dodenherdenking Leven met oorlog

Gepubliceerd op 4 mei 2023 om 22:01

Wij herdenken op deze avond de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. Vervolgden, burgers en militairen. Een moment om stil te staan bij onze vrijheid die we vanzelfsprekend vinden, maar die voor veel mensen onbereikbaar is. Niet alleen toen, maar ook nu nog lijden veel mensen onder oorlogsgeweld en onderdrukking. Het is goed om te bedenken dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.(Leden van Scouting legden een krans bij de dodenherdenking)

Stichting Herdenking Slag om Overloon, Scouting Overloon, een afgevaardigde van het gemeentebestuur en belangstellenden samen voor de dodenherdenking. Zij trokken vervolgens in een stille tocht naar de herdenkingsdienst in de St. Theobalduskerk. Na afloop liepen de aanwezigen naar het Vrijheidsmonument voor de kranslegging door Fons van Mil en de twee minuten stilte. Daarna werd het bevrijdingsvuur ontstoken en speelde de Fanfare Vriendenkring het Wilhelmus.

Dodenherdenking in teken thema ‘Leven met oorlog’

 

Het themajaar Leven met oorlog vormt in 2023 een jaar lang de rode draad door alle herdenkingen, vieringen en andere activiteiten. Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei in 2022-2023 aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving.

 

Leven met oorlog

De afstand tot de Tweede Wereldoorlog wordt ieder jaar groter, maar bijna iedere Nederlander heeft via overlevering van generatie op generatie te maken met de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen sindsdien. Voor de eerste generatie is het doorgeven van oorlogservaringen vaak een belangrijke vorm van verwerking en tevens een waarschuwing voor het gevaar van oorlog. Volgende generaties geven een eigen duiding aan het oorlogsverleden op basis van de verhalen. 

Met het jaarthema ‘Leven met oorlog’ vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving en voor de overdracht tussen generaties. Hoe ontwikkelen herinneringen zich van de eerste naar volgende generaties? En wat heeft dit voor betekenis voor opvattingen over vrijheid en onvrijheid? Foto’s bij Overloonse oorlogsgraven

Op 4 mei wordt door heel Nederland stil gestaan bij alle oorlogsslachtoffers in het verleden en heden. De Britse begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg te Overloon is hierin geen uitzondering. Ter ere van de Nationale Herdenking worden op deze dag de slachtoffers van het geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overloon, Nederland en heel Europa herdacht.

De Nationale Herdenking met daaropvolgend Nationale Bevreidingsdag zijn twee bijzondere dagen waarop gevoelens van dankbaarheid, verdriet, bewondering, verwondering en verbijstering elkaar afwisselen en op deze dagen heel dicht bij elkaar liggen. Vrijheid is ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, ook al voelt dat soms wel zo voor velen van ons.

Stichting Overloon War Chronicles zal op 4 & 5 mei foto’s plaatsen van alle tot nu toe bekende gezichten bij de graven.

Voor meer informatie over de Foto’s bij Overloonse oorlogsgraven klik hier