Home » Nieuws » Dit is het nieuws op dinsdag 20 februari

Dit is het nieuws op dinsdag 20 februari

Gepubliceerd op 20 februari 2018 om 20:50

In Dit wordt het nieuws, de eerste dagelijkse nieuwspodcast van Nederland, praten redacteuren van NU.nl en interessante gasten je 's ochtends in een klein kwartier bij over het nieuws van de afgelopen nacht en wat er die dag te gebeuren staat

Dit gaat er vandaag, dinsdag 20 februari, in ieder geval gebeuren

De Hoge Raad doet uitspraak in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter Gerard T., die eerder door zowel de rechter als het hof tot zestien jaar cel werd veroordeeld. Die straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Gerard T. werd veroordeeld voor de verkrachting van vier jonge vrouwen.

Lees hier meer informatie over de zaak 

Ook in de Valkenburgse zedenzaak doet de Hoge Raad dinsdag uitspraak. Het gerechtshof in Den Bosch sprak eind december 2016 vier mannen vrij in het hoger beroep van de zaak die draait om seks en ontucht tegen betaling met een minderjarig meisje. Dit vond plaats in een hotel in Valkenburg.

Voor de vorige week overleden oud-premier Ruud Lubbers vindt in de Laurentius- en Elisabethkathedraal in Rotterdam een herdenkingsdienstplaats. Aansluitend volgt zijn begrafenis in besloten kring. Maandag kon het publiek afscheid nemen van de op 78-jarige leeftijd overleden Lubbers. Hij was de langst zittende premier van Nederland ooit.

Lees hier een uitgebreid profiel van Lubbers

Vandaag begint de voorverkoop van de Venezolaanse cryptomunt met de naam petro. De virtuele munt zou het equivalent van één vat Venezolaanse ruwe olie waard zijn. Er zullen in totaal 100 miljoen petro's worden uitgegeven. De Venezolaanse overheid hoopt met de introductie van een eigen virtueel betaalmiddel onder meer Amerikaanse sancties te omzeilen.

Lees meer over de Venezolaanse 'oliemunt'

Dit gebeurde er vannacht

De Nederlandse recherche is al jaren overbelast. Hierdoor kan een groot deel van de zaken niet worden onderzocht. De Nederlandse Politiebond stuurt dinsdag een rapport naar de Tweede Kamer over deze conclusies. De vakbond ondervroeg bijna vierhonderd rechercheurs. Vrijwel alle ondervraagden maken melding van grote problemen met onderbezetting en te hoge werkdruk.

De waterschappen verwachten in 2018 een 2,5 procent hogere opbrengstuit heffingen dan vorig jaar. Het is de eerste keer dit decennium dat de heffingsopbrengsten harder stijgen dan het jaar ervoor.

De Nederlandse vreemdelingendetentie staat nog steeds op gespannen voet met de mensenrechten. Dat schrijft Amnesty International die een rapport heeft opgesteld. Er is weinig vooruitgang geboekt sinds de dodelijke brand in een cellencomplex in Schiphol in 2005, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Alberto Fujimori, de oud-president van Peru, moet opnieuw voor de rechter verschijnen. Hij wordt vervolgd voor de moord op zes boeren in 1992, toen hij het land leidde. De 79-jarige Fujimori is sinds een maand op vrije voeten. Hij was eerder veroordeeld wegens fraude en misdaden tegen de menselijkheid tijdens zijn regering.

Dit melden andere media vandaag

Een groot aantal ondertekenaars van een petitie om directeur Beatrix Rufterug te krijgen als baas van het Stedelijk Museum, hebben helemaal niet getekend. Dat meldt NRC.next. De petitie werd opgezet door de directeur van Christie's Nederland. Die spreekt tegen dat sommige mensen die hij opvoert als ondertekenaars niet zouden hebben getekend.

Eten in de supermarkten gaat vermoedelijk duurder worden door de Europese Commissie. Europa wil de positie van boeren verbeteren bij prijsonderhandelingen met supermarkten. Maar dit gaat leiden tot prijsstijgingn die de klant gaat merken, waarschuwt FD. Vooral de prijzen van groente en fruit zullen omhoog gaan.

 

En dan nog dit

Steeds meer mensen hebben een motorrijbewijs. Vorig jaar slaagden ruim 27.000 mensen voor het motorrijexamen. Dat is niet alleen bijna 9 procent meer dan in 2016, maar ook het hoogste aantal sinds 2003. Vooral in Drenthe en Zeeland zijn steeds meer motorrijders te vinden.

Deze nieuwsbrief is geschreven door Robbert Blokland-Wijchers.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.