Oorlogsverdriet verzacht door een brief: Piet de Bruijn uit Bakel praatte nooit over wat hij in Overloon gezien had

Gepubliceerd op 10 mei 2025 om 09:24

OVERLOON/BAKEL – Dit verhaal gaat over grafnummer II. E. 2. op de oorlogsbegraafplaats van Overloon. Daar ligt de op 24-jarige leeftijd tijdens de slag om Overloon gesneuvelde Thomas Esmond Briggs, lance sergeant in het Suffolk Regiment. Een 16-jarige jongen stond Thomas in diens laatste uren bij, maar vertelde daar later nooit over…

 

Door Simon van Wetten

De slag om Overloon vaagde eind september, begin oktober 1944 het dorp bijna volledig van de kaart. Hoe die zestienjarige jongen in die hel terecht is gekomen? Dát vertelt het verhaal niet. We hebben het over Piet de Bruijn, die een groot deel van zijn leven in Bakel, in de Bergstraat woonde. Pas zeventien jaar na de oorlog schreef hij een brief naar Ellen, de weduwe van Thomas. De zoon van Piet, Eric, vermoedt dat het zolang heeft geduurd omdat zijn vader aanvankelijk niet wist naar welk adres die brief gestuurd diende te worden, én omdat Piet de Engelse taal niet erg goed beheerste. “Hij zal zo’n beetje elk woord uit het woordenboek hebben gehaald, een moeizaam proces.” Wat ook meespeelde bij de late verzending: In 1948 werd Piet met zijn broer naar Nederlands-Indië gestuurd en in 1950 keerde hij terug naar Nederland. Later hoorde hij over de Commonwealth War Graves Commission; zo is het contact ontstaan. Oscar Huisman, onderzoeker uit Overloon, is samen met Elaine Gathercole uit Engeland op het verhaal gestuit. Oscar zoekt al jaren naar foto’s van de militairen die in Overloon zijn begraven, Elaine wijdt haar leven aan het opsporen van families, aan het scheppen van duidelijkheid voor de nabestaanden. Ben Vereijken uit Bakel heeft Oscar en Elaine met de familie De Bruijn in contact gebracht. Pas toen is duidelijk geworden wat Piet in Overloon heeft meegemaakt.

 

Kijk de foto en lees meer op bron:https://www.gemertsnieuwsblad.nl/nieuws/nieuws/85003/oorlogsverdriet-verzacht-door-een-brief-piet-de-bruijn-uit-ba 

Voor meer informatie over Stichting Overloon War Chronicles en haar projecten:
🌐 www.overloonwarchronicles.nl
📘 Facebook: Overloon War Chronicles