Valpreventie

Gepubliceerd op 20 oktober 2022 om 20:22

Een groot aantal ongevallen gebeurt in en om de eigen woning. Een val van de trap, struikelen over een mat of uitglijden op een gladde vloer komt vaker voor dan u denkt. Meestal zijn de gevolgen beperkt tot lichte fysieke ongemakken. 

Echter op jaarbasis zijn er alleen al in de gemeente Land van Cuijk ca. 300 ernstige valincidenten met ernstige gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan heupfracturen, polsfracturen, hersenkneuzingen en ernstige bloedingen.

 

Vallen kan vervelende gevolgen hebben en de kwaliteit van leven verminderen. Het is daarom erg belangrijk om valpartijen zo veel mogelijk te voorkomen door middel van valpreventie. Valpreventie is veilig handelen en ‘gevaarlijke’ situaties in en om het huis aanpakken. 

 

Valpreventie

Uit onderzoek blijkt dat valpreventiecursussen 25% van de valincidenten kan voorkomen (bron: CBS). Dit betekent voor de gemeente Land van Cuijk dat jaarlijks ca. 75 ernstige valincidenten voorkomen kunnen worden. Alle reden om in te zetten op preventie! 

 

Voorlichting valpreventie

Dit najaar zullen er voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd worden over valpreventie. Hierna kunnen senioren gebruik maken van het aanbod van de diverse fysio- en ergotherapie praktijken in de gemeente. Stichting Welzijn Ouderen Land van Cuijk zal, in samenwerking met alle betrokken partijen, werken aan oplossingen om het voor alle senioren mogelijk te maken deel te kunnen nemen aan valpreventiecursussen.

 

Voorlichtingsbijeenkomsten

 

Boxmeer De Weijer, donderdag 27 oktober 14.00 uur
Overloon De Pit, donderdag 10 november 14.00 uur

Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom!

 

Specifieke vragen?

Mochten er naar aanleiding van dit artikel vragen zijn over valpreventie, dan kunt u wellicht terecht bij een fysiotherapie- of ergotherapiepraktijk in uw buurt. Uiteraard kunt u met vragen ook terecht bij uw zorgverzekeraar.