Wat moet je weten over storm op zondag?

Gepubliceerd op 7 februari 2020 om 13:31

Oproep
Heb jij foto's of aanvullende informatie over (de gevolgen van) storm Ciara?
Tip info@overloonnieuws.nl

App.via 0637739180

Voor het eerste deze winter is er een storm op komst. Nog niet vrijdag of zaterdag, maar zondag als een lagedrukgebied met de naam Ciara ten noorden van Schotland langs naar het zuiden van Noorwegen schiet.

In de loop van zondag brengt Ciara bij ons niet alleen regen, maar ook storm en zware windstoten die zelfs landinwaarts snelheden van dik boven 100 kilometer per uur kunnen bereiken. Dat zijn snelheden waarmee de wind flink wat schade kan aanrichten.

In dit verhaal zetten we de belangrijkste informatie rond de naderende storm even op een rij, zodat iedereen goed voorbereid het weekend in kan gaan. Wat moeten we allemaal weten van Ciara?

Wordt het zondag een zware storm?
Als we puur naar de gemiddelde windsterkte kijken, komen we aan zee overdag waarschijnlijk op een windkracht 9 uit. Dat is een storm, uit zuidelijke tot zuidwestelijke richting. In het Waddengebied zou het later in de middag af en toe tot een windkracht 10 kunnen komen, een zware storm. Opvallender en gevaarlijker zijn de windstoten, de uithalen van de wind die worden verwacht. Overdag kunnen deze windstoten in Noord-Holland, Friesland, delen van Groningen, het Waddengebied en op het noordelijke deel van het IJsselmeer al snelheden van ongeveer 120 kilometer per uur bereiken. In het binnenland worden dan windvlagen van 90 of 100 kilometer per uur verwacht.

Wanneer valt het hoogtepunt van de storm?
Het hoogtepunt van de storm valt aan het einde van de middag en in de avond, als vanuit het noordwesten het koufront van Ciara passeert. Dit koufront lijkt erg actief te zijn en als een gebied met intensieve regen te passeren. Sommige modelberekeningen komen op deze lijn ook met onweer. Op het moment dat de buien passeren, kan de wind enorm uithalen. Omdat het ook in de luchtlagen hoog boven Nederland op dat moment bijzonder hard waait, zijn zelfs boven land windvlagen met snelheden tot ver boven 100 kilometer per uur mogelijk. Vlagen van 110 kilometer per uur heb je in dat geval zomaar, terwijl het niet uitgesloten is dat heel lokaal ook windvlagen met snelheden tot 120 of in het meest extreme geval 130 kilometer per uur voorkomen.

Ciara in een notendop:
- Overlast tussen 15.00 uur en middernacht het grootst
- Windstoten tot 130 kilometer per uur en veel neerslag in korte tijd
- Het is een zware storm die eens in de twee of drie jaar voorkomt

Hoe ziet zondag eruit?

Zondagochtend: Nog geen sprake van extreem weer, al zal het met een sterke stormkracht niet aangenaam fietsen zijn. Tegen de middag trekt de wind verder aan. 

Zondag 15.00 uur: Windkracht 7 of 8 zorgt voor zware tot zeer zware windstoten van 90 tot 100 km/u in Oost-Nederland. Ook neemt de neerslag toe. ‘De schademeldingen beginnen binnen te komen', verwacht weerman Michiel Severin.

Zondag 18.00 uur: Een regenfront trekt over het land, waardoor het in korte tijd flink kan gaan plenzen. De wind wordt nog heviger, met windstoten tot 120 kilometer per uur. Weerman Severin verwacht landinwaarts zelfs windstoten van 130 kilometer per uur. De combinatie van harde wind en veel regen zal voor flinke overlast gaan zorgen, verwacht Severin. „Ook het verkeer ondervindt ernstige hinder.”

Zondag 21.00 uur: De neerslag neemt verder toe.Het koufront trekt rond middernacht van het noordwesten naar Limburg, waardoor het flink blijft regenen. Vanaf een uur of twee zondagnacht neemt de wind in kracht af en gaat het minder hard waaien.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/home/storm-op-komst-in-oost-nederland-dit-kun-je-zondag-verwachten~ac7a64c7/

Storm of wateroverlast: wie bel je dan?

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112, meldt de brandweer. Denk aan instortingsgevaar, losgeraakte dakpannen of gevelplaten of een boom die dreigt over de openbare weg te vallen. Is er geen sprake van acuut gevaar en gaat het om schade aan de openbare ruimte, zoals een omgevallen boom in de berm, bel dan de gemeente. Is er een boom omgevallen in je tuin, dan onderneem je zelf actie. Bron:https://www.weer.nl

Code geel https://www.knmi.nl/home

Voor niet spoedeisende hulp bel je met 0900–8844, dan krijg je de politie aan de lijn. Maar bij twijfel: bel altijd 112!

Contact Brandweer Brabant-Noord 088 - 020 82 08

Contact gemeente Boxmeer

Storingsnummer:

06-53735353

Buiten kantooruren en in het weekend kunt u voor urgente zaken (b.v. rioolstoring) of een gevaarlijke situatie in uw omgeving (b.v.afgebroken takken, verzakkingen in wegen) het storingsnummer bellen.

Oproep
Heb jij foto's of aanvullende informatie over (de gevolgen van) storm Ciara?
Tip info@overloonnieuws.nl

App.via 0637739180

Zondag gaat het flink stormen, ook in onze regio kan het flink tekeer gaan, hieronder het bekende overzicht wie je wanneer moet bellen! wat je zelf kunt doen, wanneer je de gemeente belt en voor welke gevallen je 112 belt.

Afbeeldingsresultaat voor Wat te doen bij stormschade?