overloon nieuws

Home » Nieuws » Overloon wil met defilé uitpakken bij 75 jaar vrijheid

Overloon wil met defilé uitpakken bij 75 jaar vrijheid

Gepubliceerd op 5 augustus 2019 om 15:55

OVERLOON - Het dorp Overloon wil groots uitpakken bij de viering van 75 jaar vrijheid in oktober van dit jaar.

door 05-08-19, Momenteel worden voorbereidingen getroffen voor een defilé door de straten van Overloon. In kleding zoals de mensen in de tijd van de Tweede Wereldoorlog droegen.Eén van de initiatiefnemers is Toon Hendriks. ,,We benaderen het hele dorp om mee te doen", zegt hij. ,,Bij Sante Fe, een vereniging waarvan de leden militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog bezitten, zijn al vrachtwagens en jeeps geregeld. Een peloton soldaten is er ook al. Inwoners van Overloon worden daarvoor in militaire kledij gestoken.” Wat die kleding betreft is er geen probleem, zegt Hendriks. ,,Onze familie zit al 27 jaar in verhuur ervan.”

Zwaar getroffen

De optocht die door de straten van Overloon trekt, moet een tijdsbeeld schetsen én de gemeenschapszin toen en nu in beeld brengen. ,,Overloon is zwaar getroffen tijdens de oorlog. Iedereen moest hier halsoverkop vertrekken. Het dorp is binnen vier dagen helemaal platgeschoten. We hadden niets meer. Alles werd meegenomen door de Duitsers. Overloon was een diepe put. We moesten elkaar helpen. Overloon heeft zich na de oorlog snel ontwikkeld. Met het defilé kunnen we laten zien dat de gemeenschapszin nog steeds groot is. Binding met elkaar is belangrijk voor een dorp.”

Hendriks schat dat tussen de 150 en 200 mensen aan de optocht deelnemen. Kijkers worden opgeroepen zich eveneens in oude kleding te steken om de uitstraling van 75 jaar terug te krijgen. ,,Dat willen we echt stimuleren. We roepen ook iedereen op om de vlag uit te hangen.”

Bevrijdingsvuur

Toerklub Overloon is ook bij de viering betrokken. ,,De fietsclub heeft aangeboden het bevrijdingsvuur op te halen bij het herdenkingsmuseum in het Franse Caen. Het is onze bedoeling ons vuur hier te laten ontsteken door de oudste inwoner van het dorp. Iemand die de oorlog bewust mee heeft gemaakt."lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/overloon-wil-met-defile-uitpakken-bij-75-jaar-vrijheid~a0436eeaa/

lees ook Deze kinderen staan symbool voor 75 jaar vrijheid 

De werkgroep 75 jaar vrijheid Overloon is volop bezig met de voorbereiding om de bevrijding op gepaste maar ook feestelijke wijze te herdenken.Op 14 oktober is het 75 jaar geleden dat Overloon bevrijd werd. Omdat deze datum op een maandag valt, zal de herdenking op zondag 13 oktober plaatsvinden.klik hier op om verder te lezen


«   »