Home » Agenda » Wandelen over de Groote Slink en de Bunthorst

Wandelen over de Groote Slink en de Bunthorst

Gepubliceerd op 11 juni 2019 om 15:27

Seniorenwandeling i.s.m. KBO.We wandelen grotendeels langs de bosrand van het landgoed Groote Slink en de Bunthorst. Daarmee krijgen we dan een goede indruk van de boerderijen die gesticht zijn door de broers Roelvink. Ook de namen die er bij horen hebben een speciale betekenis. De plek waar ooit het landhuis van Jan-Berend Roelvink stond zullen we ook gaan zien.

Het beloofd een intresante en leerzame tocht te worden. De wandeling is ongeveer 5,5 km lang dus stevig schoeisel is geen overbodige luxe.

We vertrekken donderdag 27 juni 2019 - 13:00 vanaf de Pit in Overloon. De wandeling begint om 13:30 u vanaf de parkeerplaats van Bronlaak aan de Gemertseweg bij Oploo. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur. Aanmelden is niet nodig. Verdere informatie bij: Christien Hendriks (KBO), tel. 0478-641719 en Ben Verheijen (IVN), tel. 0478-642577 of 06-11115514.

Algemene informatie op bron:https://www.ivn.nl/afdeling/de-maasvallei/activiteiten/wandelen-over-de-groote-slink-en-de-bunthorst

Groote Slink & Bunthorst

Begin vorige eeuw legden de gebroeders Adam en Jan-Berend Roelvink elk een eigen landgoed aan. Adams landgoed, de Groote Slink, is aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Het oogt als een levend schilderij met slingerpaden en hoogteverschillen. Jan-Berend richtte zijn landgoed, de Bunthorst, veel strakker in. Met rechthoekige akkers, bosvakken en strakke lanen met Amerikaanse eiken. Beide gebieden hebben hun eigen charme.

Salamanders spotten bij de Groote Slink
Op de speels ingerichte Groote Slink ligt Villa Bronlaak. Vanuit deze villa heb je vrij zicht op de meanderende Slinkvijver. In de loop der jaren werd deze vijver uitgebaggerd en werden bomen en struiken verwijderd van de oevers. Daardoor werd het zeer geschik voor de vinpootsalamander, die er nu in grote getale voorkomt. De Bunthorst is aangelegd met eenvoudige paden en kent daardoor grote, rustige bosvakken. Hier broeden roofvogels als havik en buizerd. Boven de heidevelden vliegt de blauwvleugelsprinkhaan, die opvalt door zijn hemelsblauwe achtervleugel.

Bronlaak
De oorspronkelijke villa op het landgoed behoort tegenwoordig tot de woonwerkgemeenschap Bronlaak. Op antroposofische wijze verschaft Bronlaak woon- , werk- en vrijetijdsvoorzieningen aan volwassenen met een verstandelijke beperking. Bronlaak wordt gezien als de achtste buurtschap van de gemeente Sint Anthonis en kent een rijk cultureel leven. Bron:https://www.brabantslandschap.nl/ontdek-de-natuur/natuurgebieden/maas-en-peel/groote-slink-bunthorst/

 

 


«   »