overloon nieuws

Home » Nieuws » Zonnig weekend en eerste tropische temperaturen

Zonnig weekend en eerste tropische temperaturen

Gepubliceerd op 31 mei 2019 om 09:36

Eerste officiële tropische dag van het jaar een feit!

Vandaag zondag 2 juni 2019 is het de eerste officiële tropische dag van 2019, want in De Bilt werd om 15:50 uur een temperatuur van 30,0 graden gemeten. Voor een officiële tropische dag moet het in De Bilt 30 graden of meer worden. Op andere plaatsen is het zelfs nog wat warmer. In Volkel werd het maar liefst 32,2 graden. 

Gemiddeld genomen moeten we tot 4 juli wachten voordat de eerste officiële tropische dag zich aandient. De eerste 30 graden in De Bilt is dus vroeger dan normaal. Regelmatig wordt de 30 graden echter nog vroeger behaald. De vroegste officiële tropische dag ooit was op 9 mei in 1976, met 30,4 graden.

Vorig jaar zeer veel tropische dagen

In 2018 viel de eerste officiële tropische dag in De Bilt op 29 mei. Met 30,7 graden was het toen ook meteen de warmste 29 mei die ooit gemeten is. Op andere plaatsen was het die dag nog wat warmer. Zo werd in Lelystad een temperatuur van 31,9 graden genoteerd.

De laatste keer dat de temperatuur in De Bilt in 2018 op of boven de 30 graden uitkwam, was op 7 augustus. De zomer van 2018 was zeer warm en telde maar liefst 9 officiële tropische dagen. Normaalgesproken passeren we in De Bilt 4 keer per jaar de 30-gradengrens. Toch telde de zomer van vorig jaar geen recordaantal officiële tropische dagen. In 1976 kwam het op 14 dagen tot tropische warmte in De Bilt.lees meer op bron:https://nieuws.weeronline.nl/2-6-2019-eerste-officiele-tropische-dag-van-het-jaar-een-feit/

Zonnig weekend en eerste tropische temperaturen

Wolkenvelden maken plaats voor zonnige perioden. Het wordt 17-24 graden. Morgen is het zonnig met in het binnenland 25-27 graden. In de kustprovincies is het 21-24 graden. Zondag wordt het nog warmer met 26 tot 31 graden. Zondagavond en vooral in de nacht naar maandag is er kans op een onweersbui. Maandag is de hitte voorbij. Het wordt dan 18-24 graden met kans op een bui.

zaterdag is het zonnig met blauwe lucht en wat sluierbewolking. In het noorden en oosten komen ook stapelwolken voor, maar deze zullen in de middag verdwijnen. In het binnenland wordt het met 25-26 graden zomers warm en in het zuidoosten wordt het 27 graden. In de kustprovincies is het 21 tot 24 graden en op de Wadden is het met 18-20 graden iets minder warm. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind. Langs de westkust wordt de wind in de middag westelijk.

In de avond staat er weinig wind en blijft het nog een tijd warm. Rond acht uur is het 19-22 graden in de kustprovincies en 23-25 graden in het binnenland. Alleen aan de noordwestkust is het iets koeler. De nacht naar zondag verloopt zacht met minima van 13 tot 16 graden.

Zondag lijkt het wel hoogzomer. De temperatuur gaat in de ochtend met stappen omhoog en later in de ochtend is het op veel plaatsen al 25 graden. In het zuidoosten is het dan al 27 graden.

In de middag wordt het in het zuiden, midden en oosten 29-30 graden en is het op veel plaatsen tropisch warm. Op enkele plaatsen kan het zelfs 31 graden worden. In de kustprovincies is het zomers met maxima van 26 tot plaatselijk 29 graden. Door een matige zuidenwind wordt het ook aan het strand flink warm. Pas in de late middag en avond kan de wind aan de kust wat draaien en voor verkoeling zorgen.

Het weerbeeld bestaat uit veel zon en sluierwolken. Er wordt geen onweer verwacht, dus we hoeven de lucht niet nauwlettend in de gaten te houden.

In de avond verschijnen in westen en noordwesten wolkenvelden met later in de avond een kleine kans op een bui. Daarbij kan onweer voorkomen en de temperatuur daalt naar 20-23 graden. In het midden en oosten blijft het met 24 tot 27 graden op veel plaatsen nog een tijd flink warm. In de nacht naar maandag trekken over het hele land wolkenvelden en is er kans op een paar (onweers)buien.lees meer op bron:https://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland


«   »