Ben jij een verzetsstrijder?

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 18:54

In het Oorlogsmuseum in Overloon kun je deze meivakantie meehelpen om een Britse piloot uit bezet Nederland te helpen ontsnappen. Deze speurtocht voor kinderen sluit prima aan op het educatieve doel van het museum.

Met 4 en 5 mei voor de deur is het goed om weer even stil te staan bij oorlog, vrede en vrijheid. En in de meivakantie kun je daarvoor heel goed terecht in het Oorlogsmuseum. “De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor doe-dingen in het museum”, zegt Janneke Kennis van het museum, “en we hebben daar onze vakantieprogramma’s op aangepast. Daarbij is het natuurlijk nog altijd onze bedoeling dat je er als bezoeker ook iets van opsteekt.”

Met de verzetsspeurtocht gaan kinderen op onderzoek door het museum. Daarbij moeten ze allerlei spannende opdrachten uitvoeren. Zo gaan ze een geheimcode ontcijferen op een soort typmachine. Maar ook moeten ze een vals persoonsbewijs maken voor de neergestorte piloot die ze helpen ontsnappen. En moeten er voedselbonnen gevonden worden om de piloot in leven te houden. Als alle opdrachten goed uitgevoerd worden, kan de piloot veilig naar Engeland terugkeren en heb je een oorkonde verdiend. En die mag je dan ook weer zelf drukken op een ouderwetse drukpers.

Maar niet alleen kinderen kunnen iets leren in het Oorlogsmuseum. Ook voor oudere jongeren en volwassenen is er genoeg op te steken. Vooral de gesprekken met militaire veteranen kunnen daar echt aan bijdragen. Zij zijn zelf voor het Nederlandse leger actief geweest in buitenlandse oorlogsgebieden. Zij kunnen dus uit eerste hand antwoord geven op vragen van het publiek. Soms zijn dat hele eenvoudige, zoals “wat aten jullie?”. Maar soms zijn de vragen ook wel moeilijker. Want mag je zomaar schieten op een vijand? En wie bepaalt eigenlijk wie die vijand is? Het gesprek tussen publiek en veteranen levert soms verrassende, nieuwe inzichten op.

Verder worden bezoekers bijgepraat door het vuurwapenteam van het museum, dat laat zien met wat voor wapens de Tweede Wereldoorlog werd uitgevochten. De vuurwapens, die natuurlijk onklaar gemaakt zijn, zijn dan van dichtbij te bekijken. En, met of zonder rijbewijs, kan men ook plaatsnemen in een Nederlandse jeep.

Kortom, als je vrijheid je lief is, zijn de komende weken een goed moment om Oorlogsmuseum Overloon te bezoeken.

Een overzicht van de activiteiten vindt u hier: https://www.oorlogsmuseum.nl/nl/het-museum/meivakantie