overloon nieuws

Home » Nieuws » Familie Volleberg is eigenlijk het hele jaar in de ban van carnaval

Familie Volleberg is eigenlijk het hele jaar in de ban van carnaval

Gepubliceerd op 20 februari 2020 om 18:41

In een tijd waarin zekerheden schaarser worden, is er één belangrijke vastigheid: het gezin. Een mini-maatschappij in een woelige wereld. Elke week zetten wij er een in de schijnwerpers. Hoe leven ze, wat zijn hun regels en hebben ze bijzondere gewoonten? Vandaag de carnavalsgekke familie Volleberg uit Overloon.

Het is een feestelijke bedoening bij de familie Volleberg in Overloon thuis, want dochter Sjors is jarig. Laura (30), Frank (37) en Sjors (3) hebben zich in feestelijke kleding gehesen.

„Dit is geen verjaardagstenue hoor”, zegt Frank lachend. „Dit zijn carnavalskleren.” Frank en Laura zijn grote carnavalsfanaten en zijn lid van de Raad van Elf in hun dorp. „Ons leven staat al sinds november in het teken van carnaval”, vertelt Laura. Ook kleine Sjors doet mee aan de feestvreugde. Frank: „Ze vindt het prachtig als ze een mooie jurk aan mag. En het dansen valt ook goed in de smaak.”

Frank en Laura leren elkaar geheel toepasselijk in 2011 kennen op 11 november. „De 11e van de 11e is altijd de start van carnaval”, legt Laura uit. „We waren allebei uit in Maastricht. Hij verkleed als banaan en ik als rockster. En toen zijn we aan de praat geraakt. Ik kan me herinneren dat het gesprek ging over of we wel of niet de velletjes van een banaan opaten.”

"Je leert mensen op een heel andere wijze kennen"

„Het was al wat later op de avond en we hadden wat op, kun je je voorstellen”, zegt Frank hard lachend. Laura: „En sindsdien zijn we dus samen.” Na twee jaar samen in Utrecht gewoond te hebben, besluit het koppel in Overloon te gaan wonen. Het dorp waar Laura geboren en getogen is.

„Sommige stellen gaan drie maanden op reis samen, maar voor ons was Utrecht al echt een avontuur. We komen allebei uit kleine dorpjes, dus de grote stad was wel wat anders. We hebben een heel leuke tijd in Utrecht gehad, maar we wisten wel dat als we gingen settelen, we terug wilden naar het zuiden. Juist omdat we daar allebei zo’n fijne jeugd hebben gehad.”

„Overloon heeft zo’n 3500 inwoners”, vertelt Laura. „Het is echt ons kent ons hier. Het grappige is dat ik als tiener niet kon wachten om de wijde wereld in te trekken. En toch ben ik hier weer teruggekomen. Wel wil ik Sjors graag stimuleren om later op kamers te gaan en andere plekken te ontdekken. Daar leer je heel veel van.”

Frank: „Ik was ook niet anders gewend dan een dorp. Maar ik was wel de nieuweling in Overloon.” Laura: „In het jaar dat Frank hier kwam wonen, was mijn vader Prins Carnaval geworden. Het is een hele eer als het dorp jou daartoe benoemt. Omdat het carnaval een vrij ouderwetse traditie is, mag de prins alleen mannen tot zijn gevolg benoemen. Mijn vader heeft twee dochters en besloot daarom zijn schoonzonen erbij te betrekken. En zo kwam Frank in de Raad van Elf.”

Frank: „Ja, ik werd gelijk in het diepe gegooid. Maar dat heeft me wel geholpen met integreren. Ik leerde iedereen kennen. En het voelde als thuiskomen voor mij, ik ben ook opgegroeid met carnaval.”

"Hij was verkleed als banaan en ik als een rockster"

Als het over carnaval gaat, raken Laura en Frank niet uitgepraat. „Wat er zo leuk aan is? Dat is lastig uit te leggen”, zegt Laura. „Dat moet je echt ervaren. Het is een gevoel dat je erbij hebt. Je leeft er maanden naartoe met zijn allen en als het zo ver is, wil je er samen de vijf leukste dagen van het jaar van maken. Je kunt jezelf even laten gaan, lekker gek doen. En je leert mensen op een heel andere wijze kennen.”

„Iemand waar je normaal alleen formeel hallo tegen zegt, kan tijdens het carnaval je grootste vriend zijn”, vult Frank aan. „En die vriendschappen blijven dan vaak ook bestaan.” „Sjors vindt het carnaval ook al prachtig”, zegt Laura trots. „Ze is niet bepaald verlegen dus zingen en dansen doet ze maar al te graag. Ze klimt zo een podium op. Tijdens de avondfeesten kan ze er niet bijblijven natuurlijk, dus dan past mijn moeder op. Frank en ik houden van een feestje. We zijn graag degene die ’s avonds het licht uitdoen, maar met een dochter kan dat niet zo vaak meer. Daarom genieten we er extra van als het wel kan.’

„Als je in een dorp woont, moet je het zelf gezellig maken”, vindt Laura. „Anders is er dus niks te doen.” Frank: „Laura is overal bij betrokken. Bij de rugbyvereniging, de scouting, het carnaval en ze organiseert nog een dorpsquiz en dat soort dingen.”

Laura: „Maar Frank ook hoor. Toen hij hier kwam wonen, heeft hij rugby geïntroduceerd in de regio. Ik had de sport nog nooit gedaan en nu ben ik fan. Ik geef les aan de jeugd en Frank aan de senioren. En we spelen zelf ook.”

Naast alle leuke hobby’s en activiteiten, werkt het stel veel. „We werken allebei fulltime”, vertelt Laura. „En hebben een vrij serieuze baan. Misschien dat we daarom ook zo genieten van carnaval. Dan hoeven we even niet zo serieus te zijn.”

„Sjors gaat drie keer per week naar de opvang en onze ouders helpen veel”, vertelt Frank. „Elke woensdagavond hebben we een oppas omdat we dan allebei rugbytraining geven en hebben.” „Best hectisch dus soms”, zegt Laura lachend. „Maar ik zou het niet anders willen.”

„Ik ben drie jaar!”, roept Sjors, die blij de kamer in komt rennen. „Ja lieverd, leuk is dat hè, jarig zijn. Ze wil haar verkleedkleren voorlopig niet meer uitdoen denk ik. Zolang het een rok is die zwiert en dan het liefst nog roze, is zij helemaal gelukkig.’ Frank: „Ja het is echt een prinses. Dat wordt nog wat later met het carnaval denk ik.”

Het gezin

Frank Volleberg (37): Accountmanager bij Bosch Rextroth

Laura Volleberg (30): Gebiedsmanager Sociaal Domein bij Gemeente Laarbeek

Sjors (3)

Rolverdeling lees het heel verhaal verder van Familie Volleberg op bron https://www.telegraaf.nl/lifestyle/1703419925/familie-volleberg-is-eigenlijk-het-hele-jaar-in-de-ban-van-carnaval


«   »