Foto’s bij Overloonse oorlogsgraven

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 20:00

Op 4 mei wordt door heel Nederland stil gestaan bij alle oorlogsslachtoffers in het verleden en heden. De Britse begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg te Overloon is hierin geen uitzondering. Ter ere van de Nationale Herdenking worden op deze dag de slachtoffers van het geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overloon, Nederland en heel Europa herdacht.

Op 4 en 5 mei staan we in heel Nederland stil bij de slachtoffers van oorlogen, zowel uit het verleden als het heden. Ook op de Britse begraafplaats in Overloon gedenken we hen. Deze dagen van herdenking en bevrijding brengen ons dichter bij elkaar en laten ons inzien dat vrijheid kostbaar is en niet vanzelfsprekend, zelfs in de wereld van vandaag, het jaar waarin we in Nederland 80 jaar in vrijheid leven. Stichting Overloon War Chronicles plaatst op beide dagen foto's bij de graven. Dankzij de inzet van verschillende onderzoekers hebben we al 174 foto’s gevonden van de 281 militairen. Iedereen is uitgenodigd om deze dagen de begraafplaats te bezoeken en stil te staan bij wat vrijheid voor ons betekent. Voor diegenen die een bloemetje mee willen brengen, er zijn grote en kleine grafvazen aanwezig. Graag zelf water meenemen.

Ook kunt u deze dag deelnemen aan het herdenkingsprogramma van Stichting Herdenking Slag om Overloon vanaf 19:15 in de St.-Theobalduskerk te Overloon. Mee info klik hier

 https://www.overloonwarchronicles.nl/ Facebook: https://www.facebook.com/OverloonWarChronicles  

Uitnodiging Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken op deze avond de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. Vervolgden, burgers en militairen. Een moment om stil te staan bij onze vrijheid die we vanzelfsprekend vinden, maar die voor veel mensen onbereikbaar is. Niet alleen toen, maar ook nu nog lijden veel mensen onder oorlogsgeweld en onderdrukking. Het is goed om te bedenken dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 

Graag nodigen wij u uit voor deze herdenking op donderdag 4 mei om 19.15 uur in de St. Theobalduskerk. U bent ook van harte welkom om mee te lopen in de stille tocht van de Kapel van O.L.V van de Goede duik aan de Venrayseweg naar de kerk. Deze kapel is op 8 december 1954 ingezegend en de bouw is volledig betaald door de ruim 200 mensen die in Overloon ondergedoken zijn geweest. Mensen die het vege lijf probeerde te redden en op zoek waren naar een dak boven hun hoofd. De tekst bij het monument luidt:

“Berg de vluchtelingen en verraad ze niet. Wees voor hun een schuilplaats tegenover de   verwoester”. Het programma is als volgt: klik hier