overloon nieuws

Home » Nieuws » Tastbare memorabilia George Meece in Oorlogsmuseum

Tastbare memorabilia George Meece in Oorlogsmuseum

Gepubliceerd op 8 oktober 2019 om 20:52

OVERLOON | De medailles, krantenknipsels en andere aandenkens van de in de omgeving van Overloon gesneuvelde Amerikaanse militair George Meece zijn vrijdag in het bezit van het Oorlogsmuseum Overloon en het privémuseum van Niek Hendrix uit Ospel. Een dag na de overhandiging was het exact 75 jaar geleden dat Meece omkwam.

foto Vanaf links: Breck, Sheila, Janice en Bird bij de herinneringen aan George Meece. (tekst en foto: Jos Gröniger)

De bescheiden waren al decennia in het bezit van George Meeces nichten Sheila Witherington en Janice Witherington-Hopper. De beide zussen bezochten negen jaar geleden de streek waar hun oom in de Tweede Wereldoorlog als soldaat Eerste Klas van de Seventh Armored Division streed en overleed. Ditmaal keerden zij terug met hun kleinzoons Breck en Bird. De reis naar Nederland was er een met een missie. Na uitvoerige contacten met de amateur oorlogshistorici Hans van Toer en Werner van Osch. "We bewaarden de krantenknipsels, diploma's, medailles en de Stars and Stripes altijd in ons huis als herinnering aan George. We raken op leeftijd en willen dat de waardevolle spullen voor het nageslacht bewaard blijven", vertelde Sheila Witherington, terwijl directeur Eric van den Dungen (Oorlogsmuseum) en Niek Hendrix broederlijk overlegden over de verdeling. De onderscheiding Pearl Hearth en enkele publicaties over het overlijden van George Meece gingen mee naar Hendrix' privémuseum in Ospel.

De overige medailles en de Amerikaanse vlag bleven in Overloon. "We hebben hier in het museum een afdeling waar de slachtoffers uit Amerika, Engeland en Duitsland die in hun land vertrokken en nooit meer thuiskwamen een blijvende herinnering hebben", licht directeur Van den Dungen toe. "George Meece is de representant van Amerika.” Lees meer op bron:https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/Human%20Interest/157643/tastbare-memorabilia-george-meece-in-oorlogsmuseum-overloon


«   »