Dit dorpscafé heeft alles mee, maar gaat tóch dicht: ‘Het doet pijn, maar tot hier en niet verder’

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 om 19:29

Grandcafé Effe in Overloon is in de regio een gerenommeerd restaurant, een populaire kroeg met druk terras én een feestlocatie-bij-uitstek met kermis en carnaval. Het ligt ook nog eens op een toeristische A-locatie. In deze lastige tijd voor de horeca blijkt het niet genoeg voor een toekomstbestendige boterham.

Door Frank Hermans 31-10-23

Eind dit jaar trekken we de stekker eruit”, laat horecaondernemer Friso Pingen daarom weten. ,,Met heel veel pijn in het hart, sinds 2013 zit onze ziel en zaligheid in dit bedrijf. Maar mijn vrouw Kim en ik hebben na lang wikken en wegen het besluit genomen om te stoppen. Niemand hoeft medelijden met ons te hebben, maar we hebben wel de keuze gemaakt: tot hier en niet verder.

Optelsom steeds nieuwe tegenvallers

 

Dat het lastig is uit de rode cijfers te blijven, heeft niks met de nasleep van corona te maken. Wel met de optelsom van steeds weer nieuwe tegenvallers daarna. ,,Kijk naar de hoge energiekosten. De gigantisch gestegen inkoopprijzen. De gestegen lonen voor het horecapersoneel. En dan nog eens het doorlopende tekort aan personeel, waardoor we soms zelfs gedwongen zijn ons bedrijf een dag in de week te sluiten.Onder de streep houdt het echtpaar zodoende simpelweg te weinig over om met een gerust hart de toekomst in te kunnen kijken. Friso Pingen: k ben 50 jaar, dan moet je een keuze maken. Ik ben ook kok. In loondienst bij een ander horecabedrijf kan ik waarschijnlijk een beter pensioen bij elkaar verdienen.

 

Verstandiger, ook al doet het pijn

Zijn vrouw werkt net als hijzelf zestig à zeventig uur per week in de zaak. ,,Ook zij kan ergens in loondienst gaan. We hebben een gezin, door Effe te sluiten kunnen we ook weer meer rust in huis krijgen. Hoezeer het ons ook pijn doet dit bedrijf achter te moeten laten, dan lijkt dat ons toch verstandiger om te doen.

 

Wat je niet ziet is de ondernemer zelf die alle zeilen moet bijzetten om die andere dagen toch nog open te kunnen blijven

Volgens Nikki Ronnes, voorzitter van de afdeling Land van Cuijk van de Koninklijke Horeca Nederland, is de familie Pingen bepaald niet de enige die kampt met de steeds smallere marges waarmee gewerkt moet worden in de horeca. Lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/land-van-cuijk/dit-dorpscafe-heeft-alles-mee-maar-gaat-toch-dicht-het-doet-pijn-maar-tot-hier-en-niet-verder~a9db3c6a/