Twee uitreikingen fairtrade SSS'18 en TC Loonse Duinen

Gepubliceerd op 30 mei 2017 om 18:36

Fairtrade staat voor eerlijke handel

Op Wereld Fairtrade Dag, zaterdag 13 mei, heeft wethouder Hendriks-Van Haren meerdere gemeentelijke fairtrade-erkenningen uitgereikt. Zij is samen met de Werkgroep Fairtrade ook in Overloon geweest, want in het kader van ‘fair play op het veld en fairtrade in de kantine’ schenken zowel voetbalvereniging S.S.S. ’18 als TC Loonse Duinen nu fairtrade koffie en thee in de kantine. S.S.S. ’18 zet bovendien voor de jeugd na de wedstrijd een bordje fruit op tafel met fairtrade bananen.

De gemeentelijke werkgroep vindt het fantastisch dat fairtrade bij de sportverenigingen in Overloon veel aandacht krijgt.

Ook voor andere winkels en bedrijven is het mogelijk om de gemeentelijke of zelfs landelijke fairtrade-erkenning te krijgen. Meer weten? Kijk op www.boxmeer.nl/fairtrade.bron:www.boxmeer.nl/inwoners/nieuwsberichten_41418/item/twee-fairtrade-uitreikingen-in-overloon

Wat is fairtrade?

Fairtrade staat voor eerlijke handel.

Dat betekent dat producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun product. Daarnaast worden eisen gesteld aan goede werkomstandigheden.

Bij fairtradeproducten is dus geen sprake van ongewenste kinderarbeid of van extreem lange werkdagen. En bovendien is er aandacht voor milieubewuste productieprocessen.

Door het kopen van fairtrade gecertificeerde producten draagt men bij aan de vooruitgang van mensen in ontwikkelingslanden. Want door boeren en producenten een eerlijke prijs voor hun producten te betalen hebben zij betere inkomsten, en kunnen zij zelf investeren in hun bedrijf, in hun dorp, in hun eigen land.

Wat is een Fairtrade Gemeente?

Een Fairtrade Gemeente voldoet aan zes criteria:

1. er is een lokale werkgroep,

2. de gemeente ondersteunt fairtrade en gebruikt fairtrade producten,

3. er zijn voldoende winkels en horeca-gelegenheden die fairtrade producten verkopen,

4. er zijn voldoende bedrijven en organisaties die zelf fairtrade producten gebruiken,

5. er is media-aandacht voor fairtrade en

6. er is jaarlijks een manifestatie of evenement met aandacht voor maatschappelijk
verantwoord ondernemen.

Het initiatief voor Fairtradegemeenten is gestart in het plaatsje Garstang in Engeland en wordt in veel landen nagevolgd. Nederland doet sinds 2007 mee. De landelijke Stichting Fairtrade Gemeenten begeleidt de campagne. Een onafhankelijke jury controleert of gemeenten voldoen aan de criteria. In mei 2017 zijn er in Nederland inmiddels 77 Fairtrade gemeenten, en wereldwijd zijn er 2300.lees meer op bron:www.boxmeer.nl/organisatie/onderwerpen-a-z_41543/product/fairtrade_889.html?pk_campaign=Redirects&pk_kwd=fairtrade