overloon nieuws

Home » Nieuws » nieuwe gemeente gaat Land van Cuijk heten

nieuwe gemeente gaat Land van Cuijk heten

Gepubliceerd op 18 oktober 2019 om 17:47

CUIJK/BOXMEER/SINT ANTHONIS, 18 okt 2019 – Na een spannende stemperiode, waarbij ruim 20.000 inwoners antwoord gaven op de centrale vraag ‘waar wil jij straks thuiskomen?’ , werd het stemresultaat vandaag bekendgemaakt. Met 63,22% van de stemmen is gekozen voor ‘gemeente Land van Cuijk’ als naam voor de nieuwe gemeente.

De onthulling vond plaats in het gemeentehuis van Boxmeer en was live te volgen via tv en radio. Burgemeester Sijbers, samen met wethouder Bellemakers bestuurlijk trekker van het naamgevingsproces, laat weten: “We zijn erg trots dat maar liefst 20.149 inwoners hun stem hebben uitgebracht op hun favoriete naam. Doordat zoveel inwoners meegedacht en gestemd hebben, is de nieuwe naam ook echt van ons allemaal. Nu de herindelingsgemeente een naam draagt, voelt het ook weer een stap dichterbij. We kijken terug op een succesvol naamgevingsproces en dat geeft goede energie!”

 

De naamgevingscommissie, bestaande uit drie inwoners per gemeente, selecteerde in een eerdere fase drie namen uit 1.037 naamsuggesties die inwoners ingediend hadden. De motivatie van de naamgevingscommissie om ‘Land van Cuijk’ bij de drie potentiële namen te betrekken luidde als volgt: Heel veel inzenders van de drie gemeenten, dus ook die uit Boxmeer en Sint Anthonis, gaven de voorkeur aan de naam Land van Cuijk. De motivatie was tamelijk eensluidend: de naam is historisch correct, voelt vertrouwd aan, is ingeburgerd, ligt goed in het gehoor, sluit aan bij de toeristische promotie en bij de naamgeving van heel wat bedrijven en instellingen en is ten slotte ook toekomstbestendig.”

 

Van de 20.149 stemmen ging 29,17% van de stemmen naar ‘Maasheggen’ en 7,61% naar ‘Maasbroek’. “Dat meer dan de helft van de stemmen naar de naam ‘Land van Cuijk’ is gegaan, geeft aan dat de naam veel draagvlak heeft, aldus wethouder Bellemakers. We gaan ons samen richten op de mooie toekomst die ons wacht in de gemeente Land van Cuijk.”

gespecificeerd overzicht van alle stemmen per dorp.


«   »