Kind onder vuur

Gepubliceerd op 20 april 2023 om 19:16

Elke dag hoor je erover in het nieuws: oorlog. Veel kinderen hebben ermee te maken, of zijn ervoor op de vlucht. Het Oorlogsmuseum Overloon heeft er in de meivakantie een speciale tijdelijke tentoonstelling over.

Voor veel Nederlandse kinderen is het maar moeilijk voor te stellen hoe het is om te leven in oorlogsgebied. Wij leven al bijna 80 jaar in vrede. In de interactieve, multimediale tentoonstelling ‘Kind onder vuur: oorlog en vrijheid’ ontdekken kinderen, maar ook hun ouders, hoe het is om op te groeien in een oorlogssituatie. De expositie vertelt de verhalen van Hans, Helma, Angie en Otim. Hans is met zijn familie opgepakt door de Nazi’s en gevangen genomen in Kamp Vught. Helma moest vluchten omdat in Syrië de raketten ’s nachts boven haar huis vlogen. Angie verloor haar been toen ze op een landmijn stapte in Colombia. En Otim heeft in Oeganda als kindsoldaat jarenlang door de jungle getrokken. Hoe dat voor hen was – en hoe het nu met ze gaat – is te ervaren in de tentoonstelling, die bestaat uit educatieve video’s, actieve spellen en persoonlijke dilemma’s.

 

Naast deze tentoonstelling heeft het museum nog veel meer in petto. Zo is er in de hele meivakantie elke dag een gratis rondleiding voor museumbezoekers. Die start om 13 uur. En op woensdag 3 mei is er weer een wapendag waarin onze vrijwilligers historische wapens tonen en de technische achtergrond daarvan uitleggen. Zelf even voelen hoe zwaar die wapens waren, kan ook, want alle wapens zijn onklaar gemaakt.

 

Verder staat er in die week op gezette tijden ook een historisch voertuig klaar om in mee te rijden voor een rondje door het museumpark. Op de website van het museum is precies terug te lezen wanneer je dat kunt doen. En daar kun je dan ook een kaartje reserveren om mee te rijden. Kijk hiervoor op www.oorlogsmuseum.nl.

Tot slot, je kunt eventueel ook helemaal gratis het museum bezoeken als je met de fiets over de fietsbrug rijdt. Je rijdt dan dwars door de grote hal van het museum. Een soort sneakpreview dus. Het fietspad zelf is pas uitgebreid met nog een extra brug, namelijk een originele Baileybrug, afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog.

Al met al komt het museum in de meivakantie dus voluit uit de startblokken om opnieuw die belangrijke geschiedenis van de jaren ‘40-‘45 te vertellen. Want oorlog hoort in een museum. En vooral op Bevrijdingsdag! bron: foto Oorlogsmuseum Overloon.