De Tandarts in Overloon groeit door!

Gepubliceerd op 3 oktober 2020 om 09:56

Overloon-Sinds de opening 2 jaar geleden, is onze praktijk flink gegroeid en mogen we steeds meer patiënten ontvangen en behandelen in onze mooie praktijk. We hadden ons team in de tussentijd al uitgebreid tot een tandarts, een balieassistente en 2 preventieassistenten. Daar is sinds kort een mondhygiëniste bijgekomen!

Haar naam is Manal Rubio en ze is in 2019 afgestudeerd als mondhygiënist. Gedurende de opleiding is haar liefde voor het vak ontzettend gegroeid. Haar passie uit zich in het behalen van positieve resultaten met betrekking tot de mondhygiëne en de algemene gezondheid bij haar patiënten. Het verbeteren van de mondsituatie, die lijdt tot een gezonde lach is één van haar belangrijkste doelen!  Met haar stralende lach en warme persoonlijkheid is ze een zeer welkome aanvulling op het team. Ook patiënten uit andere praktijken (zonder mondhygiënist) kunnen hier met haar een afspraak maken voor mondhygiëne behandelingen.

Manal: Ik als mondhygiënist heb verschillende werkzaamheden binnen de mondzorg, zoals het behandelen van het tandvlees, het uitvoeren van controles, het maken van röntgenfoto's, maar centraal staat het uitvoeren van preventieve mondzorg zoals bijvoorbeeld een gebitsreiniging en het geven van heldere adviezen en instructies. Ik vind het als professional belangrijk om eerst een goed beeld te schetsen van de situatie zodat ik een passend advies kan geven aan mijn patiënten. Middels een behandelplan en daarbij de nodige behandelingen, kan er samen gewerkt worden aan een gezondere mondsituatie. Met behulp van deze aanpak gaan wij (zowel de tandarts, de mondhygiënist en preventieassistent) als team, met de patiënt voor het behoud van een gezonde mond. 

Ik hoop u te mogen ontmoeten in mijn behandelstoel en samen met u te kijken naar de meest passende behandeling! Voor meer informatie of interesse kunt u zich aanmelden bij: De Tandarts in Overloon.

Hopelijk tot ziens!

T: 0478-450505

E: praktijk@detandartsinoverloon.nl

Voor meer informatie:https://detandartsinoverloon.nl/

 

MONDGEZONDHEID IS EEN 'PUZZELSTUKJE' IN ALGEHELE GEZONDHEID TIJDENS COVID-19

Vraag: Hoe is de longgezondheid gerelateerd aan de mondgezondheid?

Antwoord: Het is al lang bekend dat een slechte mondgezondheid een risicofactor is bij het ontstaan ​​en/of verloop van luchtweginfecties. Tandplak kan ziektekiemen bevatten die in het speeksel kunnen vrijkomen en vervolgens in de longen terecht kunnen komen via de b.v. de ademhaling. 

Deze ziekteverwekkers kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen o.a. via bloedend tandvlees bij patiënten met een slechte mondgezondheid en kunnen zich verspreiden naar de longen, wat een lokale infectie kan veroorzaken. 

Bij beademde patiënten kunnen deze ziektekiemen zich vanuit de mond ook hechten aan de tracheacanule (de beademingsbuis) en zo in de luchtwegen komen.

Een tracheacanule is een tube of beademingsbuisje voor gebruik bij de anesthesie tijdens operaties, op de intensive care en op de spoedeisende hulp. De tube wordt geplaatst in de luchtpijp om de luchtweg om te zorgen dat zuurstof de longen kan bereiken.

Vraag: Waarom is het belangrijk om de mondgezondheid te behouden tijdens de COVID-19-pandemie?

Antwoord: We weten dat COVID-19 de gezondheid van jonge en gezonde mensen anders beïnvloedt dan oudere volwassenen en mensen met onderliggende medische aandoening. Mondgezondheid heeft een diepgaande invloed op de algehele gezondheid. De mond is de opening naar het lichaam en ziekteverwekkers vinden hun weg via de mond en COVID-19 is daarop geen uitzondering.

Vraag: Welke tekenen/symptomen die wijzen op een slechte mondgezondheid, moeten artsen in de eerstelijnszorg hun patiënten vertellen om op te letten?

Antwoord: Bloedend of gezwollen tandvlees; gezond tandvlees mag niet bloeden tijdens poetsen en flossen. Pijn; tand-, tandvlees- of kaakpijn kan een teken zijn dat er iets mis is.

Halitose; aanhoudende slechte adem die niet te verklaren is aan iets voor de hand liggend, zoals een voedselbron, moet worden onderzocht. 

Gevoeligheid; overmatige gevoeligheid voor koud of zoet kan te wijten zijn aan botverlies en blootliggende wortels of cariës (gaatjes). 

Tandmobiliteit; in vergevorderde stadia van parodontitis kunnen tanden losraken en uiteindelijk uitvallen.

Vraag: Hoe verhoudt een goede mondhygiëne zich tot andere preventieve stappen ter voorkoming van besmetting met COVID-19?

Antwoord: Mondgezondheid is een essentieel onderdeel van de puzzel als het gaat om gezond blijven zoals je hierboven hebt gelezen. 

Omdat we allemaal 1,5 meter afstand houden, maskers dragen op drukke plekken zoals in het openbaar vervoer en routinematig onze handen wassen, moeten we ook extra aandacht besteden aan de gezondheid van onze mond.

Vraag: Waarom is mondgezondheid bijzonder belangrijk bij bewoners van verpleeghuizen tijdens de COVID-19-pandemie?  

Antwoord: Het dodental van de pandemie bij verpleeghuizen, de kwetsbare ouderen in Nederland is veel hoger dan in andere woonvormen en leeftijdsfases. Het is bekend dat mondzorg in verpleeghuizen vaak lastig is om verschillende redenen. En we zien dat parodontitis toeneemt bij de oudere bevolking. Tandplak kan ademhalingsziektekiemen bevatten die via de luchtwegen of bloed in het lichaam of longen terecht kan komen. Het risico op infectie wordt vergroot door de aanwezigheid van een kunstgebit of deelprothese waaronder én tussen plaque kan ophopen.

 

Dit artikel is overgenomen van Tandarts.nl

 

Ons team staat voor u klaar als u ondersteuning nodig hebt bij het op orde krijgen van uw mondgezondheid!

Tandartspraktijk Vierlingsbeek.

T. 0478-450505 / 0478-631374

E. praktijk@detandartsinoverloon.nl

W.https://detandartsinoverloon.nl/