Dit wordt het nieuws op maandag 19 februari

Gepubliceerd op 19 februari 2018 om 19:45

In Dit wordt het nieuws, de eerste dagelijkse nieuwspodcast van Nederland, praten redacteuren van NU.nl en interessante gasten je 's ochtends in een klein kwartier bij over het nieuws van de afgelopen nacht en wat er die dag te gebeuren staat.

Maandag doet de rechtbank in Den Bosch uitspraak in de zaak tegen de vermeende politiemol Mark M. De man (31) zou tegen betaling vertrouwelijke politie-informatie hebben verkocht aan criminelen. Het Openbaar Ministerie heeft daarom vijf jaar cel geëist voor corruptie en witwassen.

Lees hier een uitgebreid verslag van de rechtszaak

Na twee medailleloze dagen op de Olympische Spelen in Pyeongchang is de kans groot dat de Nederlandse schaatsers maandag weer een of meerdere plakken pakken. De 500 meter voor mannen staat op het programma en met wereldkampioen sprint Kai Verbij, wereldkampioen 500 meter Jan Smeekens en Ronald Mulder, Europees kampioen op de kortste sprintafstand, heeft ons land drie kanshebbers op goud.

Bekijk het overzicht van de Olympische maandag

Piloten van Transavia zijn zijn aan hun ochtendstaking begonnen. Van middernacht tot 12.00 uur in de middag staan toestellen van de maatschappij daarom aan de grond. De piloten staken omdat ze al veertien maanden geen cao meer hebben. Belangrijkste struikelblok in de onderhandelingen is de roostervoering. De werktijden zouden zo onvoorspelbaar zijn, dat het voor de piloten haast onmogelijk is het werk te combineren met een gezinsleven.

Maandag is de eerste dag van het verhoor van Sonja Holleeder in het proces tegen haar broer. Willem Holleeder is in de afgelopen twee weken vijf dagen lang verhoord en nu is zijn zus aan de beurt. Volgens Sonja is haar broer verantwoordelijk voor de dood van haar man Cor van Hout (2003). Zij zal dinsdag en vrijdag ook worden gehoord in de rechtbank van Amsterdam in Osdorp.
 

Volg de laatste ontwikkelingen in de zaak Holleeder vandaag in ons dossier

In de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam kan het publiek afscheid nemen van de woensdag overleden oud-premier Ruud Lubbers. Tussen 13.00 en 19.00 uur zijn de deuren van de kerk open en ligt een condoleanceregister klaar. Dinsdag vindt er in dezelfde kerk een herdenkingsdienst plaats en zal Lubbers naderhand in besloten kring worden begraven. De CDA'er overleed vorige week op 78-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rotterdam.

Lees hier een profiel van oud-premier Lubbers 

Dit gebeurde er vannacht

De roep van Amerikaanse scholieren om strengere wapenwetten in de VS wordt steeds luider. De overlevenden van de schietpartij in Parkland, de dodelijkste schietpartij op een school in de Amerikaanse geschiedenis, roepen op tot een 'mars voor ons leven' in Washington op 24 maart. Al diverse andere groeperingen en bekende sterren hebben zich bij het initiatief aangesloten.
 

Amnesty International vindt dat de politie onmiddellijk moet stoppen met het experiment met de taser. De manier waarop de politie het wapen gebruikt, brengt onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich mee, stelt de mensenrechtenorganisatie in een rapport.

Lees meer over hoe de politie de taser gebruikt

Het aandeel van flexwerkers in de totale beroepsbevolking is vorig jaar weer gegroeid. Het aantal flexwerkers groeide in het laatste kwartaal van 2017 met 2,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, waar het aantal werknemers met een vast contract met 2,2 procent toenam.
 

Lees in dit achtergrondverhaal hoe werkgevers de krapte op de arbeidsmarkt aan kunnen pakken

Gambia wil af van de doodstraf. President Adama Barrow heeft zondag opschorting van eventuele executies aangekondigd. Het West-Afrikaanse land is bezig het herwinnen van zijn internationale reputatie nadat vorig jaar eindelijk afscheid kon worden genomen van de autoritaire leider Jammeh die 23 jaar aan de macht was. 
 

Dit melden andere media vandaag

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën gaat een deel van de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met verschillende grote bedrijven opnieuw beoordelen. Volgens Snel zijn in zeker 78 gevallen fouten gemaakt en zullen sommige afspraken wellicht worden herzien. Hij stuurt hierover maandag een brief naar de Tweede Kamer, schrijft Trouw.
 

Dertig asielzoekers kwamen in 2015 en 2016 Nederland binnen met een verkeerd paspoort dat zij via Islamitische Staat hadden gekregen. Blanco paspoorten worden op grote schaal buitengebuit bij de verovering van steden, waarna IS ze gebruikt om Syriërs naar Europa te laten reizen. Het is overigens niet zeker of de asielzoekers een bedreiging vormen, meldt NRC.
 

En dan nog dit

De VVD heeft in 2017 met elf politici opnieuw de meeste affaires achter haar naam. Dat blijkt uit de jaarlijkse Politieke integriteits-Index van Vrij Nederland. Het is het zesde jaar op rij dat de liberalen de lijst van het maandblad aanvoeren. De bekendste affaire die de VVD in 2016 op haar naam schreef, Jos van Rey, bleef de partij ook in 2017 achtervolgen. Fractieleider Dijkhoff wil dat partijgenoten elkaar gaan aanspreken op fout gedrag. 

Deze nieuwsbrief is geschreven door Robbert Blokland. https://www.nu.nl/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.