overloon nieuws

Foto’s bij Overloonse oorlogsgraven

Gepubliceerd op 22 april 2023 om 11:01

Op 4 mei wordt door heel Nederland stil gestaan bij alle oorlogsslachtoffers in het verleden en heden. De Britse begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg te Overloon is hierin geen uitzondering. Ter ere van de Nationale Herdenking worden op deze dag de slachtoffers van het geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overloon, Nederland en heel Europa herdacht.

De Nationale Herdenking met daaropvolgend Nationale Bevrijdingsdag zijn twee bijzondere dagen waarop gevoelens van dankbaarheid, verdriet, bewondering, verwondering en verbijstering elkaar afwisselen en op deze dagen heel dicht bij elkaar liggen. Vrijheid is ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, ook al voelt dat soms wel zo voor velen van ons.

Stichting Overloon War Chronicles zal op 4 & 5 mei foto’s plaatsen van alle tot nu toe bekende gezichten bij de graven. Dankzij de intensieve zoektocht van diverse researchers zijn momenteel al meer dan de helft van de 281 foto’s gevonden. U bent allen welkom om de begraafplaats deze dagen te bezoeken en stil te staan bij onze vrijheid.

Sta samen met ons op 4 mei stil bij het offer wat de gevallen soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gegeven en het onbeschrijfelijke leed dat diens families en allen die bij dit conflict betrokken waren hebben moeten ervaren. Ook kunt u deze dag deelnemen aan het herdenkingsprogramma van Stichting Herdenking Slag om Overloon vanaf 19:15 in de St.-Theobalduskerk te Overloon. Mee info klik hier

Vier samen met ons op 5 mei dat deze mannen niet voor niets gestorven zijn. Sta even stil bij de entree poort en bedenk u dat wij zuinig moeten zijn op deze vrijheid, ter ere van de jongens die zo ver van huis zijn gesneuveld en begraven.

Heeft u vragen of kunt u er op 4 of 5 mei niet bij zijn, maar wilt u wel meer weten het werk dat wij vanuit de Stichting Overloon War Chronicles allemaal doen? Neem eens een kijkje op onze website www.overloonwarchronicles.nl of op onze socialemediakanalen. En de projecten is te vinden op

 https://www.overloonwarchronicles.nl/ Facebook: https://www.facebook.com/OverloonWarChronicles  

Uitnodiging Dodenherdenking

Op 4 mei herdenken op deze avond de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. Vervolgden, burgers en militairen. Een moment om stil te staan bij onze vrijheid die we vanzelfsprekend vinden, maar die voor veel mensen onbereikbaar is. Niet alleen toen, maar ook nu nog lijden veel mensen onder oorlogsgeweld en onderdrukking. Het is goed om te bedenken dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

 

Graag nodigen wij u uit voor deze herdenking op donderdag 4 mei om 19.15 uur in de St. Theobalduskerk. U bent ook van harte welkom om mee te lopen in de stille tocht van de Kapel van O.L.V van de Goede duik aan de Venrayseweg naar de kerk. Deze kapel is op 8 december 1954 ingezegend en de bouw is volledig betaald door de ruim 200 mensen die in Overloon ondergedoken zijn geweest. Mensen die het vege lijf probeerde te redden en op zoek waren naar een dak boven hun hoofd. De tekst bij het monument luidt:

“Berg de vluchtelingen en verraad ze niet. Wees voor hun een schuilplaats tegenover de   verwoester”. Het programma is als volgt: klik hier

 


«   »