overloon nieuws

Home » Nieuws » Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport

Veelgestelde vragen over het coronavirus en sport

Gepubliceerd op 29 april 2020 om 16:42

Op deze pagina leest u meer informatie over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus en de mogelijkheid om te sporten of deel te nemen aan een sportevenement.

Gaan trainingen en sportwedstrijden door?

Vanaf 29 april mogen jongeren tot en met 18 jaar weer samen trainen in de buitenlucht. Daarbij moeten de hygiëne maatregelen van het RIVM worden gevolgd.  Alleen trainingen zijn toegestaan, wedstrijden/competities en toernooien blijven verboden.

Jongeren in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar geldt dat zij zich moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden. Voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet. 

Voor volwassenen blijft gelden dat er geen georganiseerde sporttrainingen mogen plaatsvinden en er geen wedstrijden mogen worden gespeeld.  Wandelen, fietsen of hardlopen in de buitenruimte blijft toegestaan. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Sport zoveel mogelijk alleen.

Kan ik op sportaccommodaties terecht om te sporten?

Jongeren t/m 18 jaar mogen vanaf 29 april weer onder begeleiding trainen bij een buitensportaccommodatie. Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensport accommodaties blijven dicht.

Jongeren in de leeftijd 13 t/m 18 jaar moeten tijdens het sporten 1,5 meter afstand houden. Voor de jeugd t/m 12 jaar geldt dat niet.

Sporten door volwassenen bij sportaccommodaties is niet toegestaan. Zelf sporten in de openbare ruimte mag wel. Hierbij moet altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Sport zoveel mogelijk alleen.

Gaat mijn bootcamp-, kickboks- of yogacursus onder leiding van een instructeur in het park door?

Alleen trainingen voor de jeugd t/m 18 jaar mogen vanaf 29 april weer plaatsvinden.

Trainingen voor volwassenen zijn nog niet toegestaan.

Mag ik 1-op-1 trainingen doen in het park?

Ook hier is het advies: blijf zoveel mogelijk thuis en sport zoveel mogelijk alleen. Als je toch heel graag samen wilt sporten, kan dat maximaal met z'n tweeën en alleen met 1,5 meter afstand van elkaar. Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt. Georganiseerde sportactiviteiten, zoals bootcamp of personal training is voor volwassenen niet toegestaan tot en met 19 mei. Ook zijn alle sportlocaties gesloten voor volwassenen.

Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?

Hiervoor gelden dezelfde gezondheidsadviezen als voor al het andere sociale contact: houd minimaal 1,5 meter afstand en blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts. Laat de groep bovendien uit niet meer dan twee personen bestaan. Tot slot Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). En als je valt in een risicogroep zoals ouderen geldt: mijd zoveel mogelijk sociaal contact, samen sporten gaat dus even niet.

Bij sporten zoals golf, tennis of fitness is 1,5 meter afstand houden mogelijk. Waarom mag dit niet?

Helaas is de situatie rondom het virus nog erg broos. We moeten stap voor stap kijken of de maatregelen versoepeld kunnen worden. Alleen dan kunnen we goed in de gaten houden wat de effecten op het virus zijn. Het openen van sportlocaties lokt verplaatsingen van volwassenen uit. En zelfs als er 1,5 meter afstand gehouden kan worden, zorgen deze verplaatsingen voor meer contacten tussen volwassenen. Om het virus maximaal te controleren, moeten we verplaatsingen en contacten zoveel mogelijk voorkomen. Daarom zijn georganiseerde sportactiviteiten onder volwassenen nog niet toegestaan, ook niet als er 1,5 meter afstand gehouden wordt. 

Waarom mag de jeugd wel sporten op sportlocaties? 

Experts geven aan dat de jeugd weinig risico geeft op verspreiding van het virus, vandaar dat alleen jeugd tot en met 18 jaar mag sporten op sportlocaties. 

Mogen mijn kinderen samen spelen/sporten op het trapveldje of pleintje in de buurt?

Kinderen t/m 12 jaar mogen op de veldjes en pleintjes zelf vrij spelen en sporten. Hierbij hoeven zij geen 1,5 meter afstand te houden.

Mogen jongeren nu weer samen gaan sporten op het Cruyff court?

Jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar mogen vanaf 29 april, wanneer er sprake is van een georganiseerde sportactiviteit onder leiding van een door de gemeente aangewezen trainer, samenkomen om te sporten.

Buiten de activiteit om blijft gelden dat jongeren alleen mogen samenkomen in groepen van maximaal 2 personen. Voor de jeugd in de leeftijd 13 t/m 18 jaar geldt dat zij tijdens het sporten 1,5 meter afstand moeten houden.

Is het de bedoeling dat sportaccommodaties hun terrein openstellen voor kinderen die geen lid zijn van de club? 

Ja, het uitgangspunt is dat kinderen en jongeren zoveel mogelijk de kans krijgen om mee te doen, of zij nu lid zijn van een vereniging of niet. Het is aan de vereniging om hiermee aan de slag te gaan. Via de kanalen van NOC*NSF en de sportbonden wordt gecommuniceerd hoe het sporten op een veilige manier kan.

Kunnen sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainers zich laten testen?

Nee, voor sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainers zijn (nog) geen coronatesten beschikbaar. Op dit moment zijn testen alleen beschikbaar voor een beperkt aantal beroepen. Sportbegeleiders, buurtsportcoaches en trainers moeten, de gezondheidsadviezen van het RIVM volgen, anderhalve meter afstand houden bij het begeleiden en bij klachten thuisblijven.

Mijn competitie zou dit voorjaar beginnen, gaat die nu wel starten?

Voorlopig mogen er geen sportwedstrijden of toernooien georganiseerd worden. Neem contact op met uw bond wat dit betekent voor uw competitie.

Kan ik contributie of lesgeld terugvragen van mijn vereniging of fitnessclub of andere sportaanbieder?

Dat is afhankelijk van de afspraken die u met uw sportaanbieder gemaakt hebt. Het is wel zo dat uw sportaanbieder doorlopende kosten heeft en uw bijdrage nodig heeft om deze kosten te dekken, zodat uw sportclub de deuren weer voor u kan openen wanneer deze uitzonderlijke situatie voorbij is. Kunt u het geld niet missen, vraag dan of het mogelijk is om de huidige betaling om te zetten in een tegoed. Daarmee neemt u een aandeel in de toekomst van de sport.

Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?

Dat is nog onbekend. Samen sporten op de club is pas weer toegestaan als dit veilig kan voor de sporters zelf, hun begeleiders maar ook voor de kwetsbare mensen in Nederland. 

Wordt het virus doorgegeven als je van dezelfde sportmiddelen (rek, bank, etc.) gebruikmaakt?

De kans dat u besmet raakt door het aanraken van een product of oppervlak is heel klein, maar niet helemaal uitgesloten. Wel neemt het aantal virusdeeltjes heel snel (exponentieel) af buiten het lichaam. In het algemeen raden we aan om regelmatig uw handen te wassen en sportmaterialen te desinfecteren na gebruik. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel.  

Een virus heeft een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang het virus op sportmiddelen overleeft, is afhankelijk van het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Zo overleeft het virus in het algemeen beter op harde/gladde materialen zoals plastic, metaal en glas, en minder goed op poreuze oppervlakken zoals papier en karton

Kan ik nog bridge spelen, schaken of andere denksporten doen?

Het advies is om dit niet te doen. Veel van deze denksporten vereisen dat deelnemers aan dezelfde tafel zitten en dat is in veel gevallen binnen 1,5 meter. Daarnaast worden de materialen (speelkaarten, stukken) vaak doorgegeven waardoor het risico op besmetting vergroot wordt.     

Denksporten lenen zich echter wel goed voor digitale varianten. Via internet zijn vele mogelijkheden, zo raadt de Bridgebond Stepbridge aan. Ook voor andere denksporten zijn diverse applicaties beschikbaar. Zo verwijst de schaakbond voor jeugd naar de online jeugdschaakclub Schaakmatties.

Geldt social distancing ook voor sport- en beweegactiviteiten met dieren? Kan ik de hond nog uitlaten en paardrijden?

U kunt uw hond uitlaten of met uw paard buiten rijden, als u de hygiënemaatregelen toepast: 

  • Was uw handen vaak met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Schud geen handen
  • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar

Ik wil gaan zwemmen, surfen of varen met mijn bootje. Op welke manier kan dat veilig?

Net als voor andere sporten in de buitenlucht geldt hier: houd minimaal 1,5 meter afstand en laat de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan. Ga alleen naar buiten als dat nodig is en ga zo veel mogelijk alleen op pad. Zoek geen risico’s op waardoor u bent aangewezen op een reddingsactie of op medische hulp. Alleen dan is recreatievaart en sporten in het water verantwoord.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?

Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Hoe zit het met sportevenementen en activiteiten na 19 mei, gaan die wel door?

Wedstrijden, competities en toernooien kunnen voorlopig nog niet plaatsvinden. Pas als het virus verder onder controle is gebracht, wordt het weer mogelijk om sportevenementen en activiteiten te organiseren. Voor evenementen met vergunnings- en meldplicht geldt dat die in ieder geval tot 1 september niet kunnen plaatsvinden.

Ik heb een kaartje voor een sportwedstrijd. Kan ik mijn geld terugkrijgen als die niet door kan gaan?

Toeschouwers van een eenmalig sportevenement hebben wettelijk het recht om hun geld terug te vragen. In deze uitzonderlijke omstandigheden kunnen organisatoren u een voucher aanbieden waarmee u later een gelijkwaardig evenement kunt bezoeken. Daarmee wordt voorkomen dat organisatoren nu in grote financiële problemen komen. De sportsector sluit zich met deze regeling aan bij de culturele sector.
Meer informatie vindt u op de websites Bewaar Je Ticket en Save your ticket (Engels)

Als er meer duidelijkheid is over de voortgang van de betaald voetbalcompetities, komen er voor wedstrijden toegangskaarten. De betaald voetbalclubs informeren u daar over.

Ik heb mij ingeschreven om aan een sportevenement deel te nemen. Kan ik mijn geld terugkrijgen als dat niet door kan gaan?

Voor deelnemers aan sportevenementen gelden andere voorwaarden dan voor toeschouwers bij de sportwedstrijd. U kunt voor de voorwaarden die van toepassing zijn het beste contact opnemen met de organisator van het betreffende evenement.

Meer informatie vindt u op de websites https://www.rijksoverheid.nl/


«   »