Gijs Meijer Veteraan

Gepubliceerd op 6 december 2019 om 15:11

Cuijk-Overloon De laatste in onze serie veteranen, in het kader van 75 jaar vrijheid, is Gijs Meijer. Gijs was vier jaar in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. In die tijd werd hij uitgezonden, in het kader van de Kosovo oorlog, naar Albanië, operatie Allied Harbour.  

Door Wanda Laarakkers in De Bok.

Hij wilde kok worden, in Overloon opgegroeide Gijs Meijer (43). Dat bleek niet zijn ding. Ook de HAS, de school die hij daarna koos, ging het niet worden. In zijn zoektocht wees zijn moeder hem op een advertentie van de Luchtmacht. Dat was wat hij wilde. In september 1997 ging Gijs aan de slag op vliegveld Volkel, bij OGRV, Object Grondverdediging.

Op een woensdag in 1999 hoorde Gijs dat hij op zaterdag zou vertrekken op uitzending naar Kosovo. “Na alle oefeningen mochten we eindelijk voor het echte werk gaan. Ik wist dat het kon gebeuren, het hoort bij het vak. Op het vliegveld besefte ik, nu is het menens.”

Vanaf Eindhoven vertrok het peloton naar Albanië. “Daar aangekomen bleek er behalve een grasveld en wat oude gebouwen niets te zijn, ook geen water of stroom. Twee flessen water hadden we per dag voor onze verzorging.” De mannen kregen de taak een tentenkamp te bouwen. Daarnaast vlogen zij dagelijks met een Chinookhelikopter, waarvan ze de beveiliging deden, naar vluchtelingenkampen om voedsel, medicijnen en artikelen als dekens uit te delen.

“Als onze helikopter daar landde, kwamen er direct kinderen naar ons toe.We kwamen iets goeds brengen. Met handen en voeten communiceerden we.Ik zal nooit vergeten hoe de oorlog er in de ogen van een kind uitziet. Verschrikkelijk. Ook de angst blijft een herinnering.Als we ’s avonds rondreden op patrouille schuilde er in elke straat gevaar.”

Het opbouwen van het kamp liep voorspoedig. De samenwerking en het contact onderling was precies zoals die zijn moest. Binnen een maand was alles op orde, we hadden echt iets moois gemaakt.” Toen gebeurde er iets waar Gijs niet op had gerekend. “We zouden drie maanden blijven, maar hoorden dat we moesten vertrekken voordat onze missie af was. We hadden nog zoveel te doen! Daar heb ik echt last van gehad. Lees meer op bron:https://onsthuus.nl/berichten/veteraan-gijs-meijer

kijk ook op Facebook van de Veteranen van de Gemeente Boxmeer www.facebook.com/Veteranen-Gemeente-Boxmeer