overloon nieuws

Home » Nieuws » Iedereen met coronaklachten kan bellen voor een test

Iedereen met coronaklachten kan bellen voor een test

Gepubliceerd op 1 juni 2020 om 08:25

Alle Nederlanders met Covid-19-achtige klachten kunnen zich vanaf maandag 1 juni op zeer korte termijn laten testen bij een GGD in de buurt. Via een nieuw gratis landelijk telefoonnummer kan een afspraak voor de volgende dag worden gemaakt.Zo controleren we de verspreiding van het virus en beschermen we elkaar.

De test kan aantonen of u het coronavirus op het moment van afnemen heeft. Daarom heeft het alleen zin om te testen bij klachten.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 
Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een test. 
Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand. 
Blijf verder thuis en ga alleen naar buiten voor de test.

 

Let op: Behoort u tot een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel bij een levensbedreigende situatie altijd 112.

Alleen getest bij klachten

Het telefoonnummer is bedoeld voor iedereen die milde klachten heeft passend bij het coronavirus. Alleen met deze klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen. Voor het maken van de afspraken worden kort een aantal vragen gesteld over de aard van de klachten. Bij het maken van de afspraak wordt een BSN-nummer gevraagd ter identificatie. De beller krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt afgenomen. Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag.

Uitslag testen

Zowel bij negatieve als positieve uitslag wordt er binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting met corona belt de regionale GGD en start het bron- en contactonderzoek. Vanaf het moment dat iemand klachten krijgt, blijft die persoon thuis en is daarmee in isolatie. Personen bij wie de besmetting wordt vastgesteld blijven vervolgens in isolatie en hun huisgenoten krijgen het dringende verzoek om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Mogelijk langere wachttijd bij opstart

De verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen. Het testen en uitvoeren van bron- en contactonderzoek is een vast onderdeel van het werk van de GGD. Maar het uitvoeren op deze schaal is een enorme klus. Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden. Maar GGD’en zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt.

Meer informatie

Op www.rijksoverheid.nl/coronatest is alle informatie terug te vinden over het testen en het eventuele bron- en contactonderzoek wat daarop volgt. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 1351 beschikbaar. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus

of op de website van De vereniging voor publieke gezondheid en veiligheid in Nederland https://ggdghor.nl/

Bellen voor een afspraak, niet voor informatie

Iedereen met milde klachten die passen bij het coronavirus, kan een afspraak maken voor een test. Wilt u geen testafspraak maken, maar wilt u andere vragen stellen over het coronavirus of over testen? Dan kunt u bellen met het publieksinformatienummer 0800 1351. Veel informatie is ook te vinden op rijksoverheid.nl/coronavirus

Als iemand geen gezondheidsklachten heeft kan geen afspraak gemaakt worden. GGD’en testen ook niet of iemand het coronavirus heeft gehad. Heeft iemand zware klachten, of twijfel hierover, neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.

Een afspraak maken kan door het landelijke afsprakennummer 0800-1202 te bellen. Dit kan 7 dagen per week tussen 8.00 en 20.00 uur. Hier vindt u hoe dat in zijn werk gaat.
Meer informatie over hoe het testen gaat, vindt u op rijksoverheid.nl/

Wie betaalt voor een COVID-19 test bij de GGD?

Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven aan de arts) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.

Meer informatie

Meer weten over de test of wat er gebeurt als u corona heeft? Lees de veelgestelde vragen over testen.

Bekijk meer informatie over de risicogroepen (RIVM)

Bekijk alle informatie over het coronavirus.

GGD Hart voor Brabant

Pettelaarpark 10 5216 PD 's-Hertogenbosch

0900-4636443

info@ggdhvb.nl

Ga naar website

Bekijk op kaart


«   »