Meer mensen als Bas uit Overloon willen leren hoe je makkelijker stoepjes op en af kunt

Gepubliceerd op 26 april 2024 om 12:41

Veertien mensen hebben zich in korte tijd al gemeld voor rolstoelvaardigheidstrainingen in Land van Cuijk. Er is ruimte voor meer aanmeldingen.

Door Dennis Greijn

De gemeente gaat deze trainingen in mei, juni en juli met het het landelijke Wheelchair Skills Team aanbieden aan rolstoelers uit Land van Cuijk.

Bas Verduin uit Overloon heeft eerder aan een rolstoelvaardigheidstraining deelgenomen. Dat spoorde hem aan hier meer bekendheid aan te geven. Hij zocht contact met Stichting Toegankelijk Land van Cuijk, het regionale gehandicaptenplatform. Samen klopten ze aan bij de gemeente. Die vindt het een goed idee en heeft er bijna 9000 euro voor over als financiële ondersteuning.

Ziekte MS

Verduin zit sinds 2020 in een rolstoel. In 2007 kreeg de nu 40-jarige Overloner te horen dat hij MS heeft, multiple sclerose. Dit is een chronische ziekte, waarbij ontstekingen ontstaan in de hersenen en het ruggenmerg. Gevolg onder meer: steeds moeilijker bewegen. Zaterdag 18 mei is de eerste training in sportzaal Het Kristal in Cuijk. Lees meer op bron:https://www.bd.nl/brabant/meer-mensen-als-bas-uit-overloon-willen-leren-hoe-je-makkelijker-stoepjes-op-en-af-kunt~afbfcd08/

Lees ook 

Bas Verduin initiatiefnemer van rolstoelvaardigheidstraining

Veertig pirouetjes op achterwielen

Overloon- Van een zelfstandige militair tot een rolstoelgebruiker die de vraag kreeg of iemand de deur voor hem open kon houden; dat contrast was groot. Bas Verduin wilde zelfstandig kunnen functioneren toen hij in een rolstoel belandde. Een rolstoelvaardigheidstraining hielp hem hierbij. Bas zet zich in om dit voor iedere rolstoelgebruiker in het Land van Cuijk te realiseren.

Door Wanda Havens in DeBoK, Foto John Hoffman

image

Ik merkte dat, toen ik naast een vriend liep, hem steeds een beetje aantikte.begint Bas Verduin (40) te vertellen. “Ik liep scheef en merkte dat ik steeds meer een dronkenmansloop kreeg. Toen ik ook nog tintelingen in mijn vingers voelde en een schittering in mijn linkeroog kreeg, wist ik dat er iets niet klopte.” Dat vermoeden werd bevestigd; in 2007 kreeg Bas de diagnose MS; Multiple sclerose, een chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel. Bas, militair bij defensie, ging gewoon door met zijn werk, hij ging nog op oefening en uitzending, maar lopen ging steeds lastiger. 

In 2018, tijdens een verbouwing thuis, besloot Bas veel zelf te klussen. Op een gegeven moment stond ik met de slijptol op een trap en dacht; dit wordt wel erg gevaarlijk, ik was niet stabiel. Ook was ik steeds vermoeider; na een dag werken wilde ik nog naar de winkel gaan, maar kon geen stap meer zetten. En toen we in de dierentuin waren, lukte het me niet meer om zonder hulpmiddel het einde te halen. Ik raakte steeds meer in een isolement, ging niet meer uit of naar de supermarkt bijvoorbeeld, omdat ik niet lang meer kon staan. Mijn wereld werd steeds kleiner. In 2019 besloot Bas een rolstoel aan te vragen. “Als ik de deur uit wilde kunnen met die rolstoel, moest ik er wel mee overweg kunnen. Ik besloot gewoon te gaan rijden, hoepelen, op de fietspaden in het Overloonse bos. Dat ging me goed af en ik ging steeds harder en harder, zo hard dat ik tot vier keer toe over de kop vloog. Eerder dacht ik nooit meer op vakantie te kunnen, maar in mijn rolstoel kon ik zelfs weer naar Zuid-Frankrijk. Mijn wereld werd weer groter, ik had een stuk vrijheid terug.” Op Facebook zag Bas een bericht over rolstoelvaardigheidstraining, dat leek hem wel wat. Lees meer op bron:https://samenboxmeer.nl/berichten/bas-verduin-initiatiefnemer-van-rolstoelvaardigheidstraining