overloon nieuws

Een vliegbasis in je achtertuin, zo klinkt dat: 'Het is angstaanjagend'

Gepubliceerd op 18 oktober 2022 om 17:19

Bij het onbemande meetstation aan de Heihoekscheweg in Vierlingsbeek was het ronkende geluid van de F-35 dinsdagmiddag rond 15.30 uur af en toe heel in de verte wel te horen, maar van herrie, nee, daarvan was zeker geen sprake. 

Geluidmetingen bij belevingsvluchten met F-35 klik hier

Dat was op andere plekken in de regio wel anders. Op verschillende locaties werden dinsdag tijdens de zogeheten belevingsvlucht geluidsmetingen gedaan door overheidsinstanties, actiegroepen en burgers. Op die manier proberen zij de impact van de komst van het gevechtsvliegtuig naar Vredepeel qua geluidsniveau in kaart te brengen.

LEES MEER OP BRON: https://www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl/nieuws/regio/95720/f-35-scheert-over-de-regio

 

Een vliegbasis in je achtertuin, zo klinkt dat: 'Het is angstaanjagend'

Hoe is het om te leven vlakbij een actieve vliegbasis? Mensen in de regio de Peel mochten dinsdag ‘proeven’ van het geluid van de F-35.

Met het gevechtsvliegtuig werden er zogenoemde belevingsvluchten uitgevoerd om de inwoners van onder meer Gemert, Bakel, Milheeze, Helmond, Deurne en Overloon te laten ervaren hoe het klinkt als Vliegbasis de Peel weer in gebruik wordt genomen. "Ik vind het angstaanjagend."

Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Alice van der PlasGeschreven door Ferenc Triki & Alice van der Plas

In de achtertuin van Thea Nelissen-van der Haas, vlakbij het centrum van Milheeze, is het wachten op het eerste vliegtuig dat overkomt. In alle rust genietend van een drankje probeert zij zich samen met Janny Thijssen-Manders uit Bakel voor te stellen hoe het zou zijn als de vliegbasis vlakbij hun dorpen weer open gaat.

Aan die rust wordt snel een einde gemaakt als een F-35 voor de eerste keer voorbij scheert. "Ik vind het behoorlijk heftig. Als je lekker buiten zit, kun je elkaar niet meer verstaan. Dit is best wel pittig", vertelt Thea Nelissen-van der Haas.

"Deze belevingsvlucht is totaal niet representatief."

Ze woont zo'n hemelsbreed zo'n vijf kilometer van de basis. "De afgelopen periode zijn ze hier ook al een paar keer overgevlogen tijdens oefeningen. Dan komen ze met twee of drie F-35's, waarschijnlijk vanaf Vliegbasis Volkel. Ze zijn dan zo hier. Het geluid was toen zo hard dat ik er oorpijn van kreeg."

Ze vindt Milheeze nu al het epicentrum van vliegverkeer. "We hebben hier al best wel vaak vliegtuigen boven ons huis van Vliegbasis Volkel, Eindhoven Airport en Weeze. Gewone vliegtuigen gaan wel, maar dit is wel wat heftiger." Lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/4166090/een-vliegbasis-in-je-achtertuin-zo-klinkt-dat-het-is-angstaanjagend

 

Belevingsonderzoek

Na de vlucht kunt u laten weten wat u van het geluid heeft gemerkt en hoe u dat heeft ervaren. Dat kan op de website van Invior, het bureau dat het belevingsonderzoek doet: https://enquete.toponderzoek.com/depeel.

Meer informatie over het de voorgenomen heropening is te vinden op:
https://www.defensie.nl/onderwerpen/luchthavenbesluiten/luchthavenbesluit-de-peel/heropening-de-peel

Foto's geluidsmetingen Pasveldweg-Helderseweg


«   »