Uitnodiging Dodenherdenking

Gepubliceerd op 19 april 2023 om 19:49

Wij herdenken op deze avond de slachtoffers van de 2e Wereldoorlog. Vervolgden, burgers en militairen. Een moment om stil te staan bij onze vrijheid die we vanzelfsprekend vinden, maar die voor veel mensen onbereikbaar is. Niet alleen toen, maar ook nu nog lijden veel mensen onder oorlogsgeweld en onderdrukking. Het is goed om te bedenken dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Graag nodigen wij u uit voor deze herdenking op donderdag 4 mei om 19.15 uur in de St. Theobalduskerk. U bent ook van harte welkom om mee te lopen in de stille tocht van de Kapel van O.L.V van de Goede duik aan de Venrayseweg naar de kerk. Deze kapel is op 8 december 1954 ingezegend en de bouw is volledig betaald door de ruim 200 mensen die in Overloon ondergedoken zijn geweest. Mensen die het vege lijf probeerde te redden en op zoek waren naar een dak boven hun hoofd. De tekst bij het monument luidt:

“Berg de vluchtelingen en verraad ze niet. Wees voor hun een schuilplaats tegenover de   verwoester”.

 

Het programma is als volgt:

19.00 uur Verzamelen bij de kapel van OLV van de Goede duik voor het ontsteken van het bevrijdingsvuur.

Hebt u ook belangstelling hiervoor, dan bent u hierbij van harte welkom.

19.05 uur Stille tocht naar de St. Theobalduskerk.

19.15 uur Herdenkingsdienst in de St.Theobalduskerk.

19.50 uur Vertrek vanuit de kerk naar het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein.

Aansluitend herdenkingsprogramma bij het Vrijheidsmonument.

20.00 uur 2 minuten stilte, gevolgd door ontsteken van bevrijdingsvuur.                  

20.04 uur Fanfare Vriendenkring speelt het Wilhelmus.

20.10 uur Einde herdenkingsdienst.                             

Wij hopen op uw belangstelling.

Stichting Herdenking Slag om Overloon  https://www.facebook.com/SlagomOverloon/

Huishoudelijk

In verband met de dodenherdenking vragen wij exploitanten van drank- en horecabedrijven om op 4 mei van 18.00 uur tot 21.00 uur uit piëteit hun activiteiten aan te passen. (Buitenverlichting, zoals neon en lichtbakken doven en geen muziek.)

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland tussen 18.00 uur en zonsondergang de vlaggen halfstok als blijk van eerbied en respect voor de slachtoffers. Van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur zullen de klokken van alle kerken luiden.Van 20.00 uur tot 2 minuten daarna zal op de herdenkingsplaatsen en naaste omgeving volkomen stilte in acht worden genomen.

(Kapel van O.L.V van de Goede duik aan de Venrayseweg in overloon )

 

Foto’s bij Overloonse oorlogsgraven

Op 4 mei wordt door heel Nederland stil gestaan bij alle oorlogsslachtoffers in het verleden en heden. De Britse begraafplaats aan de Vierlingsbeekseweg te Overloon is hierin geen uitzondering. Ter ere van de Nationale Herdenking worden op deze dag de slachtoffers van het geweld tijdens de Tweede Wereldoorlog in Overloon, Nederland en heel Europa herdacht.

De Nationale Herdenking met daaropvolgend Nationale Bevreidingsdag zijn twee bijzondere dagen waarop gevoelens van dankbaarheid, verdriet, bewondering, verwondering en verbijstering elkaar afwisselen en op deze dagen heel dicht bij elkaar liggen. Vrijheid is ook vandaag de dag niet vanzelfsprekend, ook al voelt dat soms wel zo voor velen van ons.

Stichting Overloon War Chronicles zal op 4 & 5 mei foto’s plaatsen van alle tot nu toe bekende gezichten bij de graven.voor meer informatie over de Foto’s bij Overloonse oorlogsgraven klik hier