Een zorgboerderij kopen op je 25ste: ‘Zo mooi als we met z’n allen soep uit eigen tuin eten’

Gepubliceerd op 18 augustus 2023 om 16:49

BIJ DE BOER Jens Hoenselaar (27) was pas 25 jaar toen ze twee jaar geleden, samen met haar moeder en de vriend van haar moeder, zorgboerderij Samen kocht. Op zo’n jonge leeftijd een bedrijf runnen is moeilijk, maar als iemand het zou kunnen was zij het: ,,Het zit in mijn bloed om te ondernemen.

Door Juul Ten Haaf 16-08-23

Haar vader had altijd een eigen boerderij en mijn moeder een eigen dagbesteding voor senioren met een beperking, vertelt de jonge ondernemer. ,,Ook heb ik het voordeel dat mijn moeder en haar vriend door de dagbesteding al redelijk wisten welke paden we moesten bewandelen. En we hebben fijne vrijwilligers en personeel, zonder hen zouden we niet zulke goede zorg kunnen bieden.

 

Ze studeerde in 2018 af van de opleiding SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) aan de HAN in Nijmegen. Ze ging aan de slag bij zorginstelling Dichterbij. Na een paar jaar begon de gedachte een zorgboerderij te runnen door haar hoofd te spoken.

Ideeën werden nog uitgewerkt toen de Overloonse boerderij per toeval op hun pad kwam. Het was al een zorgboerderij en de eigenaar wilde ermee stoppen. ,,Een grote kans!”, aldus Hoenselaar.

 

Van dementie tot verslaving

De cliënten worden bij zorgboerderij Samen ‘bezoekers’ genoemd. Deze bezoekers komen naar de boerderij vanwege allerlei soorten problemen, zoals dementie, niet-aangeboren hersenletsel, verstandelijke beperking, psychische klachten en verslaving.

 

De jongste bezoeker is 23, de oudste 90. In totaal zijn er dertig verschillende bezoekers, iedere dag is er plek voor maximaal vijftien. Op een gemiddelde dag komen er dertien. Alle bezoekers werken samen. We zien dat het heel leuk werkt dat mensen met een verstandelijke beperking de mensen met dementie gaan helpen. Of juist weer iets kunnen leren van iemand met niet-aangeboren hersenletsel. Lees meer op bron:https://www.ed.nl/brabant/een-zorgboerderij-kopen-op-je-25ste-zo-mooi-als-we-met-zn-allen-soep-uit-eigen-tuin-eten~a3a7873c/