtig in het kunstdorp Sint-Anthonis en heeft aan huis haar ruime Atelier. Buiten de zorg voor haar 3 kinderen besteed ze al haar tijd aan haar schilder kunst. Saskia’s schilderijen zijn een mix van abstract en figuratief waarbij ze gebruik maakt van olieverf, acryl en lak op doek en hout. In haar atelier heeft zij haar eigen handschrift ontwikkeld en schildert ze vol overgave pretentieloze, vrolijke doeken. Sinds enige tijd maakt zij ook beelden.
Saskia houdt niet van quasi diepzinnige verklaringen over haar kunst. Zij schildert omdat ze er bevrediging in vindt en zij hoopt dat ze iets van haar passie over kan brengen op de toeschouwer.

MARIEKE JACOBS

Als een decor voor een absurdistisch theater staan zeven engelen (Holthees 2017) voor boerderij " 't Helder" in Overloon. Uitgedost in regenboogkleuren, om het gender gebeuren uit te drukken. Een Ode aan diegene die tegen de stromen van geldend moraal in zijn gegaan of dit niet voor lief namen). Elk engel draagt een "Heilig Huisje" met een of andere zalige zonde.

CARLETTE RIJCKEN

In de huidige maatschappij worden oneindig veel persoonlijke beelden op internet gedeeld, gemaskeerd of juist open en bloot, conform de norm of juist niet. Voor
Schijt aan de grens wil ik graag werk tonen dat aansluit op dit “theater van de wereld” waarin de mens centraal staat met zijn zalige zonden. In mijn “theater van de wereld” tracht de mens met maskers zijn zwakheden en kwetsbaarheden te verbergen of juist te accentueren. Dit zijn wij. De mens troost en ontroert door zijn eigenheid, door zijn lach, door zijn unieke oplossingen in situaties
en door zijn rebelse houding. Hij deelt zijn gevoelens, raakt en verbindt zich daardoor met anderen.  Mijn interesse in de maskerade van de mens wordt mede beïnvloed door mijn behoefte aan vrijheid en speelsheid. Deze behoefte heeft in veel culturen de vorm van een ritueel aangenomen, zoals carnaval in het Rooms Katholieke zuiden. Mensen die loskomen van zichzelf en even een ander zijn. Die vrijheid is voor mij essentieel.

OVERIGE KUNSTENAARS

Piet Gouverneur           Illustrator, kunstschilder en grafisch ontwerper
Hanneke Vreede   Objecten van glas
Floor Hermans   Billboards, pentekeningen en kunstschilder
Erik Evers        IJzeren sculpturen
Jan Maessen        Kunstschilder op objecten
Sjuul Baltussen   IJzeren Torsos
Agnes van Dijk   Schaamteloze creaties
Geert Weijs en Peter Nooyen   IJzeren objecten
Fotoclub Kikus   Fotografie van het theater: Zalige zonde
Overloonse Beeldhouwgroep   Allerlei Stenen
Overloonse Schildergroep   Schilder een Torso

KIDS

Er is een doorlopend programma voor kinderen onder leiding van SJIL, Carmen Luschen en Ria de Bruin. Zo is er o.a. popcorn, een springkussen, kun je knutselen, schilderen en nog veel meer.

CULINAIR

Drankjes van Hay zoals grensbier, wijwater en zalige wijn. Thijs met zalige spijs waaronder heerlijke gerechtjes van het vagevuur en ijscowagen de Vlam met verleidelijke ijsjes van Heldro.

Info

Schijt aan de Grens is een gratis toegankelijk festival, waar het thema “Zalige Zonde” nu centraal staat. Verrassende acts graffitikunstenaars, dj’s, verhalenvertellers, bands, beeldend kunstenaars, dans, culinaire tentjes en nog veel meer.

                                                             programma van alle locaties


«   »