Antoon Willemssen oogst zijn asperges niet meer

Gepubliceerd op 12 april 2019 om 20:49

De asperges schieten weer uit de grond. Het witte goud is er dit jaar niet alleen heel vroeg, maar het is er ook nog eens in overvloed. Zó overvloedig zelfs, dat telers er maar een habbekrats voor krijgen. Boer Antoon Willemssen uit Overloon kan hier maar al te goed over meepraten. Hij haalt ze niet eens allemaal meer van het land, omdat de kosten van de arbeid niet meer opwegen tegen de opbrengst: "Het is einde oefening."

De overvloed aan asperges komt niet alleen door het warme weer, maar vooral ook door het veranderen van de teelt. Waar de boeren jaren geleden nog afhankelijk waren van de zon, gebruiken veel bedrijven nu hulpmiddelen om de planten te ondersteunen. Daardoor krijg je meer asperges en schieten ze eerder uit de grond.

Einde oefening 
Door het overschot aan asperges wegen voor veel telers de kosten voor de arbeid niet meer op tegen de opbrengst. Voor Antoon is het einde oefening. Hij heeft 14 hectare grond en verkoopt zijn asperges aan de veiling voor de supermarkt. "Gemiddeld brengen de asperges 2,10 euro per kilo op. De kostprijs is 2,25 euro, dus ik moet er geld bijleggen om ze uit de grond te halen. Het brengt het niet meer op."

"Een alternatieve optie is nog om ze groen te oogsten. Maar ook dat is nog even afwachten, want ik denk dat de markt helemaal vol zit. Dan gaan ze nog dieper in de grond en dan is het afgelopen", vertelt Antoon.lees meer op bron:https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/2982099/Overvloed-aan-asperges-De-kosten-wegen-niet-meer-op-tegen-de-opbrengst

                                                         Antoon Willemssen oogst zijn asperges niet meer 

lees ook Prijs asperges laag; ‘witte goud’ blijft op land staan omdat kosten van de oogst niet worden terugverdiend

OVERLOON - De prijs die aspergetelers voor hun groente krijgen is dramatisch laag. Dat zegt Toon Hendriks uit Overloon die asperges keurt en ze voor de telers naar de veiling brengt. Volgens hem zijn er al telers die de asperges niet meer van het land halen. De kosten daarvan wegen niet op tegen de opbrengsten. Voor de beste kwaliteit krijgen ondernemers slechts 3,5 euro per kilo. Normaal gesproken vangen ze rond deze tijd zo’n 6 à 7 euro, zegt hij.

12-04-19, 08:08 

De consument merkt overigens maar weinig van de lage prijzen die de telers voor hun producten krijgen. Dat komt volgens veilingbedrijf ZON fruit & vegetables in Venlo omdat slechts een deel van de oogst naar de Nederlandse supermarkten gaat. Een groot deel is bestemd voor de export en gaat voor een lager tarief de grens over. ,,Ik durf te zeggen dat de supermarkten heel weinig verdienen op asperges”, zegt een woordvoerder van het veilingbedrijf. 

Massaal uit de grond

Er zijn ook andere redenen. Dat de prijs in supermarkt PLUS Verbeeten in Overloon bijvoorbeeld niet lager is geworden, ligt aan de prijsafspraken die eerder al met een lokale ondernemer zijn gemaakt. Jan Verbeeten spreekt van een ‘win-win situatie’. ,,De teler krijgt een goede prijs, wij een goed product.” lees meer op https://www.gelderlander.nl/boxmeer/prijs-asperges-laag-witte-goud-blijft-op-land-staan-omdat-kosten-van-de-oogst-niet-worden-terugverdiend~a4c3e75e/