overloon nieuws

Home » Nieuws » Animal Rights glipt 's nachts kippenschuren binnen om misstanden te filmen, boeren zijn boos

Animal Rights glipt 's nachts kippenschuren binnen om misstanden te filmen, boeren zijn boos

Gepubliceerd op 7 januari 2019 om 16:49

OIRSCHOT - Kale kippen, dode kippen op de grond en overvolle schuren. Dat trof Animal Rights aan toen zij ’s nachts bij kippenschuren in Overloon, Hogeloon en Oirschot naar binnen glipte. Campagneleider Erwin Vermeulen vindt dat deze schuren heel snel moeten sluiten.

                                                     Legbatterijen van een pluimveebedrijf in Overloon.  foto  © Animal Rights

GESCHREVEN DOOR
Eva van der Weele

Dierenrechtenactivisten van Animal Rights zijn eind 2018 bij verschillende kippenschuren binnengedrongen waaronder drie in Brabant. Het gaat hier over leghennen, kippen die bedoeld zijn om eieren te leggen.

'Geen slot op de schuur'
Animal Rights controleert bedrijven om in beeld te brengen hoe het daadwerkelijk binnen de schuren eraan toegaat. Zij gaan meestal ’s nachts op pad. “Als er geen slot op een schuur zit, kunnen we zo naar binnen. Dat doen we dan ook en gaan dan filmen. Ons doel is om de mensen te laten zien wat er echt allemaal gebeurt met kippen.”

Animal Rights is in heel Nederland langs verschillende kippenschuren geweest. Oirschot, Overloon en Hoogeloon hebben ze in Brabant bezocht. Harrie Beekmans van Lekker’nei in Oirschot is niet te spreken over het onverwachtse bezoek en wist hier ook niets vanaf. “Ik vind het gek dat ze binnen zijn geweest. Normaal is alles altijd goed op slot. Ik vind dit echt niet kunnen! Ik heb niets te verbergen dus ze hadden mij ook kunnen opbellen.” 

Ben Beerens van Greenfarm in Hoogeloon is ook niet blij met de actie van Animal Rights. “Van mij mogen ze alles zien, maar ik had liever gehad dat ze hadden gebeld. Hier kan ik niet achter staan.” lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2912896/Animal-Rights-glipt-s-nachts-kippenschuren-binnen-om-misstanden-te-filmen-boeren-zijn-boos

 

 Beelden van de kippen in de schuren 

Veebranche gaat de strijd aan tegen dierenextremisme: ‘Het gaat te ver’

Landbouworganisatie LTO Nederland en de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) zijn de acties van dierenwelzijnsorganisaties zat. Ze gaan boeren helpen bij het doen van aangiftes tegen zogenoemd ‘dierextremisme’.

Maandag zei LTO al een van de organisaties, Animal Rights, te willen aanpakken. Aanleiding daarvoor zijn ,,illegaal verkregen beelden’' bij boerenbedrijven in de afgelopen maanden, aldus een woordvoerster van LTO. 

Verzwakte leghennen

Animal Rights kwam maandag opnieuw met in kippenschuren gemaakte undercoverbeelden, onder andere in Groesbeek en Overloon. Volgens de dierenrechtenorganisatie gaat het om meerdere bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen (België). Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die nog amper kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen, soms al in verregaande staat van ontbinding.

Volgens LTO houden de demonstranten van dierenwelzijnsorganisaties protesten bij veehouderijen, breken ze in en sturen ze ‘doodskaarten’ naar boerenfamilies en plakken ze stickers met lasterteksten op vlees in supermarkten. ,,Het gaat te ver. Zij intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen op allerlei manieren. Dat gaat boeren niet in de koude kleren zitten’', aldus Marc Calon, voorzitter van LTO.lees meer in bron:https://www.gelderlander.nl/berg-en-dal/veebranche-gaat-de-strijd-aan-tegen-dierenextremisme-het-gaat-te-ver~a26d5b08/


«   »