overloon nieuws

Droom komt uit voor martijn die mag lunchen met Willem-Alexander en Máxima

Gepubliceerd op 17 april 2023 om 20:29

Koning Willem-Alexander nodigt honderd gasten uit voor lunch tien jaar Koningschap.

Overloon Martijn kreeg ik wel een heel bijzonder telefoontje. Van de dienst koninklijk huis. martijn Von Der Heide mag op woensdag 26 april aansluiten bij de lunchen met Willem-Alexander en Máxima

 

Op 26 april mag hij samen met 99 andere Nederlanders bij de koning en koningin op bezoek komen op paleis Huis ten Bosch! 

De koning viert dan zijn tienjarig regeringsjubileum met een lunch, samen met 100 mensen uit de samenleving die een “10” verdienen. Mensen die bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen of mantelzorger zijn.

 

Zo zet hij zich al geruime tijd in voor onder andere de Sjil (jeugdvereniging Overloon), het Sinterklaascomite, de Lonse Kermis, de duofiets Overloon, het dorpshuis De Pit, Halloween en de bibliotheek. Ook is hij mantelzorger. Al met al vonden de medewerkers van de Koninklijke dienst dit voldoende redenen om hem uit te nodigen. Wat bijzonder en eervol… Ik ben helemaal overdonderd en enorm dankbaar. En heb er heel veel zin in!

Het ontroert me dat mensen de moeite hebben gedaan om mij hiervoor op te geven en uitgerekend mijn naam hebben ingevuld. Dat maakt me dankbaar. Iedereen die hieraan mee geholpen heeft enorm bedankt!

Lees meer Vrijwilliger van de week

OVERLOON | Martijn von der Heide was net bezig met het opruimen van de kelder van gemeenschapshuis De Pit toen hij een telefoontje kreeg van het koningshuis. Vanwege zijn onstuitbare inzet voor Overloon bij verschillende verenigingen en evenementen is Martijn uitgenodigd om op woensdag 26 april aanwezig te zijn bij de lunch waarmee de koning zijn tienjarig regeringsjubileum viert.lees verder klik hier

Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de lunch ter gelegenheid van tien jaar Koningschap op Paleis Huis ten Bosch

Toespraak | 26-04-2023


Dames en heren,

Hartelijk welkom op Paleis Huis ten Bosch! Mijn vrouw, mijn moeder en ik hebben uitgekeken naar  deze ontmoeting met u. Het overkomt ons niet elke dag dat wij de kans krijgen om te lunchen met honderd mensen die allemaal een tien verdienen. 

Mensen die zichzelf een tien waard vinden, die kom je nog wel eens tegen. Maar u bent hier omdat anderen u hebben voorgedragen. En dat is de mooiste introductie die je kunt hebben.

Over vier dagen – op 30 april – hoop ik tien jaar uw Koning te zijn. En ik kan eigenlijk geen betere manier bedenken om dat te markeren dan door een eerbetoon aan ú. Want u bent allemaal op uw eigen manier bezig om onze wereld een beetje mooier te maken. 

U ziet mensen om u heen die in de knel zitten en die wat extra zorg nodig hebben. Of u ziet een probleem dat maar steeds blijft liggen. En dan denkt u niet: laat anderen dat maar oplossen. Dan gaat u erop af en dan gaat u aan de slag.

Ik hoorde dat velen van u verbaasd waren toen u werd gebeld. De meesten hadden dit helemaal niet verwacht. En, zoals ik inmiddels heb begrepen: de meesten dachten dat het een 1 april grap was. Zelf vindt u het waarschijnlijk niks bijzonders om uw steentje bij te dragen. Maar voor de mensen in uw omgeving bent u wél bijzonder. Voor hen bent u een anker, een helper in nood of een lichtend voorbeeld. 
Ik vraag me wel eens af: waar zouden we zijn zonder al die ‘gewone’ bijdragen van mensen met het hart op de goede plaats. Wat een onherbergzame plek zou de wereld zijn.

We hebben hier mensen van alle leeftijden, overal vandaan, met de meest verschillende achtergronden en bezigheden. Ook mensen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Fijn dat u er bent!

Onze jongste gast is 22 jaar. En de gast met de meest respectabele leeftijd is 86!

En we hebben ook een jarige in ons midden. Ik hoop niet dat de familie thuis met taart op u zit te wachten, want we hebben u hier nog even nodig.

Sommigen van u zijn de drijvende kracht achter een dorpshuis of een vereniging. En helpen dan vaak ook met de ingewikkelde dingen als vergunningen regelen en fondsenwerving. Er schijnen zelfs mensen te zijn die dat leuk vinden.

Anderen binden de strijd aan tegen eenzaamheid, en halen mensen uit hun isolement.
Sommigen geven daklozen een thuis.
Anderen helpen gezinnen in financiële nood.

Weer anderen gaan met vuilniszakken op pad om afval op te ruimen.
Of organiseren concerten en sportevenementen in het dorp.
Of bezorgen kinderen met een beperking een onvergetelijke vakantie.

Als ik terugkijk op de afgelopen tien jaar, dan komen er veel beelden bij me boven. 

Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd, zoals de MH17-ramp en de coronapandemie. En er zijn grote zorgen, zoals de oorlog in Oekraïne en de stikstofcrisis. Maar er is ook zóveel moois. 

Ik vind het jammer dat we onze belangrijkste krachtbron soms over het hoofd zien, terwijl we er met onze neus bovenop staan.

Die krachtbron bent ú. 
En mét u al die mensen die zich inzetten voor anderen. 
Heel gewoon. Omdat u vindt dat het moet. En omdat u het gewoon dóet.

Daarom wil ik ter gelegenheid van mijn tienjarig Koningschap het glas heffen mét u en óp u. 

Dank u wel voor alles.

Op uw gezondheid en geluk en op ons Koninkrijk!
 bron:https://www.koninklijkhuis.nl/documenten/toespraken/2023/04/26/toespraak-van-koning-willem-alexander-bij-de-lunch-ter-gelegenheid-van-tien-jaar-koningschap-op-paleis-huis-ten-bosch

Lunch foto's klik hier

Hoe was het aan tafel bij de Koning en Koningin...?

Weken hebben de kranten er vol van gestaan toen bekend werd dat dorpsgenoot Martijn von der Heide uitgenodigd was voor een lunch bij de koning en koningin. Wie kan dat nou zeggen!? It’s once in a lifetime... Daags na de lunch zijn we bij Martijn op bezoek geweest om te horen hoe hij de Koninklijke ontvangst ervaren heeft.

Woensdag 26 april was het zover. De voorafgaande weken stond de telefoon (lees: mobieltje) bij Martijn roodgloeiend vanwege de vele berichtjes en blijken van waardering, “waarvoor mijn dank”. Hij werd zelfs gebeld door Op1 en Beau. Hij is niet op hun verzoeken ingegaan, want zo vertelde hij de redactie, de day after. Ik heb de omroepen gezegd: “deze primeur gun ik toch echt aan Ons Eigen Erf”. Waarvoor dank van de redactie.
“Een droom komt uit voor Martijn die mag lunchen met Willem-Alexander en Máxima”, stond er gedrukt in de diverse media. En de droom is uitgekomen. Zijn verdiensten hebben we allemaal kunnen lezen.
Zo zet Martijn zich in voor Sjil, het Sinterklaascomité, de Lónse Kermis, duofiets Overloon, De Pit, Halloween, de bibliotheek en is Martijn mantelzorger. Blijkbaar voldoende redenen voor de Koninklijke Dienst om hem uit te nodigen. Dat Martijn ook erg actief is tijdens het carnaval heeft hij aan tafel voor de zekerheid nog ge
presentje mee. Martijn had gekozen voor een Lóns pakket, mit Lónse knapkoek, Lóns neutje, un ‘goude’ Huibuukske, 5 VIP-tickets vör d’n 11e van de 11e voor het Koninklijk paar en hun drie prinsessen en een begeleidende brief (nie ien ’t Lóns).

Om 11 uur vertrok de bus met de gasten naar het Paleis Huis den Bosch (in Den Haag). Over de rode loper werd het gezelschap eerst ontvangen in de Chinese en Japanse zaal met een welkomstdrankje en nadere uitleg over de portretten van alle koninklijke voorgangers.

Hierna ging het een lange trap op naar boven waar Willem-Alexander en Máxima en prinses Beatrix persoonlijk op afroep, de gasten begroetten met handdruk en een kort woordje. Vervolgens weer naar een andere zaal waar weer een drankje geserveerd werd en Willem-Alexander en Máxima met iedereen een praatje maakten. “Ik heb in onze groep zo’n tien minuten met Willem-Alexander gekletst. Hij heeft best veel humor. Heb Overloon nog gepromoot door hem te vertellen dat z’n moeder en grootouders al vaker bij ons geweest zijn, maar u heb ik nog niet gezien”. We gaan het zien of de Koninklijke Familie op 11 november acte de présence geeft. Martijn heeft er in ieder geval z’n best voor gedaan. Maar het ging uiteindelijk om de lunch. meld, omdat de voormalig Prins daar gevoelig voor is, evenals voor Martijn’s achternaam, van Duytschen bloet.

Koning Willem-Alexander nodigde honderd gasten uit voor deze lunch ter gelegenheid van tien jaar Koningschap.

Op de grote dag, om half 8 ’s morgens, werd Martijn door de dames die hem voorgedragen hadden opgehaald voor de autorit naar De Haag. Ondanks de files waren ze rond 10 uur toch mooi op tijd bij het Koninklijke Staldepartement. “Vör unne Huibuuk niet moeilijk om te vinden”, aldus Martijn. Er mocht die dag verder geen gebruik gemaakt worden van de mobiele telefoon en foto’s maken was al helemaal uit den boze. Hier werden de gasten getrakteerd op koninklijke koffie en thee en konden ze de koetsen en rijtuigen bezichtigen en de koninklijke touringcar (bus). Als je uitgenodigd wordt, neem je natuurlijk ook een Hiervoor weer over de lange trap naar beneden naar de Oranjezaal. Er stonden tien ronde prachtig gedekte tafels. Na het openingswoord van de koning wisselden na elke gang de tafeldames en –heren van tafel. Martijn trof het dat prinses Beatrix bij het ‘toetje’ aan zijn tafel kwam zitten. Ze was in iedereen aan tafel zeer geïnteresseerd. “Machtig om te zien hoe de lange rij lakeien perfect op tijd de borden uitserveerden. Rechts vieze bord weg en links het schone bord”. Blauwe borden met een gouden rand met de initialen van Willem-Alexander en de borden van het ‘toetje’ met de initialen JB van Juliana en Bernhard. En dan natuurlijk het menu nog voor de liefhebbers: Voorgerecht, avocado met garnalen. Hoofdgerecht, parelhoen met aardappelen, rösti, diverse groenten en asperges. Nagerecht, ijs met mango en passievruchten. Dan denk je dat het afgelopen is. Maar nee. Rond half 3 werd het gezelschap verwacht in de Blauwe Zaal met veel persoonlijke foto’s van de familie. Hier werd koffie met een bonbon geserveerd. Hierna was er tot slot een fotosessie op het bordes. Om 4 uur was het weer huiswaarts met een onvergetelijke herinnering. “Vrijwilligerswerk is leuk en ik hoop het nog lang voor Overloon te doen. Ik doe het graag”, aldus Martijn. Bron:http://www.onseigenerf.nl/edities-2023.html


«   »