Ongeveer 68 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk

Gepubliceerd op 31 december 2017 om 14:49

Nederlanders hebben dit jaar ongeveer evenveel geld uitgegeven aan vuurwerk als vorig jaar, zo blijkt uit de eerste cijfers na het sluiten van de jaarlijkse verkoopperiode van vuurwerk.

De belangenvereniging Pyrotechniek Nederland heeft de cijfers naar buiten gebracht.

Hoewel de cijfers dus in lijn liggen met de opbrengsten van vorig jaar, hadden de verkopers verwacht dat de opbrengsten dit jaar hoger zouden zijn. Deze voorspellingen waren gebaseerd op zaken als de economisch gunstige omstandigheden en de goede cijfers van de online-voorverkoop.

Hoewel er sprake was van een groei in de online-verkoop van vuurwerk, werd er wel minder vuurwerk verkocht in winkels. 

'Impulsaankopen'

Volgens Leo Groeneveld van Pyrotechniek Nederland speelt een rol dat de laatste dag van dit jaar op een zondag valt, waardoor er dan niet verkocht wordt. "Daardoor mis je de mensen die in een impuls nog snel wat aanschaffen. De vuurwerkverkoop begon wel een dag eerder, maar toen was het miezerig en koud", stelt Groeneveld. 

In de jaren 2014 en 2015 werd er respectievelijk zo'n 63 en 65 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk in Nederland. Vorig jaar lagen de opbrengsten ook rond de 68 miljoen euro.lees meer op bron:https://www.nu.nl/jaarwisseling/5068997/nederlanders-geven-opnieuw-ongeveer-68-miljoen-euro-vuurwerk.html

o-12.jpg