overloon nieuws

Appie uit Overloon hing al honderden vogelhuisjes op in de natuur: ‘Ik kan er zo'n 15 per uur maken’

Gepubliceerd op 28 oktober 2020 om 19:00

OVERLOON - Wie door de bossen rond Overloon wandelt, heeft ze ongetwijfeld gezien, de vogelhuisjes van Appie Bloemen (64). Hij hing er zo’n 300 in het bos rond het voetbalveld en het Oorlogsmuseum en er hangen er 60 bij het ZooParc. De vogelwijken van Bloemen zijn geliefd bij de bewoners.

Ook in het Duivenbos bij de gelijknamige motorcrossbaan hangen er zo'n 40. De bulderende motoren deren de spreeuwen en mezen niet, die kiezen gewoon ieder voorjaar een nestkastje van de Overloner om hun eieren in te leggen.De vogels zijn aan het lawaai gewend. Als ze aan het voeren zijn, zijn ze ook niet zo bang, de drang om hun jonkies eten te geven, is groter.Het is alweer ruim 20 jaar geleden dat de vogelhuisjesman uit Overloon met het fabriceren en ophangen van de nestkastjes begon. ,,Bij de scouting. Daar ben ik jeugdleider geweest.” 

Mysterie

Altijd als hij wandelt of rondfietst, spot hij plaatsen waar hij de huisjes kan hangen. ,,Dan denk ik, hier kan er nog een hangen en hier een.” Zo plaatste hij er 10 tegen een aantal bomen aan de Stevensbeekseweg.Een paar weken later waren ze weg. Meestal zie ik ze dan 10 meter verderop liggen. Nu niet.” Het mysterie werd opgelost toen hij een brief van de gemeente op de mat kreeg. Het was niet de bedoeling om op die plek vogelhuisjes te hangen.Vanaf 2011 houdt Boemen de bezetting van de huisjes minutieus bij. Ieder nestkastje heeft een nummer. De cijfers staan voor wat hij wel, of juist niet, aantreft. ,,Een 1 betekent dat er een nestje in zit. Staat er een 2, dan hebben vogels er alleen overnacht.Hoe weet hij dat? ,,Dan liggen er alleen wat poepjes in.” Heeft hij bij een vogelhuisje een 3 ingevuld dan was er niets. Althans, geen vogelnest, want hij vindt van alles. Een muizennest, wespennest, cocons of achtergelaten eitjes. ,,Dan is er misschien iets gebeurd met de ouders.

Gewoon idioot’

Veel weet hij niet van vogels, vindt hij. Wel zoekt hij regelmatig iets op in vogelboeken. ,,Duiven hebben drie tot vijf nesten, vaak meer dan 10 jongen, dat is gewoon idioot.De spreeuwen komen als eerste, in april.Mijn vrouw en ik gaan dan al vroeg kijken. Een uur of 06.00, 07.00. We zetten twee stoeltjes op het veld naast de motorcrossbaan. Je ziet dan zoveel activiteit. De vogels vliegen van links naar rechts.” Hij hing de nestkastjes allemaal aan de oostkant van de bomen. ,,Zo komt de mooie ochtendzon erop en kunnen ze lekker opwarmen. ‘s Middags is er dan voldoende schaduw.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/appie-uit-overloon-hing-al-honderden-vogelhuisjes-op-in-de-natuur-ik-kan-er-zo-n-15-per-uur-maken~a97ec952/


«   »