
Hoe ontwerp je een dierentuingebied? Daar weet Sam Barten het antwoord op. De 25-jarige creatieveling was grotendeels verantwoordelijk voor het ontwerp van Ngyuwe: het grootste nieuwe Nederlandse dierentuingebied van dit jaar. In gesprek met ZooFlits vertelt hij over het ontwerpproces achter deze uitbreiding in het Brabantse dierenpark ZooParc Overloon.
Het bedrijf Libéma, eigenaar van onder andere Safaripark Beekse Bergen en dus ook ZooParc Overloon, is voor Barten al lang vertrouwd terrein. “Ik werkte zes jaar lang bij een frietkar op het entreeplein in Beekse Bergen”, vertelt hij. “Er zou een nieuwe frietlocatie komen, maar dat werd uitgesteld. Omdat ik de opleiding Ruimtelijk Vormgeving volgde, heb ik maar op eigen initiatief een ontwerp voor een nieuwe frietkraam ingediend.”
Via een omweg belandde zijn ontwerp bij een van de ontwerpers van Libéma. Hoewel de kraam er nooit kwam, werd daarmee wel het eerste zaadje van zijn carrière als ontwerper geplant. Na een stage in de Efteling en afronding van zijn opleiding bood hij zich aan als stagiar op de ontwerpersafdeling bij Libéma. Daar mocht hij eerst meewerken aan nieuwigheden op het Beekse Bergen-vakantiepark. Dat bleek een succes: hij kreeg een vaste aanstelling en werkte mee aan diverse projecten. In 2023 kreeg hij zijn grootste opdracht tot nu toe: meewerken aan het ontwerp van Ngyuwe.
Klik hier om uitgebreide fotoreportages van Ngyuwe te bekijken.
Afrikaanse dieren en hun wensen
Voor Ngyuwe bestond al een globaal plan: de locatie, beoogde diersoorten en educatieve doelen lagen vast in een masterplan. Barten werkte, samen met collega Rick Merkx, deze uitgangspunten uit tot een voorlopig ontwerp. Anders dan bij bijvoorbeeld voor het vakantiepark, moest hij nu rekening houden met een andere uitdagende factor: dieren. “Ik weet bijvoorbeeld niet wat een okapi nodig heeft, dat weten de experts van ZooParc wel. Zij vullen voor de dieren een lijst in met alle vereisten: afscheidingen, oppervlaktes en specifieke behoeften. Wij proberen dat zo goed mogelijk te verwerken, maar die ontwerpen gaan vaak heen en weer.”
Het werd een complexe puzzel. “Alles moet passen: de dieren moeten voldoende ruimte hebben, maar de bezoekersbeleving moet ook goed zijn. Wij dragen ideeën aan over welke dieren waar kunnen komen, zodat het verhaal klopt. Eerst is zo’n invulling van een gebied heel planmatig, daarna brengen we sfeer aan met waterpartijen, uitkijkpunten en decor.”