Slager Riny Derks zwaait af na 33 jaar bij PLUS Verbeeten: ‘Bedankt voor alle mooie jaren’

Gepubliceerd op 16 november 2025 om 10:00

Slager Riny Derks (66) neemt na een dienstverband van maar liefst 33 jaar op 22 november afscheid van PLUS Verbeeten. De geboren en getogen Balgoijenaar begon op 21 december 1992 bij het familiebedrijf, solliciteerde destijds bij mede-eigenaar Piet Verbeeten, en groeide in de loop der jaren uit tot een vertrouwd gezicht in de ambachtelijke slagerij van de supermarkt.

Het begon met een sollicitatiegesprek in Overloon “Toen ik voor het eerst naar Overloon reed, dacht ik: wat een klere-eind! Maar na het gesprek met Piet – zijn neef Joop zat op de achtergrond – wist ik: dit voelt goed”, blikt Riny terug. “Na vier zaterdagen proefdraaien in de slagerij, mocht ik blijven. Om daarna nooit meer weg te gaan. De drukke kerstdagen van 1992 waren mijn vuurdoop.” En de afstand? “Och, hoe vaker je die rijdt, hoe korter die wordt.”

Na de start in de winkel in Overloon werkte hij enkele jaren in de vestiging in Vierlingsbeek. Sinds 2005 is zijn vaste standplaats Overloon. Daar kreeg hij later gezelschap van collega Peter uit Venray (39), die in 2002 als vijftienjarige begon bij Verbeeten. “We hadden vanaf het begin een klik”, zegt Peter. “Riny heeft me alles geleerd”. Van hem leerde ik al werkende de fijne kneepjes van het slagersvak, want ik heb er geen opleiding in gehad.” Met een grijns: “Eigenlijk is Riny altijd mijn leraar en mentor geweest. De beste die ik ooit heb gehad, want ik had het niet zo op school. Ik heb zijn werkwijze gewoon gekopieerd, haha.”

Waar veel supermarkten hun slagerijen afbouwen of uitbesteden, kiest Verbeeten bewust voor behoud van het ambacht. “We maken nog steeds alles zelf: gehakt, hamburgers, worst, soepvlees, biefstukken. Alles wordt hier met de hand gesneden en verwerkt”, vertelt Riny met gepaste trots. “Dat is uniek in de regio.” Peter vult aan: “Elke dag vervoeren we gekoeld vlees van Overloon naar Vierlingsbeek, maken we vlees op bestelling. Met het vertrek van Riny verandert daar niets aan. Wij blijven garant staan voor kwaliteit en versheid van het vlees. Wat de klant wil, maken wij.”

Van generatie op generatie
De vertrouwdheid met klanten is iets wat Riny bijzonder koestert. “Ik heb oma’s die nu met een rollator de winkel binnenkomen, ooit als jonge moeder met hun kind hier zien lopen. En datzelfde kind is nu ouder en neemt zíjn moeder mee naar de winkel. Ik heb heel wat generaties voorbij zien komen. Net als vakantiegangers die in Overloon in een park verblijven en op zoek zijn naar een lekker stuk vlees”, zegt hij met een glimlach.

Riny stond altijd graag klaar met persoonlijke aandacht en advies. “Soms krijg ik nog een bidprentje van een vaste klant die overleden is. Ja, dat doet je goed. Schijnbaar heb je dan toch wat voor die mensen betekend. Ik maakte ook graag een praatje bij de toonbank. Bijvoorbeeld over welk vlees het beste in de erwtensoep past of hoe je sudderlappen moet bereiden. De oudere garde weet dat nog wel, maar jongeren vaak niet. Dat is het mooie van ons vak: kennis doorgeven. En een grapje of een luisterend oor kan daar ook bij horen. Als ambachtelijke slager ben je ook een beetje het gezicht van de winkel. Je bent eigenlijk een winkel in een winkel.”

Een vakman met een verhaal
Riny’s liefde voor het vak begon al vroeg. Op zijn veertiende werkte hij in een slachthuis in Nijmegen. “Lopendebandwerk. Je moest je vinger opsteken om naar het toilet te mogen. Het verdiende goed, maar ik wist meteen: dit wil ik niet voor altijd doen.” Daarna volgden banen bij twee ambachtelijke slagers in Nijmegen, tot hij bij Verbeeten terechtkwam. In de loop der jaren zag hij niet alleen klanten, maar ook het bedrijf veranderen. Met een glimlach: “Ik heb Jolien Verbeeten nog op haar veertiende in de slagerij gehad. Ze hielp mee met vlees inpakken toen haar moeder, Riet, werkte in de winkel. Ik was eigenlijk de oppas van haar en zei: ‘Als je er geen geld voor krijgt, moet je mama erop aanspreken’. Nu is Jolien zelf directielid. Mooi hoe dat is gegroeid.”

Datzelfde geldt voor de band met collega Peter. Ook die werd in de loop der jaren almaar hechter. “We zijn twee handen op één buik. Ik zeg weleens: Peter voelt net als een tweede zoon voor mij. We hebben lief en leed gedeeld, maar vooral ook veel gelachen.” Peter knikt. “Dat gevoel is volledig wederzijds.” Wat zijn favoriete stuk vlees is? Riny hoeft geen seconde na te denken: “Sucadelapje. Gewoon een heerlijk stuk vlees.” En als hij het zegt, twinkelen zijn ogen. Je weet: deze man spreekt uit ervaring.

Tijd voor een nieuw hoofdstuk
Op 24 november wordt Riny 67. Tijd voor een nieuw leven, met meer tijd voor zijn grote passies: zijn vrouw, zijn drie kleinkinderen, de grote tuin én zijn minipaarden – Appaloosa’s. “Nee, ik ga me niet vervelen”, zegt hij resoluut.

Op zaterdag 22 november, zijn allerlaatste werkdag, is Riny tussen 10.00 en 13.00 uur aanwezig in de winkel in Overloon om onder het genot van een kop koffie met wat lekkers afscheid te nemen van klanten, collega’s en oud-collega’s. “Ik wil de familie Verbeeten bedanken voor het vertrouwen en de ruimte die ik heb gekregen. En natuurlijk mijn collega’s en klanten voor de mooie jaren. Ik kijk met heel veel voldoening terug.”

PLUS Verbeeten blijft ook na het afscheid van Riny staan voor vakmanschap en kwaliteit – met Peter als vertrouwd gezicht achter de toonbank van de ambachtelijke slagerij in Overloon. Met daarnaast de (ook ambachtelijke) sushihoek van zijn Chinese collega; “Ja, je moet blijven meegaan met de tijd”, zegt Peter met een lach.

Foto: Riny (links) gaat met pensioen, Peter blijft het vertrouwde gezicht in de ambachtelijke slagerij van PLUS Verbeeten Overloon.

(bron: www.ilovevierlingsbeekgroeningen.nl )