Boswachter vreesde voor haar leven toen de motorcrossers op haar af kwamen.

Gepubliceerd op 3 juni 2017 om 17:40

'Oh jee, ze rijden me hartstikke dood!'

INTERVIEW

Wildcrossers trekken graag een spoor door een beschermd natuurgebied. Want wie stopt ze? Boswachter Wilma Witsiers probeerde dat, en bleef zwaargewond achter.

Laten we met het goede nieuws beginnen. Wilma Witsiers wérkt weer. Als boswachter bij Natuurmonumenten bekommert ze zich om de Brabantse Kampina. Ze durft weer mensen aan te spreken, geeft uitleg over heideflora en de dieren die hier doorheen kruipen. En ja, ze gaat ook weer in haar fourwheeldrive de schemer in, op zoek naar stropers.

Maar er is ook een andere kant. Witsiers heeft gordijnen genomen in de achterkamer, omdat ze het gevoel had dat ze vanuit de tuin bespied werd. Ze neemt de vaste telefoon niet meer op, uit angst voor stalking. Drukke plekken als het winkelcentrum worden haar al snel te veel. En die pijn. Voortdurend zeurt haar rechterarm. Daarmee kan ze nog amper kracht zetten.

Witsiers stond op 8 maart 2015 met vier collega's op een zandpad in Lactaria, een bosperceel tussen Overloon en Stevensbeek. Ze werkte toen nog als toezichthouder bij het Brabants Landschap. Er waren die afgelopen periode veel klachten binnen gekomen over crossende motoren in het natuurgebied.

Moto verte, noemen ze dat verschijnsel in Frankrijk, maar daar is tenminste ruimte voor een ritje offroad. In Nederland amper. Daarom zoeken de crossers heimelijk beschermde natuurgebieden op, het liefst met veel kilometers rul zand.

Onaantastbaar

Want wie kan ze wat maken? Als ze politie zien of de boswachter, keren ze gewoon om en geven gas. Met al die beschermende kleding, een helm op en een kenteken vol modder, zijn ze onherkenbaar. Onaantastbaar voelen ze zich. En juist daarom wil boswachter Witsiers haar verhaal eens vertellen. In Trouw doet de voormalig toezichthouder van Brabants Landschap voor verhaar.lees meer op bron:www.trouw.nl/groen/-oh-jee-ze-rijden-me-hartstikke-dood-

lees ook Motorcrosser veroordeeld voor aanrijding met BOA in Overloon

Overloons-Hertogenbosch, 14 september 2016
De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Venray veroordeeld tot geldboetes van in totaal 590 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. De motorcrosser reed over een bospad waar hij niet mocht komen en veroorzaakte een ongeval waarbij een BOA een zware armbreuk opliep.

De man reed in maart vorig jaar - samen met 2 anderen - op zijn crossmotor over een bospad in Overloon. Daar vond een controle op illegale motorcrossers plaats. De man is met zijn motor in aanraking gekomen met een BOA die met een stopbord in haar hand probeerde de man tot stoppen te manen. Zij brak hierbij haar arm. De rechtbank oordeelt dat de man aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend reed en veroordeeld hem daarom tot een geldboete van 500 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden. Voor het illegaal op een motor betreden van het bospad krijgt hij een boete van 90 euro. De rechtbank spreekt de man vrij van een tenlastegelegde mishandeling van een van de BOA’s.

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan dat hij dicht op zijn voorganger en met een voor de situatie ter plaatse te hoge snelheid reed op een plek waar hij niet mocht rijden. Zeker omdat hij had moeten beseffen dat er op die bewuste zondagochtend andere weggebruikers in het bos zouden kunnen zijn. Die kans werd nog reëler toen de man nabij het bospad een auto had zien staan. Toch minderde hij geen vaart. De man toonde daarmee geen enkel verantwoordelijkheidsgevoel.
Anderzijds weegt de rechtbank zwaar mee dat de controleplaats en de wijze waarop de controle door de BOA’s werd uitgevoerd, gevaarlijke situaties konden opleveren. De rechtbank acht het onverantwoordelijk van de BOA’s om kennelijk alles in het werk te willen stellen om illegale motorcrossers te beboeten en daarmee de veiligheid van de crossers en die van zichzelf uit het oog te verliezen. Ook toonde de verdachte oprecht berouw, is hij niet eerder veroordeeld en liep hij zelf ernstig letsel op bij het ongeval.

De man moet het slachtoffer van de aanrijding een schadevergoeding betalen van ruim 500 euro. Dit bedrag was aanvankelijk hoger maar werd door de rechtbank gehalveerd vanwege medeschuld van het slachtoffer.bron:www.rechtspraak.nl

Uitspraken  ECLI:NL:RBOBR:2016:5039

lees ook en meer foto's hier van gewond bij aanrijding met motorcrosser 08-03-2015 op www.fotoalbertoverloon.nl/foto-s-2015/gewond-bij-aanrijding-met-motorcrosser-08-03-2015

gewondbijaanrijdingmetmotorcrosserinoverloon08-03-201510.jpg