Home » Nieuws » Theaterstuk over depressie na de zwangerschap: Humor zorgt ervoor dat zaken beklijven

Theaterstuk over depressie na de zwangerschap: Humor zorgt ervoor dat zaken beklijven

Gepubliceerd op 8 augustus 2018 om 19:55

Een depressie na de zwangerschap, het overkwam Willemijn. Samen met haar man, acteur Mike Weerts, maakt ze er nu een theaterstuk over.

Een gezellig avondje over de postpartum depressie? Het klinkt niet als het meest voor de hand liggende onderwerp voor een theaterstuk. Toch hebben acteur en filmmaker Mike Weerts en zijn vrouw, theatermaker Willemijn, een goede reden om met het onderwerp aan de slag te gaan. Na de geboorte van hun tweede kind Joes kwam Willemijn zelf in zo'n depressie terecht. Het grootste probleem: dat niemand het zag. Willemijn: ,,Door het onderwerp naar het theater te brengen hoop ik dat er meer aandacht voor komt en dat zorgverleners het beter herkennen. En tegen vrouwen die het zelf meemaken wil ik zeggen dat het goed komt. Net als dat het met mij ook goed kwam."

Gek

Dochter Joes is nu bijna drieënhalf en Mike en Willemijn kunnen er inmiddels voorzichtig grapjes over maken. Mike: ,,Die komen straks ook terug in de theatervoorstelling. Ik werkte aan de film of ik gek ben en Willemijn werd thuis echt gek, bijvoorbeeld. Humor zorgt ervoor dat zaken beklijven, ook bij dit onderwerp."

De in Overloon geboren Mike en uit Venray afkomstige Willemijn krijgen verkering als ze respectievelijk 19 en 20 jaar oud zijn. ,,Ik woonde in het studentenhuis waar ook haar zus een kamer had", vertelt Mike. Hun werk bracht het stel naar de Randstad maar vorig jaar was er na twaalf jaar opeens de stap terug naar Eindhoven. Mike: ,,In het begin van onze carrière gebeurde er hier op filmgebied niets. Er was gewoon helemaal niets. Nu zie je dat er steeds meer films worden opgenomen. Filmmakers hebben ontdekt dat er meer is dan alleen de Randstad. Wij hebben samen het bedrijf A.S.O. productions (About Seeing Opportunities) opgezet waarmee we inmiddels flink aan de weg timmeren. Ideeën zijn er genoeg."

Nieuwe start

Voor het stel betekende de verhuizing naar Eindhoven ook een nieuwe start na de depressie van Willemijn. Postpartum depressie, ook wel bekend als postnatale depressie, is een vorm van depressie die optreedt bij ongeveer één op de tien vrouwen die recent bevallen zijn. Huilbuien, verdriet, angst en wisselende stemmingen zijn veel voorkomende symptomen. Veelal verdwijnen deze na een paar weken, maar soms zijn de symptomen ernstiger en ingrijpender. De depressie kan er dan zelfs voor zorgen dat de moeder nauwelijks interesse heeft in haar eigen kind." lees meer op bron:https://www.ed.nl/cultuur/theaterstuk-over-depressie-na-de-zwangerschap-humor-zorgt-ervoor-dat-zaken-beklijven~a9910361/

 

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.