overloon nieuws

Home » Nieuws » Vleermuis vertraagt nieuwbouw school Overloon: ‘In het ergste geval duurt het anderhalf jaar langer’

Vleermuis vertraagt nieuwbouw school Overloon: ‘In het ergste geval duurt het anderhalf jaar langer’

Gepubliceerd op 2 november 2020 om 18:09

OVERLOON - De grootoorvleermuis woont in het te slopen gebouw van de Josefschool in Overloon. Er wordt nu gezocht naar een oplossing om het diertje er weg te krijgen.

door Herman Wissink 02-11-20,Het gaat dus nog even duren voordat de leerlingen van de Josefschool in Overloon hun intrek kunnen nemen in het nog te bouwen kind centrum. Ze zullen nog een tijdje les krijgen in het halverwege de jaren veertig van de vorige eeuw neergezette gebouw aan de Theobaldusweg in het centrum van Overloon.

Nieuwe school

Bij een flora- en faunaonderzoek is vast komen te staan dat de grootoorvleermuis in het gebouw huist. En zo lang dat het geval is, mag er niet gesloopt worden. En als er niet gesloopt is, kan er ook niet gebouwd worden. De nieuwe school moet immers op de plek van het oude pand verrijzen met daarbij ook dagopvang, een peuterklas en buitenschoolse opvang.

Henny Cremers, directielid van stichting katholiek onderwijs Vierlingsbeek (SKOV) bevestigt de vertraging. ,,Gelukkig hebben we het onderzoek laten doen voordat met de sloop werd begonnen", zegt Cremers. ,,Nu kunnen de kinderen gewoon in het oude gebouw blijven zitten.”

Noodgebouw

Als de vleermuizenkolonie pas ontdekt was met de sloop, en de klassen al waren ondergebracht in een noodgebouw, hadden ze daar langer dan noodzakelijk moeten blijven.De grootoorvleermuis is een diertje van 4 tot 5 centimeter groot en heeft een spanwijdte van 240 tot 285 millimeter.in het ergste geval loopt de sloop anderhalf jaar vertraging op.weet Cremers. Daar zijn we wel van geschrokken.

Milieuregels

Maar de SKOV-voorzitter hoopt dat het niet zo lang gaat duren. ,,We zijn in gesprek met diverse partijen om te zien wat we kunnen doen om de vleermuizen sneller uit het gebouw te krijgen. Verjagen mag niet. Het moet wel allemaal verantwoord zijn en volgens de milieuregels. Het is gebleken dat de vleermuizen er permanent wonen. Er zal dus voor een oplossing gezocht moeten worden voor een tijdelijke voorziening tijdens de sloop én een voorziening hoe zij terug kunnen keren na de nieuwbouw.Ook wethouder Willy Hendriks van de gemeente Boxmeer weet van de vondst van de grootoorvleermuizen.lees meer op bron:https://www.gelderlander.nl/boxmeer/vleermuis-vertraagt-nieuwbouw-school-overloon-in-het-ergste-geval-duurt-het-anderhalf-jaar-langer~aac79530/


«   »