overloon nieuws

Belevingsvlucht F-35 verplaatst naar morgen

Gepubliceerd op 17 oktober 2022 om 10:24

De weersverwachting voor vandaag ziet er een stuk beter uit. Het lijkt erop dat aan het einde van de ochtend de mist voldoende is verdwenen om de eerste vlucht om 11.30 uur veilig te vliegen. De vlucht wordt uitgevoerd ’op zicht’ van de vlieger. Als er om 11.30 uur nog niet voldoende zicht is, dan wordt de eerste vlucht uitgesteld tot uiterlijk 12.30 uur. In het slechtste geval gaat de eerste vlucht niet door. Ook om veilig te kunnen opstijgen vanaf Vliegbasis Volkel is voldoende zicht nodig. Mist is daarom een beperkende factor.

De belevingsvlucht die een F-35 jachtvliegtuig vandaag zou maken in de omgeving van de voormalige Vliegbasis De Peel is verplaatst naar dinsdag 18 oktober. Er wordt vandaag veel regen verwacht die van invloed is op de beleving, geluidmetingen en het zicht voor de vliegers, en daarmee de routes. Hierdoor wordt het doel van de vlucht - de beleving van het geluid van de F-35 onvoldoende bereikt.

Belevingsonderzoek
Na de vlucht kunt u laten weten wat u van het geluid heeft gemerkt en hoe u dat heeft ervaren. Dat kan op de website van Invior, het bureau dat het belevingsonderzoek doet: https://enquete.toponderzoek.com/depeel.

 

F-35 online volgen

Wat bijzonder is aan deze belevingsvlucht, is dat u de F-35 online kunt volgen via https://geluidsmeetnetvliegbases.noiselab.casper.aero/airport/EHVK.

Regen
Het geluid van regen op ramen en daken beïnvloedt de beleving van de F-35. Het weer nodigt ook niet uit om de vlucht buiten te beleven, bijvoorbeeld op de markt of in de tuin. De regen veroorzaakt bovendien stoorgeluid op de appratuur waarmee de geluidmetingen worden gedaan. Door het slechte zicht kunnen vandaag niet alle routes worden gevlogen zoals die zijn gepland en gecommuniceerd.


Dinsdag 18 oktober
De weersverwachting voor morgen lijkt op dit moment een stuk beter. Het streven is om de belevingsvluchten morgen alsnog uit te voeren. Deze dag was ook al als reservedag aangewezen. De vluchten zijn dan in principe op dezelfde tijden, dus om 11.30 en 15.30 uur. In de ochtend is er waarschijnlijk nog veel mist, waardoor de eerste vlucht mogelijk later wordt uitgevoerd. In het slechtste geval gaat de eerste vlucht niet door.


Belevingsvlucht
Op verzoek van de omgeving voert een F-35-jachtvliegtuig een belevingsvlucht uit boven de voormalige Vliegbasis De Peel. Mensen die in de buurt wonen of werken kunnen zo het geluid ervaren. Meer informatie: https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchthavenbesluiten/luchthavenbesluit-de-peel/belevingsvlucht.

 

Klacht geluidshinder vliegtuig of helikopter
Defensie streeft ernaar met zijn vliegtuigen en helikopters niet meer geluid te veroorzaken dan strikt nodig. Het is alleen niet mogelijk om iedere vorm van geluid te voorkomen.

 

Klacht indienen
Voor klachten over militair vliegverkeer kunt u het online klachtenformulier gebruiken.

 

DOE MEE AAN DE ENQUÊTE OVER DE REACTIVERING VAN VLIEGVELD "DE PEEL"

op dinsdag 18 oktober. wordt er met maar liefst een F - 35  een demonstratievlucht / belevingsvlucht gevlogen op een tijd dat de meeste mensen elders aan het werk zijn. In werkelijkheid vliegt de luchtmacht altijd met 4 of 6 toestellen tegelijk! 

 

 

Mooi om een F - 35 te horen (als je toevallig wel thuis bent), maar waar het eigenlijk om draait, gaan we komende maandag dus niet "beleven". 

De echte vraag is:  

Wilt u (jij), je kinderen en kleinkinderen de komende 30 jaar: 18 weken per jaar, elke werkdag tussen zonsopgang en 's nachts 24.00 uur dit geluid van de "belevingsvlucht" 40 keer per dag horen? 

schermafbeelding2022-10-12om191229.png

Dit zijn de feiten:

Het plan van defensie:

Gedurende 3 maal 6 weken  - dat zijn dus 126 dagen per jaar-  kan er gevlogen worden tussen zonsopgang en ‘s avonds 24.00 uur.

In die 18 weken kunnen de toestellen 1800 'sorties' maken, dat betekent 1800 keer opstijgen en 1800 keer landen.

 

Er vanuit gaande dat er in het weekend niet gevlogen wordt, betekent dit dat we vanaf  2024  40 keer per dag een F-35 zullen horen landen of opstijgen en dat gedurende een derde deel van het jaar

 

 

Hoe kun je meedoen aan de enquête? 

 

Werkgroep "de Peel" zuidelijk Land van Cuijk

 

Geplande routes richting Noord-Oost (overloon) bron:Defensie.nl