overloon nieuws

Home » Nieuws » blik van gifgas Zyklon B in Oorlogsmuseum

blik van gifgas Zyklon B in Oorlogsmuseum

Gepubliceerd op 3 augustus 2018 om 15:12

In het Oorlogsmuseum Overloon is de tentoonstelling donderdagmiddag 2 augustus uitgebreid met een zeer macaber voorwerp. Het gaat om een Zyklon B blik.

Zyklon B was een blauwzuurgas. Het blik dateert vermoedelijk van vóór de oorlog, toen Zyklon B werd gebruikt voor het bestrijden van ongedierte in schepen, pakhuizen en dergelijke.Het blik is gehavend, evenals het etiket, maar de teksten op het blik zijn nog goed leesbaar. De merknaam staat er drie keer op, met daaronder even zo vaak, in het Duits: "Gifgas! Cyanpreparaat! De tekst wijst er verder op hoe het blik bewaard moet worden, namelijk donker, koel en droog. Bovendien schrijft het voor dat alleen getraind personeel hiermee mag omgaan.Dat is niet vreemd. In de oorlog werd Zyklon B gebruikt door de SS. En niet alleen als ontsmettingsmiddel, maak ook bij de Jodenvervolging in de concentratiekampen, zoals in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.

Het schijnt zo te zijn dat 1 kilo, precies de inhoud van dit blik, voldoende was om 250 mensen om het leven te brengen. Dit kleine object, nog geen dertig centimeter hoog, is daarmee in het museum een triest sluitstuk van het verhaal dat vertelt hoe meer dan tien miljoen Joden, Roma, Sinti, maar bijvoorbeeld ook homoseksuelen door het Nazi-regime werden omgebracht.

Het museum heeft het blik recent aangekocht uit een particuliere collectie.

Het blik staat opgesteld in een vitrine, onder nummer 5.39, in de tentoonstelling Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

      Het museum is doordeweeks dagelijks geopend van 10 tot 17 uur, in het weekend van 11 tot 17 uur.

foto:Oorlogsmuseum 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.