Soms vind je ook wat moois bij graven in de tuin

Gepubliceerd op 3 mei 2023 om 19:48

Dat zal schrikken zijn geweest, zondag, in die tuin in Overloon. Ben je een beetje aan het graven, stuit je op een granaat uit de oorlog. Goed afgelopen, gelukkig.

Door Geurt Franzen

Ik ben er altijd voor beducht, voor oorlogstuig in de grond. In de achtergevel van mijn vooroorlogse woning zitten nog de gaten die een granaat in de laatste oorlogsmaanden daar sloeg. Op een luchtfoto van de Engelse luchtmacht uit die tijd is een fikse krater te zien op enkele tientallen meters van het huis. Dus zo heel bijzonder zou het niet zijn als mijn spade nog op wat ijzer zou stuiten.

Stoepje

Mijn tuin heeft al het nodige prijsgegeven uit het verleden. Ik moest vorige zomer een stoepje verplaatsen en toen trof ik een funderingspaal aan van een oud kolenhok. Die moest eruit. Toen ik na het nodige gewroet het gat dicht wilde gooien, vond ik een steen die prettig in mijn hand lag. Met een scherpe snijrand. Zou het echt? Ik googelde op ‘prehistorische vuistbijl’ en ja hoor, de bijltjes die op mijn computerscherm verschenen, leken verduiveld veel op mijn vondst.

Lees ook Gevonden fosforgranaat veilig tot ontploffing gebracht

(foto Rookwolken nadat de fosforgranaat tot ontploffing is gebracht)De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) heeft afgelopen zondag in Overloon op de Rondweg een fosforgranaat uit de Tweede Wereldoorlog gecontroleerd en veilig laten ontploffen. De fosforgranaat werd door bewoners gevonden in de tuin van een woning aan deze Rondweg.

klik hier voor meer info en foto's van Gevonden fosforgranaat veilig tot ontploffing gebracht